ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Άλλο η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και άλλο η προχειρότητα

Γεννηματά: Άλλο η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και άλλο η προχειρότητα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τη διαφωνία της για τον τρόπο που επιχειρείται η εξ αποστάσεως διδασκαλία στα σχολεία, εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά.  

Μιλώντας στον Νίκο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εξαντλείται σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και σε νομοσχέδια που έχουν ως προτεραιότητα αδιαφανείς διαδικασίες. Ένα πελατειακό κράτος που ξαναχτίζεται όπως γνωρίζαμε από την παλαιά δεξιά, ένα κράτος απευθείας αναθέσεων και μετακλητών. Ούτε να αξιοποιείται η υπολειτουργία της Βουλής για να επιβάλλει η κυβέρνηση το πάγωμα του κατώτατου μισθού χωρίς διάλογο και να έρχονται και να ψηφίζονται άρον – άρον σημαντικά νομοσχέδια όπως αυτό για το περιβάλλον ή αυτό που έρχεται για την παιδεία. Σημειώστε ότι σε αυτό το νομοσχέδιο, σε συνθήκες πανδημίας, προβλέπει αύξηση των μαθημάτων ανά τάξη. Είναι αστείο και να το συζητάμε. Δεν ανταποκρίνεται καν σε αυτά που υγειονομικά πρέπει να τηρούμε στις παραλίες και τους υπαίθριους χώρους, όπως δείξατε στο ρεπορτάζ σας πριν από λίγα λεπτά.

Και τελευταία στιγμή έρχεται και μία τροπολογία για να μπει μία κάμερα στην τάξη χωρίς να λέει πως και με ποιες ακριβώς προϋποθέσεις θα μεταδίδεται το μάθημα στα παιδιά που θα είναι στο σπίτι. Προφανώς κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει πίσω αλλά είναι άλλο πράγμα το ψηφιακό σχολείο και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και άλλο οι αυθαιρεσίες και η προχειρότητα. Μπορούμε και οφείλουμε να βρούμε τον πιο πρόσφορο τρόπο πως πρέπει να γίνει αυτό, χωρίς αλαζονεία και αυταρχισμό.»

Παλινωδεί η κυβέρνηση

Η κ. Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, ειπε: «Πράγματι στην πρώτη φάση πήγαμε καλά ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα και κυρίως οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στις συστάσεις των ειδικών. Τώρα, στη δεύτερη φάση, που πρέπει να ζήσουμε με την πανδημία και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις στην οικονομία, είναι η ώρα της κυβέρνησης να πάρει αποφάσεις. Να παρουσιάσει και να εφαρμόσει ένα επεξεργασμένο σχέδιο για την στήριξη της οικονομίας, για να μην εκτοξευτεί η ύφεση και η ανεργία. Αντί αυτού βλέπουμε μια κυβέρνηση που καθυστερεί, παλινωδεί, δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Έτσι όμως, δυστυχώς, το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι πιο αδύναμοι και οι εργαζόμενοι. Εμείς καταθέτουμε ένα συγκεκριμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα, αυτό που εμείς λέμε ενδιάμεσο πρόγραμμα για το 2020. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαντλούνται ξανά σε κοκορομαχίες».

Οι δύο πόλοι

Η κ. Γεννηματά τόνισε: ότι: «Η αντιπαράθεση αφορά δυο πόλους . Από τη μια η σοσιαλδημοκρατία και από την άλλη η κυβέρνηση , η συντήρηση. Οι δύο πόλοι είναι η σοσιαλδημοκρατία, ο προοδευτικός πόλος που εκφράζουμε εμείς με τη συνολική μας στάση σε όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης και είναι ολοφάνερο πια πως μόνο από τη σοσιαλδημοκρατία μπορούν να έρθουν απαντήσεις μέσα από ένα ισχυρό και καλά οργανωμένο κράτος. Η αγορά δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα της πανδημίας. Βλέπετε ότι επιχειρήσεις – κολοσσοί χρειάζονται σήμερα τη στήριξη του κράτους. Από την άλλη μεριά είναι η κυβέρνηση, οι συντηρητικές απόψεις, οι νεοφιλελεύθερες απόψεις, οι οποίες καταρρέουν αυτή τη στιγμή και αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία του κ. Μητσοτάκη».

Ωστόσο, επισήμανε: «Στην πολιτική έχουμε αντιπάλους, όχι εχθρούς. Ποτέ ξανά πόλωση και διχασμός. Το ζήτημα της λογικής περνά οριζόντια τα κόμματα. Το θέμα είναι τι στίγμα δίνουμε για να βγούμε από την κρίση. Η αμηχανία και της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο γεγονός ότι οι ιδεολογίες, οι προτάσεις τους, η γραμμή τους όλα αυτά τα χρόνια, δεν ανταποκρίνονται και δεν μπορούν να δώσουν λύσεις σε αυτό που ζούμε σήμερα. Αυτό τους οδηγεί να αναζητούν καταφύγιο στην άγονη αντιπαράθεση και την ακραία πόλωση. Δεν θέλω να αποφύγω το ερώτημα για την Μαρφίν. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη άποψη. Στην πολιτική έχουμε αντιπάλους, όχι εχθρούς. Τη λογική του διπόλου και του νέου διχασμού πρέπει να την αποφύγουμε. Μας στοίχησε πολύ ακριβά την προηγούμενη δεκαετία. Καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση, την ακρίβυνε, το πλήρωσε ο λαός με θυσίες. Είμαστε όλοι σοφότεροι. Εμείς στην πράξη αποδεικνύουμε καθημερινά το ποτέ ξανά πόλωση και διχασμός.

Για τι εκλογές

Τέλος, αναφερόμενη στις πρόωρες εκλογές είπε: «Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα γίνουν εκλογές με τους πολίτες να φορούν γάντια και μάσκες. Οι ευπαθείς ομάδες θα εξαιρεθούν από την διαδικασία και θα μείνουν σπίτι; Αντί λοιπόν στο Μαξίμου να ασχολούνται με διαρροές για εκλογές, να στρωθούν επιτέλους στη δουλειά για να βγει η χώρα με ασφάλεια από την κρίση, αυτή είναι η ευθύνη της κυβέρνησης.»

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ