ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Τσίπρας «βγαίνει έξω»: Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στους μικρομεσαίους

O Τσίπρας «βγαίνει έξω»: Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στους μικρομεσαίους
Δελτίο Τύπου

Τη δική του έξοδο επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η έξοδος δεν σχετίζεται μόνο με την καραντίνα για τον κορωνοϊό, αλλά και με την πολύμηνη εσωστρέφεια, στην οποία εισήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το αναβληθέν συνέδριο. 

Σε όλο αυτό το διάστημα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ «έμεινε μέσα» η δημοσκοπική διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία υπερδιπλασιάστηκε. Όσοι διαβάζουν προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις έχουν προσέξει ότι η πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είχε δημιουργηθεί πριν την επιδημία. Αυτή η δημοσκοπική διαφορά συνιστά για τη ΝΔ, ασχέτως των κυβερνητικών δηλώσεων, παράθυρο ευκαιρίας για πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταγράψουν δυσμενέστερο συσχετισμό για την Κουμουνδούρου.

Οι δυσκολίες

Το εγχείρημα της «απόδρασης» από την εσωστρέφεια δεν είναι απλό, αφού συνεχίζονται οι εσωκομματικές κόντρες. Τα τελευταία «μέτωπα» που άνοιξαν, ήταν αυτά της κόντρας του Πάνου Σκουρλέτη με τον Κώστα Βαξεβάνη, καθώς και των αναρτήσεων του Παύλου Πολάκη. Όπως συμβαίνει συνήθως στον ΣΥΡΙΖΑ, οι κόντρες οξύνονται και στη συνέχεια οι τόνοι πέφτουν, χωρίς όμως να έχουν επιλυθεί οι αιτίες των συγκρούσεων. Κατά συνέπεια, ανά πάσα στιγμή το «έξω» μπορεί να γίνει «μέσα».

Οικονομία κι επιδημία

Όπως και να έχει, ο κ. Τσίπρας κάνει το άνοιγμα του με περιοδείες και συζητήσεις με κοινωνικούς φορείς. Όπως έχουμε γράψει, η έμφαση δίνεται πια στην οικονομία και όχι το υγειονομικό πεδίο. Όποτε όμως δίνεται η ευκαιρία, η Κουμουνδούρου κάνει κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο χαλαρώνει το lockdown, όπως για το άνοιγμα των σχολείων ή τα εγκαίνια της ανακαινισμένης πλατείας Ομονοίας. Είναι ενδεικτικό το σχόλιο του Δημήτρη Τζανακόπουλου:

«Ο κ. Μπακογιάννης αντί να ζητήσει συγγνώμη χωρίς περιστροφές επέλεξε να χρεώσει την ευθύνη στους πολίτες που «προσήλθαν αυθόρμητα στην πλατεία». Απλώς ο δήμαρχος «δεν είχε υπολογίσει» πόσο ανεύθυνοι θα αποδειχτούν οι πολίτες. Βέβαια η ανευθυνότητα τους αυτή δεν προκάλεσε την έφοδο των ΜΑΤ όπως στην Κυψέλη ή την Αγία Παρασκευή αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.»

Οι μικρομεσαίοι

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι κάνει λίγα, αργά, και προς όφελος των λίγων. Δηλαδή παρέχει καθυστερημένα ανεπαρκείς χρηματοδοτήσεις, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, εκτιμώντας ότι «κυβέρνηση επιδιώκει μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση της οικονομίας, προς όφελος των οικονομικά ισχυρών», όπως συνηθίζει να λέει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Η εστίαση και ο τουρισμός

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η πρώτη περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα μετά την καραντίνα έγινε στο εμπορικό κέντρο της Αθήνα κι έκανε φόκους στους επαγγελματίες της εστίασης. Στη συνομιλία που είχε μαζί τους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία πρέπει να είναι το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα, με ποια πρωτόκολλα και ποια διευκόλυνση. Ζήτησε ακόμα να υπάρξει συμπλήρωση ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, καθώς και ενίσχυση της εργασίας. Έκανε λόγο για μείωση του ΦΠΑ στο 6% και ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης με όρους και κριτήρια, καθώς και μικροπιστώσεις για τους επιχειρηματίες.

Τόνισε ότι:

«Το δίλημμα είναι αν πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση ή αν θα αφεθεί στην «ανοσία της αγέλης».

Ο τουρισμός

Η επόμενη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν η τηλεδιάσκεψη με επαγγελματίες του τουρισμού.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για τον τουρισμό κι επανέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για 3 δισ. ευρώ μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, επιδοματική στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, ελαφρύνσεων του ΦΠΑ όσο διαρκεί η κρίση, της προκαταβολής φόρου και ένα πακέτο στήριξης του εσωτερικού τουρισμού.

Παράλληλα με τις εξωστρεφείς κινήσεις του κ. Τσίπρα, επικαιροποιείται το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», υπό το φως των νέων συνθηκών που δημιουργούνται στην ελληνική κι ευρωπαϊκή οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ