ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Παπαθανάσης: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας
ΙΝΤΙΜΕ/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στήριξη στους επιχειρηματίες της εστίασης προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που θα ισχύουν στα εμπορικά κέντρα που ανοίγουν από σήμερα, Δευτέρα.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης σε συνέντευξή του στον Ant1, τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά από αυτά που ισχύουν σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα, ενώ υπογράμμισε ότι ο ιδιοκτήτης θα είναι υποχρεωμένος και εκεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσα άτομα βρίσκονται στο χώρο, ώστε να μην γίνεται υπέρβαση.

«Σήμερα έχουμε το τρίτο στάδιο επανεκκίνησης, τα εμπορικά κέντρα. Έχουμε πιο αυστηρούς κανόνες. Εκτός από τους κανόνες που ισχύουν για το λιανικό εμπόριο, δηλαδή για τα καταστήματα που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένας αριθμός ατόμων περιορισμένος, έχουμε και περιορισμούς στην είσοδο των εμπορικών κέντρων. Έχουμε έναν πελάτη ανά 20 τ.μ., όταν εισερχόμαστε στα εμπορικά κέντρα υπάρχει σύσταση για μάσκα, ενώ όταν μπαίνουμε στα καταστήματα εντός των εμπορικών κέντρων, είναι υποχρεωτική η μάσκα και για τους πελάτες και για τους εργαζόμενους».

«Ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να γνωρίζει η επιχείρηση πόσα άτομα είναι μέσα, επομένως θα υπάρχει έλεγχος στην είσοδο και όπως γίνεται στα καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ, έτσι ακριβώς θα πρέπει να γνωρίζει το εμπορικό κέντρο πόσα άτομα είναι εντός, έτσι ώστε να μην επιτρέψει να μπουν παραπάνω από τα άτομα τα οποία επιτρέπονται. Επίσης δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε τους ανελκυστήρες, εάν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες».

Όσο αφορά στις επιχειρήσεις εστίασης, που ανοίγουν την επόμενη Δευτέρα, ξεκαθάρισε ότι, σε κάθε τραπέζι θα κάθονται αυστηρά έως έξι άτομα. «Αυτό καλύπτει περίπου το 90% των περιπτώσεων και σαφώς δεν υπάρχει περιορισμός στις πολύτεκνες οικογένειες. Θα πρέπει να κρατήσουμε αυτόν τον κανόνα, ο οποίος είναι ικανοποιητικός με τα έξι άτομα», σημείωσε και αναφέρθηκε και πάλι στις απαραίτητες αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια.



«Θα δοθεί περισσότερος χώρος στον υπαίθριο χώρο, αν υπάρχει και δώσαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ο εσωτερικός χώρος, δηλαδή ο χώρος ο οποίος βρίσκεται σε ανοίγματα και εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από το 80% έως το 160% του πλάτους του ανοίγματος», είπε.

Απαντώντας στους προβληματισμούς ιδιοκτήτη καφετέριας όσο αφορά στα οικονομικά ζητήματα με τα οποία θα βρεθούν οι επιχειρηματίες του κλάδου του αντιμέτωποι, ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε τα εξής:

«Δεν είπαμε ότι λύνουμε όλα τα προβλήματα, διότι είμαστε μέσα στην υγειονομική κρίση ακόμα. Κάνουμε μία επανεκκίνηση, μένουν πολλά θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν. Σίγουρα δεν θα λειτουργήσει η εστίαση στο 100%. Θα λειτουργήσει σε ένα μεγάλο ποσοστό. Προχωράμε βήμα-βήμα και βήμα βήμα λύνουμε τα θέματα».

Τέλος, ο υφυπουργός προανήγγειλε επίσημες ανακοινώσεις για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ