ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς: Καλό μάθημα, καλή δουλειά, υγεία και προσοχή

Φίλης σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς: Καλό μάθημα, καλή δουλειά, υγεία και προσοχή
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Νίκος Φίλης σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς για την  επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων.

Στο μήνυμα τους ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Ξεκινά η ολιγοήμερη επαναλειτουργία των γυμνασίων και υπολοίπων τάξεων των λυκείων. Εξηγήσαμε αλλού γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αχρείαστη και ριψοκίνδυνη την απόφαση της κυβέρνησης, που λήφθηκε με πολιτικά και όχι παιδαγωγικά κριτήρια. Όπως επίσης, γιατί οδηγεί σε αντιπαιδαγωγικές ρυθμίσεις και αυταρχική συμπεριφορά. Ανεξαρτήτως αυτών όμως, η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στην τάξη είναι μια πραγματικότητα. Οι μαθητές θα ανταμώσουν ξανά τους δασκάλους τους, που το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν δίπλα τους με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Αυτές τις μέρες πήραμε όλοι ένα πολύτιμο μάθημα: πόσο εύκολα μπορεί να απειληθούν η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον, να διαταραχθούν κοινωνικές σχέσεις, ακόμα και κραταιές οικονομίες. Πόσο σημαντική είναι η συλλογική προσπάθεια μέσα στην οποία ανθίζει η προσωπική ευθύνη, η συνειδητή πειθαρχία, η αλληλεγγύη, η φροντίδα για τους πιο ευάλωτους, η στήριξη με επιπλέον πόρους του δημόσιου συστήματος υγείας, των γιατρών και των νοσηλευτών μας, αλλά και του συνόλου του κοινωνικού κράτους και της Παιδείας.»

Ο Νίκος Φίλης προσθέτει ότι:

«Οι σχολικές υποδομές και οι πόροι είναι γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις υστερούν. Γι' αυτό ο καθένας θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Προτεραιότητα να μιλήσουμε με έμφαση, γονείς και δάσκαλοι, για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να τηρούν τα παιδιά στο σχολείο αλλά και επιστρέφοντας στο σπίτι. Να μην περάσει το μήνυμα ότι επειδή άνοιξαν τα σχολεία ή τα καταστήματα, ο κίνδυνος έχει παρέλθει. Να μην ανοίξει η πόρτα σε μια έξαρση κρουσμάτων που θα μας γυρίσει στο σημείο μηδέν.

Η περίοδος είναι δύσκολη. Το τέλος, άδηλο. Αλλά μένουμε αισιόδοξοι. Εύχομαι να πάνε όλα καλά. Μένουμε πλάι στο δάσκαλο και το μαθητή και τους στηρίζουμε με όποιο τρόπο περνάει από το χέρι μας.

Καλό μάθημα, καλή δουλειά, υγεία και προσοχή!»

Απαράδεκτη η μετάδοση των μαθημάτων

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίσει μεταξύ άλλων:

«To ΥΠΑΙΘ με τη βεβιασμένη και πολιτικά ιδιοτελή απόφαση επαναλειτουργίας Γυμνασίων και της Α και Β Λυκείου, σκηνοθετεί μια νέα κανονικότητα. Σ’ αυτή τη νέα κανονικότητα Θεμελιώδη Δικαιώματα που ιστορικά και συνταγματικά εγγυάται το Δημοκρατικό πολίτευμα τίθενται σε διακινδύνευση, η δημόσια Υγεία σε ρίσκο.

Η εξελισσόμενη αντιπαράθεση με αφορμή την ΥΑ εφαρμογής της απαράδεκτης τροπολογίας για την απευθείας μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο, δεν αποτελεί μια αντιδικία διαχειριστικού χαρακτήρα επί ενός τεχνικού εγχειριδίου. Οι τεχνικές και διαδικαστικές αστοχίες και παραλείψεις έχουν επισημανθεί από πολλές πλευρές.

Η κυβέρνηση διά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων οργανώνει τη συστηματική αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της Δημόσιας Παιδείας. Θέτει σε πραγματικό κίνδυνο την «ελευθερία της τέχνης, της επιστήμης και της παιδείας» που οφείλει να εγγυάται το κράτος σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές. Η Δημοκρατική Παιδεία εμπεριέχει το σεβασμό και τη καλλιέργεια των ατομικών δικαιωμάτων, διαπνέεται από το μορφωτικό ιδεώδες χωρίς εκπτώσεις.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ