ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορική αίθουσα Τροπαίων της Βουλής μετατρέπεται σε αίθουσα συνεδριάσεων λόγω κορωνοϊού

Η ιστορική αίθουσα Τροπαίων της Βουλής μετατρέπεται σε αίθουσα συνεδριάσεων λόγω κορωνοϊού
ΙΝΤΙΜΕ

Αλλάζουν χρήση αίθουσες στη Βουλή λόγω υγειονομικών περιορισμών. Η ιστορική αίθουσα Τροπαίων, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής, θα μετατραπεί σε αίθουσα συνεδριάσεων επιτροπών και από το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μεταφορά των εκθεμάτων και την εγκατάσταση γραφείων και οπτικοακουστικής υποδομής.

Οι συστάσεις της υγειονομικής υπηρεσίας της Βουλής για παρουσία ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. προκάλεσε προβληματισμό, καθώς οι τρεις αίθουσες που χρησιμοποιούνταν προ κορωνοϊού για τις συνεδριάσεις των επιτροπών είναι εξαιρετικά μικρές και ως εκ τούτου «αποκλείστηκαν».

Με δεδομένο ότι η Βουλή έχει επιστρέψει κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό σε κανονικές συνθήκες και μόνον η αίθουσα της Γερουσίας που συνεδριάζουν εκτός των άλλων και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων πληροί τον κανόνα της απόστασης, η απόφαση που ελήφθη ήταν η αξιοποίηση αιθουσών που έως σήμερα λειτουργούσαν ως εκθεσιακός χώρος.

Σε πρώτη φάση επελέγη η ιστορική αίθουσα Τροπαίων, που αποτελεί τον προθάλαμο της αίθουσας του θρόνου επί ανακτόρων, συνολικού εμβαδού 210 τετραγωνικών μέτρων, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 21 άτομα. Στις αίθουσες αυτές, που σήμερα αποτελούν την Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, διατηρείται ζωφόρος (ύψους 1.22 μ. και μήκους 78 μ.), όπου αποτυπώνονται γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και προσωπογραφίες αγωνιστών, σε σχέδια του γλύπτη Λούντβιχ Μίκαελ φον Σβαντάλερ (Ludwig Michael von Schwanthaler) και με τη συνεργασία των ζωγράφων Φίλιππου και Γεώργιου Μαργαρίτη.

Στην ίδια αίθουσα, στις 9 Ιουλίου 1961 υπογράφεται η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.) ενώ στις 9 Ιουνίου 1975, λίγους μήνες μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών, σε μια πανηγυρική συνεδρίαση υπογράφηκε το Σύνταγμα της Χώρας από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ