ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η μυστική ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Παπαγγελόπουλο

Σήμερα η μυστική ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Παπαγγελόπουλο
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής.

Η μυστική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 12.00 το μεσημέρι και όπως έχει γίνει ήδη γνωστό θα πραγματοποιηθεί σε «δόσεις», λόγω της πανδημίας.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας οι βουλευτές θα προσέλθουν ανά ομάδες των 60 βουλευτών για να ψηφίσουν εάν θα πρέπει η Προανακριτική Επιτροπή να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για αδικήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη σύσταση συμμορίας την εκβίαση και τη δωροληψία.

Ωστόσο, μετά και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για αποχή του ΣΥΡΙΖΑ για να μην νομιμοποιηθεί το «φιάσκο» και την αντίστοιχη θέση ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜέΡΑ 25 για μη συμμετοχή, στην Ολομέλεια θα εισέλθουν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

«Είναι η δική μας απάντηση στον ευτελισμό των έως τώρα διαδικασιών και στην περαιτέρω εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε τοξικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς», ανέφερε χθες στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της ΝΔ, σχολιάζοντας την κίνηση αυτή του τέως πρωθυπουργού υποστήριξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την απόφαση αυτή υπό το φόβο διαφοροποιήσεων από βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην μυστική ψηφοφορία.

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι κάποιοι βουλευτές είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν λευκό ή παρών, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα ότι διαφωνούν με την κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον κ. Παπαγγελόπουλο.

Κύκλοι της ΝΔ χθες μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή μιλούσαν για «ένοχη σιωπή» του τέως πρωθυπουργού σχετικά με τις καταγγελίες που έκαναν εισαγγελικοί λειτουργοί στην Επιτροπή και έθεταν το ερώτημα «τι κρατάει ενωμένο τον κ. Τσίπρα με τον Παπαγγελόπουλο; Ίσως το γεγονός ότι δύο υπουργοί του “συζητούσαν”, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, με επιχειρηματία για τις "εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις”».

Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην ομιλία του έκανε λόγο για εκδικητική πολιτική δίωξη με στόχο να πληγεί ο Αλέξης Τσίπρας και η προηγούμενη κυβέρνηση και προσπάθεια να εμφανιστεί ένα τεράστιο σκάνδαλο ως ανύπαρκτο ή σκευωρία.

Θεωρείται δεδομένο ότι η πρόταση θα υπερψηφιστεί, καθώς απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, αριθμός βουλευτών που διαθέτουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Δεν θα συγκροτηθεί νέα Επιτροπή, αλλά η προκαταρκτική εξέταση των νέων αδικημάτων θα ανατεθεί στην υπάρχουσα, λόγω συνάφειας τους με τα ήδη ερευνώμενα αδικήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ