ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής

Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής
Ο χώρος φιλοξενίας προσφύγων στη Χίο REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και θα παραμείνουν στην Ελλάδα», ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αποκλείοντας εκ νέου οποιοδήποτε σενάριο αποπομπής ή απομόνωσης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β ή Γ. Υπάρχει μόνο μία στρατηγική για το προσφυγικό και αυτή είναι η συνεργασία με την Τουρκία, έτσι ώστε να λειτουργήσει το κοινό Σχέδιο Δράσης.

O αποκλεισμός της Ελλάδας δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματά μας», ξεκαθάρισε η ίδια πηγή. Ωστόσο αποδέχτηκε ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι, καθώς μόνο έτσι η Γερμανία και η Αυστρία θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και μετά τον Μάιο.

Σύμφωνα με την ατζέντα της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η προσφυγική κρίση θα συζητηθεί το βράδυ της πρώτης ημέρας της Συνόδου, κατά τη διάρκεια του δείπνου των 28 ηγετών.

Όπως υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν πιστεύει πως είναι κατάλληλη στιγμή για νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά στόχο έχει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων μέτρων, και πρωτίστως στη συμφωνία με την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τουσκ αναμένεται να συναντήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου αύριο στις 10 το πρωί, ενώ το μεσημέρι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους ηγέτες των χωρών που προωθούν ένα σχήμα νόμιμης μεταναστευτικής οδού για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι το ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία και τη Λιβύη θα τεθεί στο τραπέζι των 28 τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν αύριο στις 6 ώρα Ελλάδας με βασικό θέμα τη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο προς αποφυγή του Brexit.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ