ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Γιούνκερ: Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας δεν αποτελεί λύση

Μητσοτάκης σε Γιούνκερ: Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας δεν αποτελεί λύση

Την άποψή του ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας δεν θα αποτελούσε καμία λύση στο προσφυγικό πρόβλημα επεσήμανε στον κ. Γιούνκερ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως “παρά τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχει και σημαντική πρόοδος, στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε.” και πως το προσφυγικό πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο με την κατασκευή των hotspots.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε εκ νέου την Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικά στο ζήτημα της μετεγκατάστασης των προσφύγων, από την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές χώρες ενώ ξεκαθάρισε πως η συνεργασία με την Τουρκία θα πρέπει να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, όπου η Αγκυρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσφυγικές μεταναστευτικές ροές.

Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία, και μόνο μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο ευρωπαϊκής ένωσης και Τουρκίας, μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε αυτή τη διάσταση” τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του με στελέχη της ΕΕ και ευρωπαίους εταίρους έχει θέσει τρεις στόχους για το ταξίδι του στις Βρυξέλλες.

Πρώτον να αποτραπεί το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας, δεύτερον να ασκηθεί πίεση από τους εταίρους προς την Τουρκία να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης και τρίτον να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο κρίσεις, την οικονομική και την προσφυγική.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schultz, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker και με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν στη ΝΔ και στις επαφές που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ εκεί όπου θα συζητήσει για το μεταναστευτικό αλλά και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μεταξύ άλλων με την Αγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Ντόλ και τους Πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπενθυμίσει τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού ενώ θα τονίσει πως η ΝΔ τάσσεται υπέρ των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ