ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Γιούνκερ: Στην Τουρκία το κλειδί για τη λύση του προσφυγικού

Μητσοτάκης σε Γιούνκερ: Στην Τουρκία το κλειδί για τη λύση του προσφυγικού
Νεα Δημοκρατία

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.

Ο κ. Μητσοτάκης, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε στον κ. Γιούνκερ τη θέση του κόμματος του πως το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ δεν είναι λύση, ενώ επεσήμανε πως η τελική λύση του προσφυγικού ζητήματος θα προέλθει μέσα από το διάλογο Ε.Ε. και Τουρκίας.

Αναλυτικά η δήλωση στην οποία προχώρησε μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρόεδρο Γιούνκερ - έναν σταθερό φίλο της Ελλάδας - τις πρόσφατες εξελίξεις για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.

Επανέλαβα στον Πρόεδρο Juncker την πάγια θέση μας, ότι το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας δεν θα αποτελούσε καμία λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. Διατύπωσα στον Πρόεδρο της Επιτροπής τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και την εθνική πολιτική, την οποία η χώρα μας έχει χαράξει στο ζήτημα αυτό.

Παρά τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις, υπάρχει μια σημαντική πρόοδος στην επίτευξη των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε.

Το προσφυγικό πρόβλημα δεν θα λυθεί, όμως, μόνο με την κατασκευή των hot spots. Η Ευρώπη θα πρέπει - και αυτή - να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικά στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Και βέβαια η συνεργασία με την Τουρκία θα πρέπει να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, όπου η Τουρκία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία. Και μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο Ε.Ε. και Τουρκίας μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί, σε αυτήν του τη διάσταση.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης σε Γιούνκερ: Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας δεν αποτελεί λύση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ