ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: «Φτερό στον άνεμο» οι εργαζόμενοι με τα κυβερνητικά μέτρα

Σκουρλέτης: «Φτερό στον άνεμο» οι εργαζόμενοι με τα κυβερνητικά μέτρα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία για οικονομική αναδιάρθρωση σε βάρος των αδύναμων οικονομικά.

Μιλώντας στην Αυγή και τον Σπύρο Ραπανάκη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ημίμετρα, οπαδός μιας αντίληψης που αντιλαμβάνεται την παρούσα κρίση ως μια άλλη μορφή αναδιάρθρωσης. Με αλλά λόγια, ως μια ευκαιρία «ξεσκαρταρίσματος» της αγοράς για να απαλλαγούμε από τις επιχειρήσεις «ζόμπι», τους «τζαναμπετηδες», τους «αδύναμους κρίκους» προς όφελος των λίγων και ισχυρών, οι οποίοι στο τέλος της ύφεσης θα έχουν ενδυναμώσει τη θέση τους. Βεβαίως, αυτή η αντίληψη προϋποθέτει την υιοθέτηση απόλυτα ελαστικοποιημένων θέσεων εργασίας, με μείωση των μισθών και περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά θα είναι «φτερό στον άνεμο» στο νέο σκηνικό»

Ο κ. Σκουρλέτης προσέθεσε ότι: «Η παραπάνω αντίληψη της κυβέρνησης συμπυκνώνεται στο αφήγημα που διατυπώνεται από τα κυβερνητικά στελέχη περί ανάγκης διατήρησης εφεδρειών και «καυσίμων» για μετά την έξοδο από την κρίση. Φοβάμαι, όμως, πως τότε θα είναι πολύ αργά και θα απαιτούνται περισσότεροι πόροι και δυνάμεις μια και πολλά θα έχουν χαθεί. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς καταθέσαμε ένα συνεκτικό, εμπροσθοβαρές και κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα για την παρούσα φάση της κρίσης. Στόχος μας πρέπει να είναι να περιορίσουμε όσο δυνατόν το εύρος και το βάθος της ύφεσης.»

Για τις εκλογές

Αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι:

«Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε έναν ακραίο τακτικισμό. Μπορώ να δω το σενάριο των πρόωρων εκλογών μόνο ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να μην βρεθεί τους επόμενους μήνες αντιμέτωπη με τα προβλήματα που πολλαπλασιάζει η λαθεμένη πολιτική της. Όσο ακόμη ο κόσμος έχει το νου του στα ζητήματα της πανδημίας και με βάση τον περιορισμένο αριθμό των κρουσμάτων, ως αποτέλεσμα των έγκαιρων περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση μπορεί να το επιχειρήσει διαβάζοντας λάθος τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, θα είναι πολύ δύσκολο, υπό τις παρούσες συνθήκες, να εξηγήσει με έναν πειστικό τρόπο την επιλογή των πρόωρων εκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να μιλήσει για το νέο πρόγραμμά της. Εκεί όμως αρχίζουν τα δύσκολα γι’ αυτήν. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι έχει στο κεφάλι του ο πρωθυπουργός, εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.»

Τα εσωκομματικά

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ακόμα σχέση με τα εσωκομματικά: «Στο διάστημα από τις εκλογές μέχρι σήμερα σε αρκετές στιγμές δώσαμε την εικόνα ενός χώρου σε κρίση χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει. Διλήμματα που δεν ισχύουν, όπως «ποιοι είναι υπέρ της διεύρυνσης και ποιοι κατά», «ποιοι υποστηρίζουν τη λογική ενός καθαρού κόμματος του 3% ή θέλουν ένα μεγάλο κόμμα», ερωτήματα που κατασκευάστηκαν και που δεν έχουν σχέση με τον προβληματισμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας άρχισαν να διακινούνται από δω κι από κει. Δυστυχώς, όλα αυτά συνέβαλαν ώστε οι περισσότερες δημόσιες αναφορές γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργούν μια εικόνα εσωστρέφειας και ομφαλοσκόπησης, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο ορθές κατά τα άλλα παρεμβάσεις, π.χ. για τον αναπτυξιακό νόμο ή τα εργασιακά.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Σκουρλέτης είπε επίσης ότι: «Όσον αφορά δημοσιεύματα που φέρουν τρεις τομεάρχες του κόμματος, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και τον γραμματέα του κόμματος να υλοποιούν σχέδιο ενάντια στον χώρο μας, σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Μαρινάκη, μόνο γέλια μπορούν να προκαλούν. Αλλά ας προσέξουμε μήπως καμιά φορά «πνιγούμε» από τα πολλά γέλια. Όπως ανέφερα και στην τελευταία μου δήλωση, είμαι φανατικός των συλλογικών διαδικασιών και απεχθάνομαι τα «στημένα» μέσω κατευθυνόμενων διαρροών δημοσιεύματα, τη δολοφονία χαρακτήρων και την υπονόμευση, τελικώς, της ίδιας της ηθικής της Αριστεράς.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ