ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επανέρχονται» οι Τούρκοι στον Έβρο μετά την μεταναστευτική κρίση

«Επανέρχονται» οι Τούρκοι στον Έβρο μετά την μεταναστευτική κρίση
AP Photo/Giannis Papanikos

Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για προσπάθεια επανάκαμψης της Τουρκίας, μετά την πολιτική και διπλωματική ήττα που υπέστησαν οι γείτονές μας τον περασμένο Φεβρουάριο στα βόρεια σύνορά μας.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι πως η Τουρκία επειδή ακόμη δεν έχει «χωνέψει» ότι ηττήθηκε πριν από λίγους μήνες από την Ελλάδα στον Έβρο, τώρα θέλει να επανέλθει και με διάφορα τερτίπια ίσως και «τσαμπουκάδες» θα προσπαθήσει να προκαλέσει ενδεχομένως κάποιο θερμό επεισόδιο και για αυτό το λόγο συνεχίζει να προκαλεί, κλιμακώνοντας τις προσπάθειές της.

Απάντηση Δένδια

Ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντά με ήρεμο τρόπο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει λογαριασμό σε κανέναν τι κάνει στο εσωτερικό της χώρας: «Δεν υπόκειται στον έλεγχο της Τουρκίας η ενέργεια της Ελλάδας επί του εθνικού της εδάφους, για αυτό και επιδώσαμε τη διακοίνωση στην Άγκυρα, ακριβώς για να τους πούμε ότι δεν θα τους δώσουμε λογαριασμό για το τι κάνουμε στο έδαφός μας».

Η Άγκυρα, μετά το «χαστούκι» που έφαγε τον περασμένο Φεβρουάριο από την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα, επιχειρεί τώρα να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα παραβιάζει δικά της σύνορα για να λάβει την αυστηρή απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: «Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάση της Λωζάννης και του πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

Διεκδικούν παράνομα 16 στρέμματα

Η Τουρκία διεκδικεί παρανόμως μια περιοχή έκτασης περίπου 16 στρεμμάτων επί του ποταμού Έβρου, λόγω της αλλαγής του ρου του ποταμού και της υποχώρησης της στάθμης των υδάτων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνει ανερυθρίαστα ότι λόγω της πανδημίας η ροή των μεταναστών επιβραδύνθηκε, αλλά θα θελήσουν να φύγουν και θα πάνε ξανά στα σύνορα.

Το θράσος δεν έχει όριο ούτε και για τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που προκλητικά δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί στο Αιγαίο: «Οι παρενοχλήσεις στο Αιγαίο είναι σοβαρή πρόκληση και προβοκάτσια αυτό δεν έχει κανένα όφελος για αυτούς».

Οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος πρόκειται αύριο Τρίτη να ενημερώσουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση

Αντίδραση υπάρχει από την αξιωματική αντιπολίτευση, που κατηγορεί την κυβέρνηση για ενδοτισμό: «Οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες "πραγματοποίησαν μετρήσεις" εντός ελληνικού εδάφους. Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση της ΝΔ που συνηθίζει κατά καιρούς τις εθνικιστικές κορώνες, ιδίως όταν στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες, είναι απόλυτα εκτεθειμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα».

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ήδη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δήλωσε την πλήρη διαφωνία του με τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, αρμόδιος Τομεάρχης Εξωτερικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε:

«Τα γεγονότα μας είναι με λεπτομέρειες γνωστά και γι’ αυτό, σε αντίθεση με τους εξ επαγγέλματος πατριδοκάπηλους αλλά και τους νέους όψιμους δήθεν φιλοπάτριδες, η κριτική μας εστίασε από την πρώτη στιγμή στην αδιανόητη για υπουργό Εξωτερικών δήλωση στην ΕΡΑ που έκανε λόγο "για λίγες δεκάδες μέτρα" εθνικής γης στον Έβρο».

Ζήτησε έως και την Τρίτη, οπότε συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, να λάβει ακριβέστατη γνώση του περιεχομένου των δύο διαβημάτων του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία.

«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τον φόβο».

Ο γενικό γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του δεν κρύβει την ανησυχία του για όσα προκλητικά συμβαίνουν από την πλευρά της Τουρκίας: «Είναι πολύ πιθανό ένα θερμό επεισόδιο. Η στρατηγική της Τουρκίας εκδηλώνεται βήμα το βήμα, σε μια περιοχή όπου εκδηλώνονται όλοι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί. Από το Λιβυκό και το Συριακό, μέχρι τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και το μεταναστευτικό... Τα παζάρια της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, τους Αμερικάνους και την ΕΕ για να μείνει η γειτονική χώρα προσηλωμένη στους δικούς τους στόχους, σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, θεωρούμε ότι θα ακουμπήσουν και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να μιλά για “καλόπιστο διάλογο” και “θέληση για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία”, όμως οι διάλογοι γύρω από το ποια συμφέροντα, ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα ωφεληθούν, με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων και της ΕΕ, έχουν μόνο τραγικά αποτελέσματα για τους λαούς. Αυτό διδάσκει όλη η ιστορία»...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ