ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι δύο ΠΝΠ με τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης

Στη Βουλή οι δύο ΠΝΠ με τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων συζητούνται οι τελευταίες δύο ΠΝΠ με τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού και τη σταδιακή επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

Με τις δύο ΠΝΠ που κυρώνονται από τη Βουλή κλείνει ο κύκλος των έκτακτων μέτρων και μπαίνουν οι βάσεις για την επαναφορά στην κανονικότητα.

Η σημερινή κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών, η οποία διεξάγεται στην αίθουσα της Ολομέλειας, είναι η πρώτη που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε βουλευτές εξ αποστάσεως και μπορούν να εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών από τον υπολογιστή τους.

Στο μεταξύ ξεκίνησε σήμερα το τέταρτο βήμα της άρσης των μέτρων έναντι του κορωνοϊού, με την επαναλειτουργία των καταστημάτων στον κλάδο της εστίασης, με την τήρηση αυστηρών κανόνων. Παράλληλα, απελευθερώθηκαν και οι μετακινήσεις προς τα νησιά.

Την ίδια στιγμή, πάντως, σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων αναμένεται να μην λειτουργήσει από τις 25 έως και τις 31 Μαΐου, βάσει απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Παπαθανάσης: Μεγάλο βήμα το άνοιγμα της εστίασης

Για ένα μεγάλο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα έκανε λόγο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Ant1, σήμερα επανέρχονται στην εργασία τους όσοι απασχολούνται στην εστίαση και οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 320.000.

Πώς λειτουργούν από σήμερα καφέ και εστιατόρια

Βάσει της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών, ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταστημάτων εστίασης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την τήρηση των αποστάσεων σε ό,τι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία θα πρέπει να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο.

Σημειώνεται ότι τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» δύνανται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο «υπό ορισμένες προϋποθέσεις».

Ειδικότερα, από σήμερα, Δευτέρα, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις στην εστίαση:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ