ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Εκτίμηση για ύφεση 6% και ανάκαμψη 5,5% το 2021

Στουρνάρας: Εκτίμηση για ύφεση 6% και ανάκαμψη 5,5% το 2021
ιΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην εκτίμηση ότι η ύφεση λόγω της πανδημίας θα κινηθεί στο -6% προέβη ο Γιάννης Στουρνάρας, του οποίου την θητεία στην ΤτΕ ανανεώνει σήμερα η Βουλή.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε πάντως, ότι η ανάκαμψη το 2021 εκτιμάται πως θα κινηθεί στο 5,5%.

«Οι εκτιμήσεις αλλάζουν, καθώς δεν μπορεί να μετρήσει τον κίνδυνο, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μόνον σενάρια μπορούμε να κάνουμε», είπε και συμπλήρωσε ότι η εκτίμηση για το εύρος της ύφεσης κινείται από το -4,5% έως 9,5% με βασικότερο σενάριο εκείνο που κάνει λόγο για ύφεση -6%.

Υπογράμμισε πάντως, ότι η μεγάλη επιτυχία σε υγειονομικό επίπεδο θέτει τα θεμέλια για όσο πιο περιορισμένη ύφεση γίνεται και στέλνει ένα θετικό μήνυμα για την πορεία της χώρας.

Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία

Η απουσία εμβολίου και φαρμάκων εντείνουν την αβεβαιότητα, ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία του Μαΐου με τον τζίρο να είναι μεγαλύτερος από εκείνον της προηγούμενης χρονιάς. Σημείωσε δε, πως όπου υπήρξε τέλος του lockdown ήταν μεγαλύτερη η ανάπτυξη και ο τζίρος. Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα, επεσήμανε πως εάν η κυβέρνηση δεν είχε λάβει μέτρα, η ύφεση θα ήταν κατά 3% μεγαλύτερη. «Κλειδί» για την Ελλάδα πάντως, αποτελεί ο τουρισμός που συμβάλλει κατά 8-8,5% στο εθνικό προϊόν.

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι οι τράπεζες είναι απόλυτα καλυμμένες για τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, έκρουσε καμπανάκι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία -όπως είπε- αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε διάλογο με την κυβέρνηση για τα σχέδια που πρέπει να βρεθούν πάνω στο τραπέζι. Υποστήριξε δε, ότι η ΤτΕ συνομιλεί με τον SSM για την επεξεργασία ενός σχεδίου δημιουργίας bad bank για τα κόκκινα δάνεια. "Αυτό είναι ίσως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων", είπε και συμπλήρωσε ότι αγγίζουν τα 70 δις ευρώ με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων φτάνει το 40% των συνολικών δανείων. "Οταν λήξει αυτή η περίοδος χάριτος, τα μορατόριουμ και οι κανόνες επανέλθουν στην κανονικότητα, δεν ξέρουμε πότε θα γίνει, ίσως σε ένα χρόνο, ίσως λιγότερο ίσως και περισσότερο τότε θα καθίσουμε να κάνουμε το λογαριασμό. Όμως θέλουμε οι τράπεζες να αξιολογούν τα δάνεια έτσι ώστε όταν έρθουμε στην κανονικότητα να μην βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις και να ξέρουμε με τους παλιούς κάνοντας πιο δάνειο είναι εξυπηρετούμενο και πιο δεν είναι", είπε σχετικά με την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα, ζήτησε να ενισχυθεί το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων αλλά και να υπάρξει προσεχτική διαχείριση στα δημόσια οικονομικά, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ενός νέου πλαισίου φερεγγυότητας και πτωχευτικού νόμου, εκσυγχρονισμό της προστασίας της α’ κατοικίας και λύση στην αναβαλλόμενη φορολογία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών,είπε ότι θα συμβούλευε την κυβέρνηση να προσφύγει στον ESM, ώστε να αξιοποιήσουμε και την τελευταία σταγόνα χαμηλού επιτοκίου και αυτό – όπως είπε- δεν είναι νέο μνημόνιο.

Υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στο τιμόνι της ΤτΕ ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρών δήλωσε το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ