ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Σήμερα γίνεται ένα ακόμη βήμα

Πέτσας: Σήμερα γίνεται ένα ακόμη βήμα
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με την ανακοίνωση ότι «θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων καθώς και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί» ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ειδικότερα, ανέφερε πως «Όπως γνωρίζετε, κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί».

Περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφαση αυτή και τα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της δίνουν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Άνοιγμα δημοτικών: Έτσι θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία

Έπειτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα καθημερινά βήματα επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας:

«Σήμερα, γίνεται ένα ακόμη βήμα. Τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα - που οφείλονται στην προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί - φέρνουν το άνοιγμα της εστίασης πιο μπροστά από ό,τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Από σήμερα επίσης:

- Επιτρέπονται και οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά.
- Ξεκινά το Yachting για να ακολουθήσει, την 1η Ιουνίου, το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και των κατασκηνώσεων (camping).
- Ανοίγουν, με κανόνες και προϋποθέσεις, οι ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις.
- Επιτρέπεται και η επαναλειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες.
- Ξεκινούν στα Πανεπιστήμια οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις, με περιορισμούς στον αριθμό των φοιτητών. Για τους φοιτητές αυτούς ανοίγουν και οι φοιτητικές εστίες».

Σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Υγεία, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «Από σήμερα κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Σύμπλευση", ξεκινούν δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό σε μικρά νησιά».

Ενώ πρόσθεσε πως «Οι εξετάσεις θα γίνονται, με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, από κοινού με τους γιατρούς και τους εθελοντές της "Σύμπλευσης", η οποία θα διαθέτει τα φουσκωτά και τα πληρώματά της για τη μεταφορά των κλιμακίων και των δειγμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ