ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για Έβρο: Η αντιπολίτευση εγκλωβίζεται στην ακροδεξιά ρητορική λόγου

Δένδιας για Έβρο: Η αντιπολίτευση εγκλωβίζεται στην ακροδεξιά ρητορική λόγου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή το περιστατικό στον Έβρο και την κινητικότητα των Τούρκων που παρατηρήθηκε στην περιοχή. Όπως ξεκαθάρισε ο ΥΠΕΞ, η αναφορά που έκανε «για λίγες δεκάδες μέτρα» -η οποία πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση- αφορούσε την κοίτη του ποταμού και όχι τα σύνορα και ότι κάποιοι την ερμήνευσαν όπως ήθελαν.

«Εγκλωβίζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ακροδεξιά ρητορική λόγου και στη μάχη των επίγονων της Χρυσής Αυγής. Και ξεκινάνε τα fake news», τόνισε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και συνέχισε λέγοντας:

«Πρώτον ότι κατελήφθη ελληνικό έδαφος, 16 στρέμματα μάλιστα και δίνουν και χάρτες του ελληνικού εδάφους που έχει καταληφθεί δήθεν από τους Τούρκους».

«Εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να ρωτά την κυβέρνηση εάν και κατά πόσο ο ελληνικός στρατός αποχώρησε ενόψει της τουρκικής στατοχωροφυλακής. Η ίδια η διατύπωση της ερώτησης είναι προσβλητική. Και μόνο η έστω και εμμέσως διατύπωση του ισχυρισμού ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα εγκατέλειπαν ενόψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, δεν είναι υβριστικός;», σημείωσε σε έντονο ύφος ο υπουργός και διερωτήθηκε:

«Εμφανίζονται και λένε ότι ο ΥΠΕΞ της χώρας παραιτήθηκε από ελληνικά μέτρα εδάφους, παραποιώντας τη δήλωσή μου που αφορά την αλλαγή της κοίτης του Έβρου. Πού είναι το όριο;».

H Τουρκία θέτει επισήμως θέμα συνοριογραμμής στον Έβρο

Αφού ξεκαθάρισε ότι η δήλωσή του αφορούσε την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, κάτι που όπως είπε έγινε κατανοητό και από τον ίδιο τον δημοσιογράφο που του έπαιρνε την επίμαχη συνέντευξη, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υιοθετεί το «ακροδεξιό σκεπτικό Βελόπουλου», στα περί «εισβολής Τούρκων».

Αναφερόμενος για άλλη μια φορά στο περιστατικό, περιέγραψε ότι η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Η Τουρκία ζήτησε με ΝΟΤΑ «να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες του φράχτη, στην οποία η Ελλάδα απάντησε αρνητικά, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτές γίνονται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους».

Όταν, ωστόσο, παρατηρήθηκε κινητικότητα στην περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δεύτερη ΝΟΤΑ προς την Τουρκία για να σταματήσουν την κινητικότητα στην περιοχή.

«Οι ιστορίες στην περιοχή αυτή ανατρέχουν σε δεκαετίες πίσω», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει δώσει απάντηση στο δεύτερο διάβημα.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος πιστεύει ότι η Τουρκία είναι ικανή να προκαλέσει κάποιο σοβαρό επεισόδιο, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Υπάρχει κλιμάκωση κι αν καταστεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε. Να μην επιτρέψουμε η Τουρκία να κάνει το παιχνίδι της με τον τρόπο που θέλει αυτή», υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όταν χρειάστηκε να είναι κάθετη και απόλυτη, ήταν (στον Έβρο)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ