ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Συμφωνία για μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων παιδιών στη Γαλλία

Κουμουτσάκος: Συμφωνία για μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων παιδιών στη Γαλλία
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ & ΑΣΥΛΟΥ

Συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ, είχε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, με κύριο θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, η Γαλλία επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να υποδεχθεί το προσεχές διάστημα 400 αιτούντες άσυλο που σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρέσβης γνωστοποίησε στον κ. Κουμουτσάκο την απόφαση της χώρας του να αυξηθεί η γαλλική συμμετοχή στις αποστολές Frontex στην Ελλάδα όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Ιανουάριο, μεταξύ του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και του Γάλλου υφυπουργού Εσωτερικών, Λοράν Νουνιέζ.

Οι διαδικασίες εξέτασης των προς μετεγκατάσταση αιτούντων, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω της υγειονομικής κρίσης, θα ξεκινήσουν εκ νέου το συντομότερο δυνατόν.

Πέραν αυτών, συμφωνήθηκε ότι η Γαλλία θα δεχθεί, επιπλέον, 350 ασυνόδευτους ανήλικους. Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη ομάδα 50 ανήλικων προγραμματίζεται να αναχωρήσει εντός του Ιουλίου.

Οι κύριοι Κουμουτσάκος και Μεζονάβ υπογράμμισαν, επίσης, την ιδιαίτερη σημασία που έχει η από κοινού διοργάνωση με την Γαλλία πτήσεων για επιστροφές εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο προς τα κράτη προέλευσης τους. Το μέτρο αφορά μετανάστες που προέρχονται κυρίως από αφρικανικές χώρες.

Όσον αφορά στις αναμενόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε τις βασικές ελληνικές προτεραιότητες: αποτελεσματική αλληλεγγύη – δίκαιη κατανομή βάρους – αποτελεσματικές επιστροφές – καταπολέμηση δικτύων διακινητών.

Μετά την συνάντηση, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ήδη στενή συνεργασία μας με τη Γαλλία στο μεταναστευτικό, κάνει σήμερα ένα ακόμα βήμα μπροστά. Πέραν των 400 αιτούντων άσυλο που επιβεβαιώθηκε ότι θα δεχθεί για μετεγκατάσταση η Γαλλία, συμφωνήθηκε και η τμηματική μετεγκατάσταση από την Ελλάδα 350 ασυνόδευτων ανηλίκων, από τις αρχές Ιουλίου. Συνεχίζουμε, έτσι, την πολύ καλή και ουσιαστική συνεργασία μας με τη Γαλλία στο Μεταναστευτικό».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρέσβης, Πατρίκ Μεζονάβ, δήλωσε:

«Η κρίση του κορωνοϊού διατάραξε τις προγραμματισμένες μετεγκαταστάσεις, η Γαλλία όμως παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα. Οι δύο χώρες μας συνεχίζουν να διεκδικούν τη θέσπιση ενός πραγματικά αλληλέγγυου ευρωπαϊκού πλαισίου, τόσο για την υποδοχή των προσφύγων και τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων μας, όσο και για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Πέραν των επειγόντων μέτρων, πρέπει να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ