Μεταναστευτικό: Δεύτερη τηλεδιάσκεψη υπουργών κρατών-μελών πρώτης γραμμής
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, η δεύτερη τηλεδιάσκεψη για το μεταναστευτικό σε υπουργικό επίπεδο των ευρωπαϊκών κρατών-μελών πρώτης γραμμής, Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Ισπανίας και Μάλτας.
Η πρώτη αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη είχε πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκος Νουρής, της Ιταλίας, Λουσιάνα Λαμοργκέζε, της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε- Μαρλάσκα Γκόμεζ, και της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι.
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε οι βασικές θέσεις των πέντε χωρών να παρουσιαστούν στους Ευρωπαίους εταίρους πριν το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου. Επίσης, να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη με τη συμμετοχή και τρίτων χωρών, κατά κύριο λόγο αφρικανικών, με βασικό αντικείμενο την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο.
Η επόμενη αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη ορίστηκε για την επόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 16 Μαρτίου οι 5 χώρες ”πρώτης γραμμής” είχαν υποβάλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη – μέλη της ΕΕ κοινό έγγραφο που αποτυπώνει τις θέσεις τους στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι «βλέπει» μια συμφωνία με την Κούβα
23:59
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας 2,5 δισ. ευρώ μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Κριστίν
23:50
Πάτρα: Στη σύλληψη 35χρονου προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ μετά από καταγγελία 23χρονου για εκβιασμό και απειλές
23:42
Γνωστός ακτιβιστής αφήνεται ελεύθερος στη Βενεζουέλα - Σημαντικό βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
23:31