ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο φράχτης να μη δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στον Έβρο

ΣΥΡΙΖΑ: Ο φράχτης να μη δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στον Έβρο
ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να εκτοξεύει βολές εναντίον της κυβέρνησης για το επεισόδιο στον Έβρο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Νίκου Δένδια ότι δεν υπήρξε παραβίαση των ελληνικών συνόρων από του Τούρκους στρατοχωροφύλακες, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να κρατάει ανοιχτό το θέμα.

Στο ερώτημα του φράχτη γιατί έγινε διάβημα στην Άγκυρα, αφού οι στρατοχωροφύλακες δεν μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, ο υπουργός Εξωτερικών είπε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ότι οι Τούρκοι κινήθηκαν στο όριο της συνοριογραμμής. Προσέθεσε ότι οι ελληνικές ρηματικές διακοινώσεις ήρθαν σε απάντηση αντίστοιχων τουρκικών.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε στο ΥΠΕΞ επίσημο αίτημα για να αποχαρακτηριστούν από απόρρητα τα διαβήματα στην Άγκυρα και να δοθούν στα κόμματα για να ξεκαθαριστεί για ποιο λόγο ακριβώς έχουν γίνει.

Ο φράχτης

Πέρα από το επεισόδιο στον Έβρο, η Κουμουνδούρου επισημοποιεί την τροποποίηση της θέσης της για την επέκταση του φράχτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι αρνητικός στην «στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού, ενώ επιμένει ότι ένας φράχτης 26 χιλιομέτρων σε μία συνοριογραμμή εκατοντάδων χιλιομέτρων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εργαλειοποίηση των προσφύγων από τον Ερντογάν. Ωστόσο, δεν εκφράζει πλέον αντιρρήσεις επί της αρχής στην επέκταση του φράχτη. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι τη δημοσιοποίηση της νέας θέσης του κόμματος επωμίστηκε ο Νίκος Βούτσης, ένα από τα πλέον ιστορικά στελέχη της λεγόμενης Ανανεωτικής Αριστεράς. Πιθανό αυτή τη κίνηση του κ. Βούτση να σηματοδοτεί μια νέα φάση της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο όροι

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει δύο όρους στην κυβέρνηση αναφορικά με την επέκταση του φράχτη. Ο πρώτος είναι να προβλεφθεί ελεγχόμενη ασφαλής δίοδος για την υποβολή ατομικής αίτησης ασύλου, όπως προβλέπει το διεθνές Δίκαιο και ζητάει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αυτός όμως που μπορεί να έχει μεγαλύτερες πολιτικές επιπτώσεις, είναι ο άλλος όρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αδιανόητο να γίνει ο φράχτης σε οποιαδήποτε άλλη θέση από την προκαθορισμένη.

Αφορμή για αυτήν την τοποθέτηση της αξιωματική αντιπολίτευσης ήταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μάρα Ζαχαρέα ότι ο φράχτης θα γίνει «λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως έγινε ακριβώς και με το φράχτη στις Καστανιές, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το που μπαίνει ο φράχτης, χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε, προσοχή, το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αν ο φράχτης γίνει σε σημείο που θα απέχει αρκετά από τα σύνορα, αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα ως προς την αντιμετώπιση, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όσοι θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος μεν, αλλά μεταξύ του φράχτη και των συνόρων. Η Κομουνδούροθυ φοβάται ότι θα δημιουργηθεί de facto μια νεκρή ζώνης περιορισμένης ελληνικής κυριαρχίας ζώνη μεταξύ των συνόρων και του σημείου όπου θα βρίσκεται ο φράκτης. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται «γκριζάρισμα» περιοχών του Έβρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ