ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Ευχάριστη έκπληξη η πρόταση της Κομισιόν – Υπάρχουν γκρίζες ζώνες

Τσακαλώτος: Ευχάριστη έκπληξη η πρόταση της Κομισιόν – Υπάρχουν γκρίζες ζώνες
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Ευκλείδης Τσκαλώτος για την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το Ταμείο Ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε:

«Αδιαμφισβήτητα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα δε που αναδεικνύει μια αίσθηση του επείγοντος και σπάει κάποια ταμπού. Είναι σημαντικό το πρόγραμμα να βασίζεται σε μεταβιβάσεις πόρων και όχι μόνο δάνεια, να αυξάνεται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πολύ περισσότερο από τις αρχικές προτάσεις και να υπάρχει το στοιχείο της αμοιβαιοποίησης. Υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες, όπως για παράδειγμα το αν και πόσο θα υπάρχουν αιρεσιμότητες, και πάνω από όλα δεν ξέρουμε την ένταση των αντιστάσεων που θα προβάλουν κάποιες από τις χώρες του Βορρά, που δεν έχουν μάθει τίποτα από την κρίση του 2009 ή τη σημερινή κρίση. Θα περιμένουμε την έκβαση της επόμενης Συνόδου Κορυφής για να δούμε τις τελικές αποφάσεις.»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προσθέτει:

«Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ ενός πιο θαρραλέου προγράμματος «γέφυρα», όπως αυτό που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο "Μένουμε Όρθιοι 2", για να είναι σε καλύτερη θέση η οικονομία και η κοινωνία να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.»

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει κοινό δανεισμό 750 δισ. ευρώ, προκειμένου να διαθέσει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη και επιπλέον 250 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το πακέτο συμπληρώνει ένας 7ετης προϋπολογισμός 1,1 τρισ. ευρώ, που ανεβάζει τη δύναμη πυρός στα 1,8 τρισ. ευρώ. Μεγάλη ωφελημένη από το σχέδιο «Μάρσαλ» της Κομισιόν θα είναι η Ελλάδα, η οποία εξασφαλίζει 22,5 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια. Οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ