ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννης για τον Μεγάλο Περίπατο: Στόχος μας να γίνει η Αθήνα μια φιλική πόλη

Μπακογιάννης για τον Μεγάλο Περίπατο: Στόχος μας να γίνει η Αθήνα μια φιλική πόλη

Μια πόλη φιλική απέναντι στους πολίτες της, τους επισκέπτες και τους τουρίστες είναι ο στόχος του Δήμου Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη, αναφερόμενος στον Μεγάλο Περίπατο, να κάνει λόγο για μια προσπάθεια να επανα-νοηματοδότησης του κέντρου της πόλης και των κατοίκων της με το χθες και το αύριο.

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τη φιλόδοξη αυτή παρέμβαση αυτή, ο δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι ο κορωνοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για την υλοποίηση του έργου. «Θα ξεκινήσουμε τέλη Μαΐου και θα ολοκληρώσουμε τις παρεμβάσεις μας τέλη Ιουνίου, το έργο θα έχει συνολικό μήκος 7 χιλιόμετρα», είπε και υπογράμμισε ότι υπάρχει ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη από το ΕΜΠ γενικότερα για το κέντρο της Αθήνας.

Άμεσα θα απελευθερωθεί περισσότερος δημόσιος χώρος, ενώ θα μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, αλλά και τα όρια ταχύτητας στο κέντρο, δεδομένου ότι μελέτες υπολογίζουν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να περιοριστούν κατά 50% τα τροχαία ατυχήματα.

Διαβεβαίωσε ότι για κάθε παρέμβαση έχει εξασφαλιστεί πηγή χρηματοδότησης, ενώ γίνονται ήδη ήπιες παρεμβάσεις με βάψιμο στα οδοστρώματα, αστικό εξοπλισμό με παγκάκια και πράσινο και όλα αυτά με την απαραίτητη σήμανση.

Στα ερωτήματα των βουλευτών εάν ο Μεγάλος Περίπατος προσφέρεται για τραπεζοκαθίσματα, ο κ. Μπακογιάννης απάντησε ότι Β. Όλγας και η Ηρώδου δεν έχουν καταστήματα, στο Σύνταγμα μπορούν να βγουν κάποια καθίσματα, η Πανεπιστημίου έχει 4-5 μαγαζιά εστίασης ενώ στο “τρίγωνο” υπάρχει κανονιστική διάταξη από το 2016 που απαγορεύει να βγουν νέα καθίσματα, διότι ο Δήμος Αθηναίων ήθελε να διασφαλίσει τη μεικτή χρήση..

Στις επιφυλάξεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Σωκράτη Φάμελλου για τροποποιήσεις στις χρήσεις γης, ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι η απόφαση για το ύψος των πολυκατοικιών στην Ακρόπολη δεν είναι “fake news”, ενώ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της “μεικτής χρήσης”: Δεν θέλουμε μια Αθήνα αποστειρωμένη, μια “Ντίσνεϋλαντ”. Θέλουμε να διαφυλάξουμε την αυθεντικότητα της Αθήνας. Αυτό μας κάνει ανταγωνιστικούς. Σε πολεοδομικούς όρους, αυτό μεταφράζεται σε “γενική κατοικία” και μέχρι 150 κλίνες, είπε.

Έκανε ακόμη γνωστό, ότι ο δήμος Αθηναίων ετοιμάζει 30 σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ενώ αποδέχθηκε την πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αμυρά για ποδηλατοβόλτα των βουλευτών. Επεσήμανε ακόμη, ότι ο δήμος Αθηναίων “τρέχει” το τελευταίο διάστημα μικροκλιματικές μελέτες στην Αθήνα, φέροντας ως παράδειγμα το συντριβάνι στην Ομόνοια, που “κατεβάζει” τη θερμοκρασία 2-3 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ