ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στον Alpha: Ανάγκη να στηριχθεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας και να προλάβουμε την ύφεση

Τσίπρας στον Alpha: Ανάγκη να στηριχθεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας και να προλάβουμε την ύφεση

Υπεραμύνθηκε των προτάσεων που προωθεί το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Πέμπτη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως είναι αναγκαίο να στηριχθεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας και να υπάρξουν οι κατάλληλες πρόνοιες, «ώστε να προλάβουμε την ύφεση», όπως είπε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «λίγο» το πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «το οποίο μάλιστα άργησε να εξαγγελθεί από την κυβέρνηση», όπως είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε - μεταξύ άλλων - για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», λέγοντας πως «είναι μετρημένο και κοστολογημένο», ενώ σχολίασε και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εργασιακά.

Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τα 32 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως η πρόταση της Κομισιόν «εμπεριέχει ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι μέσα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων του ευρωπαϊκού νότου απέναντι στο σκληρό βορά, όπως η αμοιβαιοποίηση».

«Το σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο, η σκληρή Γερμανία, συνειδητοποίησαν ότι αν δεν αλλάξουν τακτική σ’ αυτή τη φάση ο συστημικός κίνδυνος που λέγεται Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση της Ευρώπης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχει όμως σημασία να δούμε με ποιους όρους θα εκταμιευθούν τα κονδύλια αν θα υπάρχουν αιρεσιμότητες ή όχι δηλαδή μνημόνια και σε τι βάθος θα δοθούν», πρόσθεσε.

Για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και την ύφεση

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς στην οικονομία. Όπως υποστήριξε, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη «να προλάβουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Το κεφαλαιακό μαξιλάρι πρέπει να χρησιμοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα πως «Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν η ύφεση θα είναι 10%, αλλά αν παρέμβουμε τώρα με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης η ύφεση θα είναι στο μισό».

«Πλήρης η σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων με όσα κάνει η ΝΔ. Αναφέρομαι στην ποιότητα και τη χρονικότητα των μέτρων. Πρέπει να στηριχθεί η εργασία και η κοινωνία. Πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση για να αντέξει στη νέα κρίση που μας βρήκε. Θα πρέπει άμεσα να στηριχθούν οι μισθοί και οι επιχειρήσεις. Η ύφεση δεν είναι απλά ένας αριθμός αλλά όλο το δράμα που ζήσαμε», ανέφερε.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή

«Ξεχάσατε ένα "μη" εμείς λέμε "μη" επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που δεν το λέει η κυβέρνηση. Αυτό που δίνει η κυβέρνηση δηλαδή η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα δάνειο. Υπάρχει ανάγκη τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές αλλά οι υποχρεώσεις έτρεχαν. Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιδότηση για αυτό λέμε ότι πρέπει να στηριχθούν με 2.000 ανά εργαζόμενο ως τους 50 εργαζόμενους», εξήγησε.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Για τη μείωση της προκαταβολής φόρου και ΦΠΑ

«Λέμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο που εμείς δημιουργήσαμε, την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μου είπατε για το ΦΠΑ. Εμείς μειώσαμε το ΦΠΑ πέρσι στην εστίαση χωρίς να έχουμε κορωνοϊό. Δεν μειώσαμε στο καφέ και στο αλκοόλ γιατί είχαμε ακόμα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δώρο άδωρον. Να μειωθεί ο ΦΠΑ για τους καλοκαιρινούς μήνες στο μισό. Στο 6%», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% ήταν στις εξαγγελίες μας. Ο κ. Μητσοτάκης αντί για αυτό έκανε άλλα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ