ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άυλη συνταγογράφηση: Γίνεται νόμος του κράτους - Ένα εκατομμύριο συνταγές σε μόλις δύο μήνες

Άυλη συνταγογράφηση: Γίνεται νόμος του κράτους - Ένα εκατομμύριο συνταγές σε μόλις δύο μήνες
ΙΝΤΙΜΕ

Η περαιτέρω επέκταση των υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης με έμφαση στην άυλη συνταγογράφηση αλλά και η απλούστευση των διαδικασιών για επενδύσεις που σχετίζονται με οπτικουακουστικές παραγωγές περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» συνέταξε η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.

Ένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου είναι η επίσημη θεσμοθέτηση της άυλης συνταγογράφησης φαρμάκων. Το συγκεκριμένο μέτρο υλοποιήθηκε βάσει πράξης νομοθετικού περιεχομένου, η οποία έχει χρονικό όριο, οπότε είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση της με νόμο. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία υπηρεσία που αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλής με περισσότερες από 375 χιλιάδες εγγραφές και πάνω από 1 εκατ. άυλες συνταγές μέσα στους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας της.

Επίσης, το νέο σχέδιο νόμου καθιερώνει μέσω του gov.gr την ηλεκτρονική αίτηση και υποβολή εγγράφων για αποζημίωση ειδικών θεραπειών (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία). Συγκεκριμένα, ο πολίτης μέσω του gov.gr θα κάνει την αίτησή του και θα υποβάλει ψηφιακά τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ακολούθως, ο ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνει την αίτηση, θα την ελέγχει, θα εκκαθαρίζεται και θα πιστώνονται στους δικαιούχους τα χρήματα.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο στοχεύει γενικότερα στην περαιτέρω ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και της διευκόλυνσης της διεπαφής του Δημοσίου με πολίτες και επιχειρήσεις.

Ένα δεύτερο βασικό σημείο του σχεδίου αφορά την προώθηση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και τη σχετική προσέλκυση επενδύσεων μέσω της απλούστευσης και της επιτάχυνσης διοικητικών διαδικασιών για την χορήγηση ενισχύσεων. Συγκεκριμένα, με το σχέδιο νόμου δίνονται επιπλέον κίνητρα για την ενίσχυση του τομέα οπτικοακουστικών έργων, όπως η αύξηση του cash rebate από 35% σε 40% επί των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής, καθώς και η διεύρυνση των δικαιούχων ενίσχυσης. Επιπλέον, επιταχύνονται και απλουστεύονται οι διαδικασίες αξιολόγησης και υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων, όπως και αυτές της πιστοποίησης και χορήγησης της επιδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ