ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεφανής: Δεν συμφέρει την Τουρκία θερμό επεισόδιο, δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με την ΕΕ

Στεφανής: Δεν συμφέρει την Τουρκία θερμό επεισόδιο, δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με την ΕΕ
INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Ψυχραιμία παρ’ όλες τις προκλήσεις, ένα θερμό επεισόδιο δεν συμφέρει την Τουρκία πρωτίστως» ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με τη γείτονα χώρα. 

«Έχει ανοιγμένα μέτωπα σε πάρα πολλές πλευρές. Έχει το εσωτερικό της, έχει τη Λιβύη, έχει τη Συρία, έχει την ενέργεια, δεν θέλει να ανοίξει ένα μέτωπο με την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανής σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα αντιπρόσωποι 27 ευρωπαϊκών χωρών», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον Έβρο, τόνισε ότι προστίθενται συνεχώς νέες δυνάμεις για την ενίσχυση της φύλαξης και πως πέραν της κατασκευής του φράχτη, στο σύνολο των 208 χιλιομέτρων του ποταμού Έβρου υπάρχουν εμπόδια σε 42 χιλιόμετρα σε σημεία που υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να περάσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Σχολιάζοντας την ανάρτηση του γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με βίντεο που φέρεται να είναι από πτήση drone στον Έβρο, ο κ. Στεφανής το διέψευσε λέγοντας:

«Δεν επιβεβαιώνεται αυτή η πτήση. Μπορεί κάπου να πέταξε να έδωσε ένα όνομα. Στον Έβρο όμως δεν έχει παρατηρηθεί αυτή η πτήση».

Σχετικά με την άσκηση Ηνίοχος που δεν θα γίνει καθώς αδυνατούν να συμμετάσχουν χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι η ελληνική αεροπορία «καθημερινά κάνει 10 Ηνίοχους» και πως πρόσφατα μόνο σε μία ημέρα ήταν στον αέρα 62 αεροσκάφη σε διάφορες αποστολές.

«Άρα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Και ξέρουμε τι κάνουμε και εκπαιδευόμαστε γι’ αυτό και το κάνουμε καλά», σημείωσε. Ο κ. Στεφανής, εξήγησε ότι καθημερινά γίνονται προσπάθειες για εισροές τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προχθές οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδο σε 217 άτομα στα χερσαία σύνορα, 55 στο βόρειο Αιγαίο και 134 στο νότιο Αιγαίο.



Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Ερντογάν για τους «εορτασμούς» στην Αγιά Σοφιά της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, επέτειος που εορτάζεται από τους Τούρκους ως ημέρα «Κατάκτησης», ο κ. Στεφανής είπε ότι «βεβαίως και μας ενοχλεί, αγγίζει το θρησκευτικό μας συναίσθημα, την πίστη μας».

«Ωστόσο ο κύριος στόχος του δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η ίδια η Κωνσταντινούπολη όπου έχει γνωρίσει την ήττα δύο φορές ο Τούρκος πρόεδρος και επιθυμεί να αγγίξει το θυμικό των πολιτών», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ