ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν πολλά τόσα χρόνια, δεν θα πληρώσουν ξανά

Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν πολλά τόσα χρόνια, δεν θα πληρώσουν ξανά
ΙΝΤΙΜΕ

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνονται οι δύο τελευταίες ΠΝΠ, είπε ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης που πρότεινε η Κομισιόν «συσκοτίζουν την πραγματικότητα, η οποία είναι ότι οι νέες επιχορηγήσεις και τα δάνεια θα κατευθυνθούν στις τσέπες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης με νέα βάρη και νέα μέτρα».

Πρόσθεσε ότι το παιχνίδι της εξαπάτησης το παίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε ότι ακόμη μια φορά απέδειξε τον ρόλο του ως «αριστερός ψάλτης της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος και της ΕΕ».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν θεωρεί θετικές αυτές τις εξελίξεις, που είναι «οι παρεμβάσεις της ΕΕ σε συνθήκες βαθιάς κρίσης για να στηρίξει τους μονοπωλιακούς ομίλους σε σειρά κλάδων και συνοδεύονται με δέσμευση όλων των κρατών μελών της για την προώθηση όλης της αντεργατικής ατζέντας που είχε διαμορφωθεί και πριν την πανδημία».

«Δεν είναι το ύψος των χρηματοδοτήσεων που καθορίζει κάθε φορά τον ταξικό τους χαρακτήρα, αλλά ο σκοπός για τον οποίο δίνονται και οι όροι που τις συνοδεύουν σε βάρος των εργαζομένων» τόνισε, προσθέτοντας ότι «41 χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ/ΕΕ τα παραμύθια των κομμάτων που υπερασπίζονται αυτή την αντιδραστική συμμαχία έχουν καταρρεύσει».

«Ο δρόμος που συμφέρει τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης είναι η αποδέσμευση από αυτόν τον σύγχρονο λάκκο των λεόντων» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας, με αφορμή τα αντεργατικά, όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρα των ΠΝΠ, έκανε λόγο για «μεγάλη κοροϊδία» με τα περί «μοιράσματος των ζημιών σε όλους» γιατί, όπως εξήγησε, «όχι μόνο οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις ζημιές πάνω από 10 χρόνια, αλλά και γιατί φορτώνονται ξανά τα βάρη της νέας κρίσης για να στηριχθεί η κερδοφορία των λίγων ομίλων».

Είπε ότι με στόχο αυτό, από τη μία παρέχονται άφθονα εργαλεία και χρήμα σε μεγαλοεπιχειρηματίες και από την άλλη ισοπεδώνονται εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις, το εργατικό λαϊκό εισόδημα, ενώ «στο στόχο αυτό ταυτίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Σημείωσε ότι τα «αντεργατικά μέτρα που ανακοίνωση η κυβέρνηση προσομοιάζουν σε εκείνα των μνημονίων που όλοι μαζί ψήφισαν» και πρόσθεσε: «Πετσοκόβετε ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων, γενικεύετε την ελαστική απασχόληση παντού και για όλους, καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι σε ισχύ, δίνετε νέα εργαλεία στην εργοδοσία για να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών σε πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, μονιμοποιείτε μειώσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 20%, ενώ ένα σημαντικό τμήμα που θα παραμείνει εκτός εργασίας θα βρεθεί είτε με τα 534 ευρώ του επιδόματος της αναστολής σύμβασης ή με τα 400 ευρώ του επιδόματος ανεργίας».

«Την ίδια στιγμή ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων θα παραμείνει άνεργο και χωρίς καμιά προστασία» πρόσθεσε.

Επισήμανε επίσης, ότι με τα μέτρα που προβάλλει η κυβέρνηση, το ετήσιο εισόδημα για πάρα πολλούς εργαζόμενους περιορίζεται στα 1.600 ευρώ.

Μιλώντας για την επιδότηση εργασίας, είπε πως «αποδεικνύεται στην πράξη καραμπινάτη ενίσχυση μόνο προς την εργοδοσία, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο περιθώριο και με μισθούς που έμμεσα προσεγγίζουν τις πάγιες επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, δηλαδή να αμείβονται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με ψίχουλα πτωχοκομείου».

Πρόσθεσε ότι οι «λεγόμενες ρήτρες για τη διατήρηση εργασίας αποδεικνύονται όχι απλά διάτρητες, αλλά για τα μάτια του κόσμου, καθώς κανένας δεν δεσμεύει την εργοδοσία να διατηρήσει τον εργαζόμενο μετά τη λήξη της περιόδου της κρατικής ενίσχυσης στους μισθούς».

«Όλοι σας, μιλάτε για την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Λες και αυτό το μέτρο είναι κάτι καινοτόμο» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι ούτε στην καπιταλιστική κρίση επιδοτούνταν οι άνεργοι, αλλά και πάλι οι εργοδότες «που έπαιρναν και παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τα ποσά που καταγράφονται στους προϋπολογισμούς του ΟΑΕΔ», ενώ ταυτόχρονα οι μεγαλοεργοδότες είχαν να επιλέξουν από πλήθος προγραμμάτων, τα οποία «έβαζαν από την πίσω πόρτα κάθε είδους ευέλικτη μορφή εργασίας, καταστρατηγούσαν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μείωναν μισθούς, αύξαναν το ωράριο εργασίας».

«Τα προγράμματα αυτά αξιοποιήθηκαν, όχι μόνο στον ιδιωτικό, αλλά και στον δημόσιο τομέα, έγιναν ο δούρειος ίππος μέσα στους χώρους δουλειάς, φτιάχνοντας στρατιές κακοπληρωμένων και ευέλικτων εργαζόμενων μιας χρήσης» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η επιδότηση εργασίας, επί της ουσίας έχει ως αποτέλεσμα διάφορα είδη συμβάσεων με ημερομηνία λήξης σε σειρά δομών και χώρων δουλειάς.

Είπε ότι πραγματικός στόχος δεν είναι η μείωση της ανεργίας, αλλά το χτύπημα εργασιακών σχέσεων και το τσάκισμα μισθών και συμβάσεων, ενώ με τις πολιτικές αυτές η ανεργία δεν μειώνεται, αλλά το πολύ-πολύ ανακυκλώνεται.

Επισήμανε, επίσης, ότι «ακόμα και ο ίδιος ο ΟΑΕΔ, 20 χρόνια τώρα, αδυνατεί να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, πόσες από αυτές τις θέσεις εργασίας των εκατοντάδων επιδοτούμενων προγραμμάτων μετατράπηκαν σε θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, γιατί αυτοί οι δείκτες προσεγγίζουν το μηδέν».

Ανέφερε ότι σήμερα, η κυβέρνηση έρχεται με ένα γενικευμένο πρόγραμμα που «αν αντικαταστήσουμε τη λέξη SURE και βάλουμε τις λέξεις “κοινωφελές” ή voucher, είναι ακριβώς το ίδιο, έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα».

Ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, καθώς ως κυβέρνηση εφάρμοσε και τα προγράμματα voucher και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι πλέον έχουν μεγάλη πείρα. Ξέρουν ότι έχουν πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια πολλά. Δε θα πληρώσουν ξανά» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ