ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοφία Νικολάου: Κανένας κρατούμενος δεν μπορεί να επιλέγει τον τρόπο κράτησής του

Σοφία Νικολάου: Κανένας κρατούμενος δεν μπορεί να επιλέγει τον τρόπο κράτησής του
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Για την υπόθεση του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη που απασχόλησε για αρκετές ημέρες την επικαιρότητα και πήρε διαστάσεις πολιτικής κόντρας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης μίλησε η Σοφία Νικολάου, Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. 

Η κυρία Νικολάου, σε συνέντευξή της στο Newsbomb.gr, ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε από την πλευρά της πρόθεση «ναρκοθέτησης της προσπάθειας του κρατούμενου για πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Είναι εντελώς λανθασμένα τα όσα ακούστηκαν, τονίζει η κυρία Νικολάου και συμπληρώνει με νόημα ότι «κανένας κρατούμενος δεν μπορεί να επιλέγει τον τόπο της κράτησής του. Αυτός καθορίζεται από τις ανάγκες και τις δυνατότητες του σωφρονιστικού συστήματος, πάντοτε με σεβασμό στα αναφαίρετα δικαιώματα του κάθε κρατούμενου».

Όπως αναφέρει η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής όλα ξεκίνησαν από την «αναίτια άρνησή του» και από το ένα και μοναδικό του αίτημα «να μεταχθεί στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού».

Παράλληλα η κυρία Νικολάου ασκεί δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αποφάσισε να δώσει πολιτική χροιά στην υποτιθέμενη αδυναμία ενός κρατούμενου να μορφωθεί και άρα να σωφρονισθεί... ».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Σοφίας Νικολάου

Kυρία Νικολάου τις τελευταίες ημέρες απασχολεί την επικαιρότητα η υπόθεση με τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη. Τι πρόκειται να γίνει; Υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από την δική σας πλευρά; Εκτός από την ανακοίνωση που έχετε ήδη εκδώσει… Υπάρχουν σκέψεις να βρεθεί μια λύση για να πέσουν οι τόνοι;

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Είναι αλήθεια ότι επικρατούσε στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι το Υπουργείο κι εγώ προσωπικά ναρκοθετούσαμε την προσπάθεια του κρατούμενου για πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η μόνη αλήθεια είναι ότι τόσο το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, στο οποίο μετήχθη για λόγους ασφαλείας, καθώς ήταν εκ των υποκινητών εξεγέρσεων των κρατουμένων, όσο και το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, παρείχαν αμφότερα τη δυνατότητα τηλεκπαίδευσης, που ήταν την περίοδο της μεταγωγής, ο μοναδικός τρόπος φοίτησης, λόγω των μέτρων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο κρατούμενος επέμενε χωρίς καμία συγκεκριμένη αιτία να θέλει να μεταφερθεί αποκλειστικά και μόνο στις ανδρικές φυλακές Kορυδαλλού. Νομίζω άπαντες αντιλαμβάνονται ότι κανένας κρατούμενος δεν μπορεί να επιλέγει τον τόπο της κράτησής του. Αυτός καθορίζεται από τις ανάγκες και τις δυνατότητες του σωφρονιστικού συστήματος, πάντοτε με σεβασμό στα αναφαίρετα δικαιώματα του κάθε κρατούμενου.

Αν μπορείτε να μας εξηγήσετε που κολλάει αυτή η υπόθεση νομικά γιατί πραγματικά αρκετοί πολίτες δεν έχουν καταλάβει. Θέλει ο κ. Δημάκης να συνεχίσει τις σπουδές του και τον εμποδίζετε εσείς; Διότι ως γενικό συμπέρασμα, αυτό παρουσιάζεται από ορισμένες πλευρές.

Το γενικό αυτό συμπέρασμα που λέτε είναι πλήρως λανθασμένο. Όπως σας είπα, σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης, στα οποία μετήχθη ο συγκεκριμένος κρατούμενος, υπήρχε η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης, που ήταν ο μοναδικός τρόπος πρόσβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία, την περίοδο που έγιναν οι μεταγωγές. Οι διοικήσεις των σωφρονιστικών καταστημάτων υπέδειξαν διεξοδικά στον κρατούμενο τη δυνατότητά του αυτή. Ο κρατούμενος, όμως, αρνήθηκε πεισματικά να κάνει χρήση της υποδομής, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο στη φυλακή των Γρεβενών θα «νομιμοποιούσε την απομάκρυνσή του από την Αθήνα», όπως ο ίδιος ο συνήγορός του ομολόγησε σε δημοσιευθείσα δήλωσή του. Στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, παρ’ ό,τι η Διοίκηση του Καταστήματος, όπως ρητώς αναφέρει σε υπόμνημά της, του προσέφερε την εν λόγω δυνατότητα, και πάλι ο κρατούμενος συνέχισε την αναίτια άρνησή του, επιμένοντας στο, όπως προκύπτει, ένα και μοναδικό αίτημά του, να μεταχθεί στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού... Κανένα εμπόδιο, λοιπόν, δεν τέθηκε στην εκπαίδευση του κρατούμενου, απεναντίας του παρασχέθηκε όλη η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του.

Αυτή η υπόθεση του κ. Δημάκη τολμώ να πω ότι πήρε πολιτικές διαστάσεις ή αν θέλετε προσωπική κόντρα με το πρόσωπό σας. Γιατί συνέβη αυτό; Έχετε την αίσθηση ότι κάποιοι προσπαθούν να σας «στοχοποιήσουν». Αν ναι ποιοι είναι αυτοί;

Όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορούσε από βήματος Βουλής για καθεστωτική συμπεριφορά την ίδια ώρα που ικανοποιούνταν το αίτημα του κρατούμενου για επαναμεταγωγή, το μόνο που μπορώ να πιστέψω είναι ότι εδώ δεν πρόκειται για άγνοια των δεδομένων, αλλά για σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να δώσει πολιτική χροιά στην υποτιθέμενη αδυναμία ενός κρατούμενου να μορφωθεί και άρα να σωφρονισθεί. Όταν κατάλαβε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αποφάσισε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα προσωποποιώντας το μένος του με κατηγορίες για αυταρχικές συμπεριφορές. Είναι προφανές ότι προσπαθεί να επενδύσει σε ένα υποτιθέμενο αγωνιστικό προφίλ, προκειμένου να σαγηνεύσει ένα ακροαριστερό ακροατήριο αδυνατώντας να αποδεχθεί ότι στις φυλακές της χώρας έχουν αρχίσει από τον προηγούμενο Ιούλιο να τηρούνται οι κανόνες.

Έχετε εικόνα για την κατάσταση της υγείας του; Ποια είναι;

Εξ όσων έχω ενημερωθεί, η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή, καθώς, μετά την ικανοποίηση του αιτήματός του από την αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, σταμάτησε την απεργία πείνας και δίψας. Είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να παρακολουθείται από το ιατρικό προσωπικό των φυλακών μέχρι τη στιγμή που αυτό θα κρίνεται απαραίτητο.

Το διάστημα πριν από τις εκλογές η Ν.Δ. είχε καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε μετατρέψει τις φυλακές σε μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Εσείς μετά από 10 μήνες διακυβέρνησης τι έχετε αλλάξει; Εξακολουθείτε να βρίσκετε ναρκωτικά, αυτοσχέδια μαχαίρια και κινητά μέσα στις φυλακές. Δεν θα τελειώσει ποτέ αυτό;

Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και συνακόλουθα την αρμοδιότητα των φυλακών, θέσαμε ως πρωτεύοντα στόχο την επαναφορά της ασφάλειας στα Καταστήματα. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, αναδιοργανώσαμε τους τρόπους, αλλά κυρίως τη συχνότητα των ελέγχων. Οι έλεγχοι που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο δεκάμηνο είναι σχεδόν όσοι έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 2.000 έρευνες, με ευρήματα σε ναρκωτικά, χάπια, αυτοσχέδια όπλα, κινητά τηλέφωνα και αλκοολούχα παρασκευάσματα. Για όλους δε, τους «απείθαρχους» κρατούμενους, αλλά και για εκείνους που έχουν καταδικαστεί σε ειδεχθή εγκλήματα και αδικήματα τρομοκρατίας, ο σχεδιασμός είναι να μεταφέρονται σε μία νέα Πειθαρχική Φυλακή, στην οποία οι όροι λειτουργίας και ασφάλειας θα είναι ακόμα πιο αυστηροί. Επιπροσθέτως, προκειμένου να σπάσουμε τα αποστήματα παρανομίας εντός των φυλακών, προχωρήσαμε σε μεταγωγές κρατουμένων, κυρίως από τις φυλακές Κορυδαλλού, που γίνονται επιτέλους φυλακές υποδίκων. Περισσότερες από 600 έκτακτες και 2.000 τακτικές μεταγωγές κρατουμένων βοήθησαν στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της τάξης στις φυλακές. Η καθημερινή μας μάχη είναι η μάχη για το αυτονόητο: φυλακές απολύτως ασφαλείς. Και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να το πετύχουμε.

Με την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων έχετε κάποιο σχέδιο το οποίο υλοποιείται;

Η συμφόρηση των φυλακών είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια διαχρονικά του σωφρονιστικού μας συστήματος. Συνεπώς, σχεδιασμός που δεν περιλαμβάνει την αποσυμφόρησή τους, είναι σίγουρα λειψός. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έχει εξαγγελθεί η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, έργο που συνεχίζει ακάθεκτα και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και τα πρώτα απτά δείγματα της προόδου που έχουμε κάνει. Επίσης, καταφέραμε να παραδώσουμε δύο νέες πτέρυγες στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών, ενώ προχωρήσαμε τη λιμνάζουσα διαδικασία πρόσληψης προσωπικού για το ολοκαίνουριο Κατάστημα της Δράμας, το οποίο παραδίδεται μετά από αδιάκοπες προσπάθειες επισήμως τις επόμενες ημέρες και είναι δυναμικότητας 600 θέσεων. Τέλος, η πτέρυγα που δημιουργήσαμε στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, χωρητικότητας 200 ατόμων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα χρησιμοποιηθεί πλέον ως παράρτημα των φυλακών Κορυδαλλού, βοηθώντας ακόμα περισσότερο στην επίλυση του προβλήματος. Νομίζω πως στο τέλος της πορείας αυτής θα έχουμε παραδώσει ένα σωφρονιστικό σύστημα με μεγαλύτερες δυνατότητες και συνεπώς με μικρότερα προβλήματα υπερπληθυσμού.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση δέχεστε σκληρή κριτική ως κυβέρνηση ότι οι δυνάμεις καταστολής λειτουργούν χρησιμοποιώντας πολλές φορές ωμή βία. Έχουμε δει μάλιστα και αρκετά περιστατικά στα δελτία ειδήσεων. Τι απαντάτε σε αυτές τις κατηγορίες;

Η αξιωματική αντιπολίτευση εργαλειοποιεί κάθε παρέμβαση της αστυνομίας προς το σκοπό της αύξησης της αριστερόστροφης ρητορικής της, ανακαλύπτοντας «ωμή βία» ακόμα και σε περιπτώσεις που οι αστυνομικοί υπερασπίζονται τους εαυτούς τους. Το δεδομένο είναι ένα: κάθε αστυνομικό όργανο οφείλει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της διατήρησης της τάξης και της ασφάλειας των πολιτών, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια.

Όταν εκλεχθήκατε είχατε θέσει ως στόχο να εμπεδώσετε το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνο. Με το χέρι στην καρδιά το έχετε καταφέρει;

Νομίζω πως κάθε κάτοικος αυτής της πόλης αντιλαμβάνεται ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια υφίστανται σημαντικότατες αλλαγές στο θέμα της ασφάλειας. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας γίνονται πλέον συντονισμένα και με σχεδόν καθημερινή συχνότητα, παλιά και γνωστά «στέκια» παρανομίας στην πόλη διαλύονται. Θέλουμε μία Αθήνα απόλυτα ασφαλή και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το πετύχουμε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης επέστρεψε στη δικαστική φυλακή Κορυδαλλού Ι, μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, που υπάγεται απευθείας στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας το Πολίτη.

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα, που έληγε η καραντίνα των 14 ημερών στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού και, η οποία - σύμφωνα με τη ΓΓΑΠ - προβλεπόταν μετά την επαναμεταγωγή του από τα Γρεβενά.

Το 14ήμερο έληξε την προηγούμενη Παρασκευή, με αποτέλεσμα ο Βασίλης Δημάκης να προχωρήσει και πάλι σε απεργία πείνας και δίψας από το προηγούμενο Σάββατο, πυροδοτώντας νέες αντιδράσεις.

Την είδηση για την επιστροφή του Δημάκη στο αρχικό χώρο κράτησης του, ανακοίνωσε η ίδια η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η όποια δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Ο Δημάκης επιστρέφει στην δικαστική φυλακή Κορυδαλλού Ι, καθώς εξέλειπαν οι λόγοι για τους οποίους έγιναν οι μεταγωγές του και η κράτηση του σε άλλους χώρους και ολοκληρώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ευελπιστώ ότι από εδώ και στο εξής θα συνεχίσει ήσυχα την εκπαίδευση του στο Πανεπιστήμιο, αλλά και την έκτιση του υπολοίπου της ποινής του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ