ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος στο CNN Greece: Γροθιά στο στομάχι της ανθρωπότητας το «I can’t breathe»

Τζανακόπουλος στο CNN Greece: Γροθιά στο στομάχι της ανθρωπότητας το «I can’t breathe»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece, o Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε σχετικά με τη δολοφονία του George Floyd και τις ταραχές στις ΗΠΑ, ότι «η φράση "please, I can't breathe" ενώ ένας άνθρωπος πεθαίνει, δολοφονείται από θεσμικό εκπρόσωπο του κράτους, από αστυνομικό, είναι μια γροθιά στο στομάχι της ανθρωπότητας».

Στα δικά μας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε πραξικοπηματική τη λειτουργία της Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Η επιλογή της ΝΔ, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, να προχωρήσει η Βουλή σε σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ήταν από την αρχή επιλογή πολιτικού ρεβανσισμού αλλά και επιλογή για την διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών στη ΝΔ», τόνισε.

Αναφορικά με την οικονομία, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε:

«Χιλιάδες εργαζόμενοι αυτοί την στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας και της ανεργίας, καθώς το μέτρο της αναστολής συμβάσεων παρατείνεται και σχεδόν μονιμοποιείται, ενώ οι επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση εξαρτώνται από την εφαρμογή εκ μέρους των εργοδοτών του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας που συνεπάγεται μειώσεις μισθών κατά 20%».

Προσέθεσε ότι: «Η πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης η οποία παρά το γεγονός ότι έχει αρκετά γκρίζα σημεία επί της ουσίας δικαιώνει όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα».

Για το επεισόδιο στον Έβρο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, ανεπάρκεια και πλήρη έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από τη μεριά της Τουρκίας.

Τέλος, έκανε λόγο για «μια γιγαντιαία επιχείρηση όχι μόνο διαστρέβλωσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξαφάνισής τους από τη δημόσια σφαίρα».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Τζανακόπουλου στο CNN Greece:

-Κύριε Τζανακόπουλε θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο για την έκρηξη στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του George Floyd. Πιστεύετε ότι ο ρατσισμός υπονομεύει τη δημοκρατία, όπως ισχυρίζονται οι διαδηλωτές;

-Η φράση «please, I can't breathe» ενώ ένας άνθρωπος πεθαίνει, δολοφονείται από θεσμικό εκπρόσωπο του κράτους, από αστυνομικό, είναι μια γροθιά στο στομάχι της ανθρωπότητας. Στις ΗΠΑ ο θεσμικός ρατσισμός είναι βαθιά εμπεδωμένος στο εσωτερικό του κράτους ενώ παρά τα μικρά βήματα που έγιναν επί Ομπάμα σήμερα έχουμε ένα τεράστιο πισωγύρισμα καθώς ο Τραμπ στηρίζεται και ενισχύει όλους τους διαχωρισμούς. Το τεράστιο και μαζικό κοινωνικό ξέσπασμα των τελευταίων ημερών ακριβώς αυτό καταδεικνύει. Οι άνθρωποι δεν εξεγείρονται για το τίποτα.

Παρά το γεγονός όμως ότι οι φυλετικοί και άλλοι διαχωρισμοί και οι ρατσιστικές πρακτικές συναντούν μεγάλη αντίσταση και από τα κάτω και από τα πάνω (πολιτικές οντότητες, διανοούμενοι, αθλητές, καλλιτέχνες ακόμη και μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις), βρίσκουν δυστυχώς και μεγάλη κοινωνική αποδοχή από άλλα κοινωνικά τμήματα. Και αυτή η συνθήκη είναι προφανώς υπονομευτική της δημοκρατίας. Ξέρετε όμως το ζήτημα του θεσμικού ρατσισμού και του ρατσισμού γενικότερα δεν απασχολεί μόνο τις ΗΠΑ. Και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα τα συναφή φαινόμενα πληθαίνουν επικίνδυνα και δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη εποχή μεγάλων ιδεολογικών ανακατατάξεων και διαρκών κρίσεων και με αυτή την έννοια δεν αρκεί ο σχεδιασμός μόνο οικονομικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ιδεολογική μάχη με τους εκπροσώπους του εθνικισμού, του ρατσισμού, της άκρας δεξιάς μαίνεται. Και η έκβαση της θα κρίνει το μέλλον της ίδιας της δημοκρατίας.

Για την Προανακριτική

-Πρόσφατα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Προανακριτική, έκαναν λόγο για πραξικόπημα ενάντια στο κράτος δικαίου. Πώς δικαιολογούνται αυτοί οι τόσο οξείς χαρακτηρισμοί;

-Η επιλογή της ΝΔ, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, να προχωρήσει η Βουλή σε σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ήταν από την αρχή επιλογή πολιτικού ρεβανσισμού αλλά και επιλογή για την διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών στη ΝΔ. Δεν βασίστηκε σε κανένα απολύτως στοιχείο και αποσκοπούσε απλώς και μόνο να διευθετήσει το χρέος του κ. Μητσοτάκη στους κυρίους Σαμαρά και Γεωργιάδη. Ήταν επομένως απολύτως σαφές σε όλους μας το τι επρόκειτο να επακολουθήσει. Αυταρχισμός, αυθαιρεσίες και νομικές ακροβασίες.

Και επιβεβαιωθήκαμε στο ακέραιο. Από την πρώτη στιγμή, με την απόφαση της πλειοψηφίας να εξαιρεθούμε ο Παύλος Πολάκης και εγώ, αλλά και στη συνέχεια με την επιχείρηση να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων, πράγμα που ορθώς απέτρεψε ο Άρειος Πάγος, με τις επιλεκτικές διαρροές εγγράφων και άλλες αυθαιρεσίες η ΝΔ έδρασε με τρόπο αντικοινοβουλευτικό, καταφανώς παράνομο και πραξικοπηματικό. Και που καταλήξαμε; Σε ένα κανονικό φιάσκο αφού κανένα στοιχείο δεν προέκυψε που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς περί σκευωρίας. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Και για να καλύψει σήμερα το φιάσκο και να παρακάμψει το αδιέξοδο φαίνεται ότι η ΝΔ δημιουργεί ένα καινούριο. Μιλώ φυσικά για την διεύρυνση των κατηγοριών που αν αποδεικνύει ένα πράγμα είναι ότι δεν υφίσταται σκευωρία στην υπόθεση Novartis. Όμως και εδώ η λειτουργία είναι πραξικοπηματική και υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και κεντρική πολιτική οδηγία από τον κο Μητσοτάκη όπως εξηγήσαμε στη Βουλή καθώς η προφανώς αβάσιμη μήνυση Μιωνή έχει αναφορές στα μυστικά πρακτικά των συνεδριάσεων – πού τα βρήκε αλήθεια; - ενώ αποδείξαμε ότι οι βουλευτές της ΝΔ που υπέγραψαν την πρόταση δεν θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει πρόσβαση στη δικογραφία και άρα δεν θα μπορούσαν να κρίνουν την βασιμότητα της κατάθεσης του. Όσα επομένως συμβαίνουν με αποκορύφωμα το άνοιγμα της κάλπης πριν ολοκληρωθεί καν η ψηφοφορία θα προκαλούσαν γέλιο αν δεν ήταν συντονισμένα κεντρικά, από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τον ποινικό μηχανισμό για να εκδικείται πολιτικούς αντιπάλους και να κατευνάζει εσωκομματικούς «φίλους».

Αν όλα αυτά δεν είναι πραξικοπηματικές πρακτικές τι είναι;

Εμπαιγμός το πακέτο

Σε ανάλογο τόνο, εσείς χαρακτηρίσατε εμπαιγμό το κυβερνητικό πακέτο για την οικονομία. Πώς στηρίζετε αυτήν την εκτίμηση;

Στην πραγματικότητα δεν μιλήσαμε μόνο για εμπαιγμό. Ταυτόχρονα τονίσαμε την ανεπάρκεια των μέτρων, αλλά και τον λανθασμένο πολιτικό – στρατηγικό προσανατολισμό τους. Και επιτρέψτε μου να εξηγήσω: Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν το πακέτο που υλοποιεί είναι ύψους 24 δισ. είναι ο ορισμός του εμπαιγμού. Διότι το πακέτο της κυβέρνησης αποτελείται από 8 δισ. μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης, 2 δισ. δάνεια (η λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή) και 3,5 περίπου δισ. αναβολές πληρωμών. Όμως ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι αυτά τα 14 δισ. ισοδυναμούν με 20, κανείς δεν κατάλαβε γιατί; - αλλά και ότι θα προστεθούν στο μέλλον άλλα 4. Επομένως 14+0+0= 24 κατά τον κο Μητσοτάκη που ζήλεψε τα νεοδημοκρατικά μαθηματικά της περιόδου 90-93. Όμως να σας πω την αλήθεια, το μείζον δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή και σε απολύτως λανθασμένη στρατηγική κατεύθυνση.

Ανεπαρκή, καθώς όπως έχουμε ήδη επισημάνει ακόμη και αυτά τα μέτρα δεν υλοποιούνται. Από την επιστρεπτέα προκαταβολή αποκλείονται χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ την ίδια στιγμή, και αυτό είναι το κυριότερο, η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για την ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την μείωση των μισθών.

Χιλιάδες εργαζόμενοι αυτοί την στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας και της ανεργίας, καθώς το μέτρο της αναστολής συμβάσεων παρατείνεται και σχεδόν μονιμοποιείται, ενώ οι επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση εξαρτώνται από την εφαρμογή εκ μέρους των εργοδοτών του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας που συνεπάγεται μειώσεις μισθών κατά 20%. Σκεφτείτε μόνο το εξής: Μια επιχείρηση που θέλει να διατηρήσει όλο της το προσωπικό με πλήρη εργασία και χωρίς μειώσεις μισθών στην πραγματικότητα δεν λαμβάνει καμία βοήθεια από το κράτος. Πρόκειται εδώ για μια επιλογή επιδότησης της ελαστικοποίησης της εργασίας, μια μεθοδευμένη επίθεση του κράτους εναντίον των εργαζομένων, ενώ δεν υπάρχει καμία προστασία από τις απολύσεις. Με την πολιτική αυτή όχι απλώς δεν περιορίζεται η ύφεση αλλά αντιθέτως αποψιλώνεται η παραγωγική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, η ζήτηση καταρρέει και καθίσταται ορατός ο κίνδυνος ενός υφεσιακού σπιράλ που θα μας βυθίσει ξανά σε μια μακροχρόνια κρίση.

Η Κομισιόν δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι το Πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι 2 είναι ανάλογο με το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, δηλαδή υπόσχεται υπερβολικές παροχές. Πώς απαντάτε σε αυτήν την κριτική;

Είναι ενδιαφέρον που μου κάνετε αυτή την ερώτηση λίγες μόλις μέρες μετά την πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης η οποία παρά το γεγονός ότι έχει αρκετά γκρίζα σημεία επί της ουσίας δικαιώνει όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο πακέτο στήριξης ύψους 500 δισ. ευρώ με τη μορφή επιδοτήσεων, άρα μεταφορές πόρων, και βήματα στην κατεύθυνση της αμοιβαιοποίησης του χρέους. Έρχεται επομένως εν έτει 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει πολιτικές που κινούνται τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως στην κατεύθυνση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης το 2015. Και τα λέω όλα αυτά διότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2014, είχε διατυπωθεί σε ένα δεδομένο πλαίσιο προοικονόμησης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την ευρωπαϊκή επιτροπή. Δεν εμπεριείχε μόνο δεσμεύσεις για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες, αλλά όριζε το πλαίσιο των στόχων της διαπραγμάτευσης που ακολούθησε. Πολλοί βέβαια θέλουν να ξεχνάνε τι ακολούθησε: θέλουν να ξεχνάνε τις μεθοδεύσεις Σαμαρά για να οδηγηθεί η Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία που θα χρεωνόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που ακολούθησε η ΕΚΤ, τους εκβιασμούς του ΔΝΤ και τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της Γερμανίας τότε. Αν όμως διαγράφουμε από τη μνήμη το πλαίσιο εκείνης της εποχής, δεν ασκούμε πολιτική κριτική αλλά επιμένουμε στην προπαγάνδα. Για το σήμερα λοιπόν θα σας απαντήσω ότι το πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο, εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό και διατυπώνεται σε μια φάση που η ελληνική οικονομία μετά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας. Πράγμα που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ένα αυξημένο πακέτο μέτρων χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους. Η επιλογή όμως της κυβέρνησης δεν είναι αυτή. Αντίθετα επιμένει σε μια ιδεοληπτική πολιτική αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, η οποία δεν θα αποδειχτεί απλώς κοινωνικά επιζήμια αλλά και οικονομικά καταστροφική.

Ανεπάρκεια και υποκρισία στον Έβρο

-Μετά τις εξηγήσεις της κυβέρνησης επιμένετε στην κριτική σας στην κυβέρνηση για το επεισόδιο στον Έβρο; Τι ακριβώς της καταλογίζετε;

Τους καταλογίζουμε υποκρισία, ανεπάρκεια και πλήρη έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από τη μεριά της Τουρκίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η δύναμη εκείνη που θα επιλέξει την πολιτική της πλειοδοσίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ούτε θα ακολουθήσει τον αντιπολιτευτικό δρόμο που χάραξε η ΝΔ με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα ανεχτεί όμως και τον εμπαιγμό, τα ψέματα και την υποκρισία από εκείνους που παρίσταναν τους μακεδονομάχους πριν από λίγους μόνο μήνες και παραδίνουν καθημερινά μαθήματα εθνικιστικής υστερίας και ρατσισμού εναντίον των προσφύγων. Αυτό λοιπόν που καταλογίζουμε στην κυβέρνηση είναι ότι υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που ιδεολογικά και η ίδια συνέβαλε να στραφούν προς ακροδεξιές πρακτικές και μυθεύματα δεν ενημερώνει για τις πραγματικές κινήσεις της Τουρκίας, κρύβεται, αντιφάσκει και δεν τολμά να διατυπώσει και να προτείνει μια σοβαρή και τεκμηριωμένη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Προτιμά την αδράνεια, το ψέμα και την συγκάλυψη από μια ειλικρινή αποτίμηση της κατάστασης. Όμως στην περίπτωση της εξωτερικής πολιτικής η επιμονή στην επικοινωνία και τη διαχείριση τετελεσμένων καταλήγει τελικά σε άσχημα αποτελέσματα.

Οι δημοσκοπήσεις

-Η πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις σας προβληματίζει; Τι φταίει και δεν πείθετε τους πολίτες;

-Σαφώς και παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις ως απεικόνιση της στιγμής αυτό όμως που κυρίως μας ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση είναι τα ποιοτικά στοιχεία. Παρά λοιπόν το γεγονός ότι εκ πρώτης όψεως η κυβέρνηση εμφανίζεται να διατηρεί την επιρροή της, πράγμα λογικό ούτε ένα χρόνο μετά τις εκλογές, αν παρατηρήσει κανείς τα ποιοτικά ευρήματα θα δει ότι και εκεί - όπως και στην πραγματική ζωή - καταγράφονται κοινωνική κόπωση και αρνητικές εκτιμήσεις. Στον τομέα ειδικά της εργασίας αλλά και του κοινωνικού κράτους τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για την κυβέρνηση.

Για να πούμε όμως και την αλήθεια: εξελίσσεται εδώ και καιρό μια γιγαντιαία επιχείρηση όχι μόνο διαστρέβλωσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξαφάνισής τους από τη δημόσια σφαίρα. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει και τα δημοσκοπικά ευρήματα, καθώς οι πολίτες δεν γνωρίζουν, τους αποκρύβεται η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρόλα αυτά ο πολιτικός προσανατολισμός της κυβέρνησης, οι σκληρά ταξικές πολιτικές, η αδυναμία να αντιμετωπίσει την ύφεση, τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα και λάθη που αναγνωρίζει και οι συνεχείς αναδιπλώσεις υπό την πίεση της κοινωνικής κατακραυγής που αποτυπώνεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι στον επίσημο δημοσιογραφικό μηχανισμό δείχνουν ότι το όποιο πολιτικό της κεφάλαιο εξαντλείται ταχύτατα.

Και αυτό που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι να συνεχίσει να επιδιώκει την αδιαμεσολάβητη σύνδεση με τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται, να επιδιώκει να τα εκπροσωπεί προγραμματικά όπως με το σχέδιο « Μένουμε Όρθιοι», αλλά ταυτόχρονα να διατυπώσει με σαφήνεια μια συνολική στρατηγική αντιπαράθεσης με την δεξιά στην οικονομία αλλά και στο χώρο των ιδεών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ