ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεϊμαράκης: Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ τόσο στην αξία όσο και στο εύρος του

Μεϊμαράκης: Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ τόσο στην αξία όσο και στο εύρος του
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Για πρώτη φορά, συνολικά η Ευρώπη, και αυτό είναι το καινοτόμο, θα δανειστεί από τις αγορές αναλαμβάνοντας το δανεισμό αυτό ως εγγύηση μέσω του προϋπολογισμού της» εξηγεί, σε συνέντευξή του, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης σχολιάζοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Μεϊμαράκης διευκρινίζει, άλλωστε ότι «πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ τόσο στην αξία όσο και στο εύρος του».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «η πρόταση αυτή, που αναμφισβήτητα αποτελεί ένα θαρραλέο βήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς όφελος του Ευρωπαίου πολίτη, υιοθετήθηκε από όλους τους ευρωβουλευτές ακόμη και των αποκαλούμενων "φειδωλών χωρών"» και σημειώνει ότι «ως εκ τούτου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι με τις απαραίτητες διαβουλεύσεις θα καμφθούν οι όποιες ενστάσεις και στο Συμβούλιο των αρχηγών θα ληφθεί η οριστική απόφαση».

Κατά τα λοιπά, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ υπογραμμίζει, για την Ελλάδα, ότι θα λάβει 31,9 δισ. και «οι πόροι αυτοί δεν θα κατασπαταληθούν, αλλά θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις εθνικές ανάγκες και το σχέδιο που θα καταρτίσει η κυβέρνηση». Και σημειώνει την ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Ερωτηθείς, ωστόσο, εάν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας για το άλμα στη νέα εποχή, ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει:

«Η πρόοδος που κατέγραψε η χώρα στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ αποκατέστησε τη χαμένη μας αξιοπιστία και ενίσχυσε την επιρροή μας στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, δεν θα χαρακτήριζα το πακέτο ως τελευταία ευκαιρία».

Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για lockdown από τις αρχές Μαρτίου σημειώνει:

«Τα επιτυχημένα, εκ του αποτελέσματος, μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, απέδειξαν άλλη μία φορά την κοινωνική ευαισθησία της παράταξης. Θέσαμε την υγεία του ανθρώπου υπεράνω των οικονομικών προβλημάτων».

Ολόκληρη η συνέντευξη

Ερ. Κύριε Μεϊμαράκη, πού θα πιστώνατε αυτή την ιστορική για την Ευρώπη και την ΕΕ νίκη; Θα λέγατε ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που πρότεινε την έκδοση κοινού χρέους το οποίο δεν θα βαρύνει τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης του κορωνοϊού;

Απ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το γενναίο πακέτο οικονομικής ανάκαμψης που παρουσίασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποδεικνύει, ότι παρά τις δυσχέρειες και τα προβλήματα, παραμένει πιστή στις αρχές και τις αξίες της, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη προς τις χώρες που έχουν πληγεί. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τη σημαντικότητα να είσαι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών και πολυπεπίπεδων κρίσεων, όπως αυτή που βιώνει ο πλανήτης, και πόσο δικαιώνεται η επιλογή τού Κωνσταντίνου Καραμανλή να μας εντάξει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το πρόγραμμα που προτείνεται είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και αλληλεπίδρασης των ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο από την πρώτη στιγμή, εξυπηρετώντας το ρόλο του ως η γέφυρα μεταξύ του Ευρωπαίου πολίτη και των Βρυξελλών, ανέδειξε τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, απόρροια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, καθώς η συνετή διαχείριση του οικονομικού σκέλους, πέραν του υγειονομικού, χωρίς λαϊκίστικη πλειοδοσία, έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο το κύρος της χώρας μας που είναι πλέον πρωτοπόρος στην Ευρώπη, με ισχυρή φωνή και υπολογίσιμη δύναμη στα ευρωπαϊκά όργανα (ο πρωθυπουργός συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχουμε αντιπροεδρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιπροεδρία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προεδρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών ) και όλοι μαζί, με την ίδια συναντίληψη προχωράμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ερ. Εκτιμάτε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, κυρίως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ήτοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων) θα συνυπογράψουν αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας της ΕΕ;

Απ: Η πρόταση αυτή, που αναμφισβήτητα αποτελεί ένα θαρραλέο βήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς όφελος του Ευρωπαίου πολίτη, υιοθετήθηκε από όλους τους ευρωβουλευτές ακόμη και των αποκαλούμενων "φειδωλών" χωρών. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι με τις απαραίτητες διαβουλεύσεις θα καμφθούν οι όποιες ενστάσεις και στο Συμβούλιο των αρχηγών, όπου πιστεύω εκεί να ληφθεί η οριστική απόφαση και να έχουμε ευτυχή κατάληξη για όλο το πρόγραμμα.

Ερ. Σε τι διαφέρουν, ωστόσο, τα ομόλογα που θα εκδώσει η Κομισιόν από τα ευρωομόλογα;

Απ: Η Κομισιόν προτείνει την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εγγύηση τον προϋπολογισμό της, ώστε να μπορέσει να παράσχει επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια στα κράτη μέλη για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Αποτελεί μια ιστορική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενισχύει την αξιοπιστία και δίνει ειδικό βάρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια περίοδο που οι κοινές λύσεις είναι πιο αναγκαίες από ποτέ.

Ερ. Επί της ουσίας τι προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν;

Απ: Για πρώτη φορά συνολικά η Ευρώπη κι αυτό είναι το καινοτόμο, θα δανειστεί από τις αγορές αναλαμβάνοντας τον δανεισμό αυτό ως εγγύηση μέσω του προϋπολογισμού της.

Το σχέδιο της Κομισιόν αφορά τη χρηματοδότηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, που περιλαμβάνουν επενδύσεις στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας, της αγροτικής παραγωγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Επίσης προβλέπει τη στήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας μέσα στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά. Τέλος, ενισχύει τα εθνικά συστήματα υγείας για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ τόσο στην αξία, όσο και στο εύρος του.

Ερ. Η Ελλάδα πόσα χρήματα από αυτά θα εισπράξει συνολικά, σε πόσο χρονικό διάστημα, ποιους τομείς θα αφορούν και με ποιες προϋποθέσεις;

Απ: Βάσει της πρότασης, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, η Ελλάδα θα λάβει 31,9 δισ. ευρώ από το πακέτο ανάκαμψης. Οι πόροι αυτοί δεν θα κατασπαταληθούν, αλλά θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις εθνικές προτεραιότητες και το σχέδιο που θα καταρτίσει η κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις, κυρίως για τη στήριξη των επιχειρήσεων, βασική προϋπόθεση θα αποτελέσει η ορθολογική χρήση των οικονομικών πόρων, καθώς και οι επιχειρήσεις που θα στηριχτούν να είναι υγιείς.

Ερ. Θα υφίσταται εποπτεία ή κάποιου είδους «τρόικα» στην κατά καιρούς εκταμίευση των ποσών;

Απ: Το οικονομικό πακέτο ανάκαμψης προβλέπει 500 δισ. σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. σε χαμηλότοκα δάνεια προς τα κράτη μέλη προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένες πολιτικές, τις οποίες θα ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς αυτό βεβαίως να αποτελεί μνημόνιο.

Ερ. Εκτιμάτε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας μας μετά από ΜΟΠ, ΕΣΠΑ και λοιπά, κατά καιρούς πακέτα των Βρυξελλών, ώστε να κάνει ένα ουσιαστικό και μεγάλο άλμα στη νέα εποχή;

Απ: Η πρόοδος που κατέγραψε η χώρα στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποκατέστησε τη χαμένη μας αξιοπιστία και ενίσχυσε την επιρροή μας στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, δεν θα χαρακτήριζα το πακέτο ως τελευταία ευκαιρία, αλλά ως απτή ένδειξη αλληλεγγύης και αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού και της άρτιας δουλειάς της κυβέρνησης.

Ερ. Κύριε Μεϊμαράκη, δεν ήταν ένα ρίσκο για την κυβέρνηση αναφορικά με την οικονομία να επιλέξει από τις αρχές Μαρτίου το lockdown;

Απ: Τα επιτυχημένα, εκ του αποτελέσματος, μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, απέδειξαν για άλλη μια φορά την κοινωνική ευαισθησία της παράταξης. Θέσαμε την υγεία του ανθρώπου υπεράνω των οικονομικών προβλημάτων, γιατί αν έχουμε την υγεία μας όλα τ´ άλλα μπορούμε να τα λύσουμε. Αποδείξαμε ότι έχουμε κοινωνικό κράτος, το οποίο προστατεύει τους αδύναμους συμπολίτες μας, στο πλαίσιο του κοινωνικού φιλελευθερισμού και του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα που διέπει τη φιλοσοφία μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ