ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Τέσσερις άξονες στήριξης της εστίασης

Τσίπρας: Τέσσερις άξονες στήριξης της εστίασης
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του χώρου της εστίασης.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε σήμερα την πλατεία Καισαριανής και συνομίλησε με καταστηματάχες της περιοχής. Οι επαγγελματίες της εστίασης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις προοπτικές του κλάδου, λόγω της χαμηλής κίνησης μετά την άρση του lockdown.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση που είχε με τους καταστηματάρχες ανέφερε τους τέσσερις άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της αγοράς.

Πρώτα απ’ όλα μίλησε για την ενίσχυση της εργασίας: «Εμείς λέμε ότι δεν είναι σωστό αυτήν την ώρα να επιδοτείται η αναστολή της εργασίας αλλά η ίδια η εργασία», τόνισε και πρόσθεσε:

«Γι αυτό και προτείνουμε για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση να επιδοτεί το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές συν το 40% του μισθολογικού κόστους».

Αναφερόμενος στον δεύτερο άξονα στήριξης, έκανε λόγο για την ενίσχυση στο κεφάλαιο κίνησης, στα 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, τονίζοντας πως «πρέπει να μην είναι επιστρεπτέα αλλά με την μορφή επιδότησης».

Ακόμα αναφέρθηκε στη μείωση της φορολογίας σε μόνιμη βάση με τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και εκτάκτως για την περίοδο που διανύουμε στο 6% το ΦΠΑ στην εστίαση. «Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε αυτή τη φάση θα ήταν ουσιαστική στήριξη, όχι η μείωση μόνο του καφέ από το 24 στο 13%», εκτίμησε.

Τέλος ως τέταρτο άξονα ανέφερε τις εγγυήσεις, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της εστίασης και όχι μόνο, να έχουν πρόσβαση σε φθηνό και εύκολο δανεισμό με υψηλό ποσοστό εγγυοδοσίας από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε συζήτηση για αυτό το πακέτο, όμως πιστεύω ότι κι εσείς αν αρχίσετε να διεκδικείτε, κάποια από αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση θα τα υλοποιήσει». Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι με το δεδομένο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «είναι θέμα πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να μην στηρίζει της μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενδεχομένως έναντι άλλων επιχειρήσεων που παίρνουν σιγά σιγά σημαντική στήριξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ