ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προκλητικότητα: Το διπλωματικό «οπλοστάσιο» και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

Τουρκική προκλητικότητα: Το διπλωματικό «οπλοστάσιο» και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών αποδοκιμάζει με διάβημα του το αίτημα της κρατικής τουρκικής εταιρείας προς την κυβέρνηση για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η αποδοχή του αιτήματος και η παραχώρηση αδειών στην ΤΡΑΟ θα ανεβάσει επιπλέον την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, κάνοντας την Ελλάδα να προχωρήσει σε πιο αποφασιστικά βήματα κατά της Τουρκίας.

Οι Έλληνες διπλωμάτες δεν πιάστηκαν στον… ύπνο και το υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό τις κινήσεις της Άγκυρας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει φτιάξει έναν οδικό χάρτη με διπλωματικές κινήσεις, τις οποίες θα κάνει στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στις νέες της απειλές.

Σύμφωνα με το νομικό και διπλωματικό οπλοστάσιο που το υπουργείο Εξωτερικών έχει στη διάθεσή του, στην ακραία περίπτωση που η Τουρκία φτάσει να κάνει πράξει τις απειλές της, η Ελλάδα δεν θα αφήσει αναπάντητη μία τέτοια κίνηση.

2900775


Πηγή: ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ήδη, μετά από πρόσκληση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών εκλήθη ο Τούρκος πρέσβης στην χώρα μας και του επιδόθηκε αυστηρότατο διάβημα διαμαρτυρίας.

Στην περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση εγκρίνει το αίτημα της εταιρείας για έρευνες στην περιοχή ανατολικά του άξονα Ρόδου - Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τότε θα καταθέσει ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ για να διαμαρτυρηθεί για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αυτή τη στιγμή έναν κατάλογο ενεργειών στα χέρια του, ώστε αν η Τουρκία αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση τότε θα κλιμακώσει αντίστοιχα σε διπλωματικό επίπεδο και τις δικές της αντιδράσεις η ελληνική κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο γραφείο του Νίκου Δένδια, υπάρχει έντονα η αίσθηση, ότι αυτή τη φορά η Τουρκία βρίσκεται διεθνώς απομονωμένη πλήρως και σίγουρα δεν έχει την ευρωπαϊκή υποστήριξη.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι μετά την πρόσκληση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Έβρο, το χειμώνα που πέρασε, έχει γίνει αντιληπτό ποιος είναι ο στόχος του Ερντογάν, αντίληψη που ενισχύθηκε και μετά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Η απόπειρα συνεκμετάλλευσης που επιχειρεί η τουρκική πλευρά βάζοντας στο ίδιο τραπέζι όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το Αιγαίο είναι πασιφανής.

Για τον Νίκο Δένδια, ο οποίος συνομιλεί με Ευρωπαίους ομολόγους του από την πρώτη στιγμή που υπεγράφη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είναι απολύτως σαφές ότι όλες αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό: στην νομιμοποίηση της συμφωνίας, όπως επιθυμεί η Άγκυρα.

Ο ίδιος στην δήλωσή του τονίζει:

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Κάνει δε λόγο για για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου» και τονίζει πως «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».

«Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο τη Θάλασσας» σημειώνει.

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει» καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ