ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή το νομοσχέδιο Κεραμέως - Την Τετάρτη η ψήφιση του από την Ολομέλεια

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή το νομοσχέδιο Κεραμέως - Την Τετάρτη η ψήφιση του από την Ολομέλεια
ΙΝΤΙΜΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ανοιχτή σε βελτιώσεις εμφανίστηκε στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση του Σχολείου» η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας στην παρέμβασή της επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο στηρίζεται στην ισότητα των ευκαιριών και όχι στην εξίσωση προς τα κάτω και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξακολουθεί να διαπνέεται από τη λογική της ήσσονος προσπάθειας.

Η υπουργός Παιδείας απάντησε και στο θέμα της εισαγωγής του μαθήματος των αγγλικών στα νηπιαγωγεία και ειδικά στην Ελισάβετ Σκούφα που είδε πίσω από την απόφαση εξυπηρέτηση αμερικανικών συμφερόντων.

"Περάσαμε στις θεωρίες συνωμοσίας. Επικαλείστε τις θεωρίες συνωμοσίας. Στις θεωρίες συνωμοσίας απαντούμε με στοιχεία. Από τρεις χώρες το 2015, πλέον σε 14 χώρες υπάρχει ενασχόληση με δεύτερη ξένη γλώσσα από την προσχολική ηλικία. Αυτό δείχνουν οι έρευνες. Μάλιστα οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει ότι κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας τίθενται τα θεμέλια μάθησης και σκέψης. Τα παιδιά είναι "σφουγγάρια” σε αυτή την ηλικία και δεν κάνουμε αρκετά ως πολιτεία για να τους δώσουμε τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται σε αυτό σε αυτά τα κρίσιμα χρόνια", είπε η Νίκη Κεραμέως.

Δριμύτατη ήταν η κριτική του Νίκου Φίλη από την αξιωματική αντιπολίτευση που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την εκπαίδευση και ότι το νομοσχέδιο σε ορισμένες πλευρές του είναι και οπισθοδρομικό, ενώ με τις εξετάσεις «λαιμητόμους», διευρύνει τις κοινωνικές και ταξικές διακρίσεις.

Το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, πέρασε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή και την Τρίτη εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η ψήφιση του αναμένεται την Τετάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ