ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Στο όνομα της ύφεσης να μην βλάψουμε το περιβάλλον

Τσίπρας: Στο όνομα της ύφεσης να μην βλάψουμε το περιβάλλον
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα επισκέφτηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε στο πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες. Εκεί συναντήθηκε με εργαζομένους σε τοπικούς φορείς διαχείρισης και συνομίλησε μαζί τους. Κατά την επίσκεψή του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε με αφορμή τη σημερινή ημέρα:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας πληγωμένο, από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ουσιαστικά αποδομεί τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και απορρυθμίζει πλήρως την περιβαλλοντολογική νομοθεσία.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση του κορωνοϊού ήρθε στην παγκόσμια κοινότητα να μας βρει ενώ ήμασταν ήδη σε μια ευρύτερη, μεγαλύτερη και διαρκέστερη κρίση: την κλιματική κρίση. Όλες μας οι αποφάσεις από εδώ και στο εξής που θα έχουν προφανώς ως στόχο την οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί παρά να λαμβάνουν υπ’ όψη τους την κλιματική κρίση.

Δεν μπορεί στο όνομα της καταπολέμησης της ύφεσης να ξαναγυρνάμε σε πολιτικές του παρελθόντος, που συρρίκνωναν το περιβάλλον, που αμφισβητούσαν την περιβαλλοντολογική προστασία

Σήμερα λοιπόν πρέπει όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε συλλογική και ατομική ευθύνη να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές για την ανάπτυξη».

Αναφερόμενος ακόμα για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού από την κυβέρνηση σχολίασε πως η κρίση της πανδημίας μας δίδαξε ότι «τα δημόσια αγαθά δεν μπορούν να ρυθμίζονται από την αγορά και τους νόμους της, όπως για παράδειγμα το νερό που τώρα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θέλει να ιδιωτικοποιήσει».

Η συνομιλία με τους εργαζόμενους

Στη συνομιλία που είχε με τους εργαζόμενους στους φορείς διαχείρισης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα ο πρόσφατος νόμος Χατζιδάκη για το περιβάλλον, καθώς θα έχει επίπτωση προφανώς και στη φύση και στους εργαζόμενους, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες. Έκανε ακόμα λόγο για ουσιαστική αποδόμηση των φορέων διαχείρισης. Σε ότι αφορά στον fast track τρόπο υπερψήφισης του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας εν μέσω πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως φάνηκε η αντίληψη απαξίωσης της έννοιας του φυσικού περιβάλλοντος από την πλευρά της κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι αποτελεί πράγματι πισωγύρισμα η αλλαγή στους δασικούς χάρτες και των επιτροπών, γιατί όπως τόνισαν «δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν πιο γρήγορα με ιδιώτες δικηγόρους και μηχανικούς, χωρίς προσλήψεις νέων δασολόγων και αποκλειστική χρήση, τουλάχιστον, δασολόγων».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «ολοένα και περισσότερο αρχίζει να συνειδητοποιεί η παγκόσμια κοινότητα – προφανώς και η ελληνική κοινωνία – ότι βρισκόμαστε σε κλιματική κρίση και άρα το θέμα του περιβάλλοντος πρέπει να είναι στην προτεραιότητά μας και στην ατζέντα της συζήτησής μας». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πισωγύρισμα δεν θα είναι οριστικό, καθώς το οικολογικό κίνημα θα αντισταθεί σε αυτές τις πολιτικές επιλογές. Πρόσθεσε σε αυτό το σημείο ότι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναφορά του καθεστώτος προστασίας και η σε βάθος υλοποίηση μιας πολιτικής, η οποία θα οδηγήσει σε μια προοπτική.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ