ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Είµαι βέβαιος ότι θα επανέλθουµε στη διακυβέρνηση

Τσίπρας: Είµαι βέβαιος ότι θα επανέλθουµε στη διακυβέρνηση
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σήμερα πολιτική μηνύματα στην κοινωνία, την κυβέρνηση, το ΚΙΝΑΛ και το εσωτερικό του κόμματός του.

Η συζήτηση με τον Αλέξη Παπαχελά διεξήχθη σε χαμηλούς τόνους, στους αντίποδες της εκρηκτικής συνέντευξης στον Σκάι τις παραμονές των εκλογών. Κάλυψε δε το σύνολο της πολιτικής ατζέντας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εκλογές, την οικονομία, τα ελληνοτουρκικά, και τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ.

Οι εκλογές

Στην ερώτηση για τις πρόωρες εκλογές ο κ. Τσίπρας κινήθηκε σε δύο άξονες:

  • Από τη μια μεριά, επιχείρησε να απαξιώσει ηθικά μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τον πρωθυπουργό -την οποία στην Κουμουνδούρου τη θεωρούν πιθανή.
  • Από τη άλλη, προσπάθησε να μεταδώσει κλίμα αισιοδοξίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μάλιστα άνοιγμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «∆εν φοβάµαι τις πρόωρες εκλογές, θεωρώ όµως, και γι’ αυτό δεν τις ζητάω, ότι ενώ ακόµη δεν έχει τελειώσει η πανδηµία, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα έχουµε δεύτερο κύµα. ∆εν µπορείς να προκαλείς πολιτικές εξελίξεις, που θα επιφέρουν ακόµη µεγαλύτερη ανασφάλεια. Φρονώ ότι εκλογές εν µέσω πανδηµίας θα ήταν µια τυχοδιωκτική κίνηση από τον κ. Μητσοτάκη. Θα έπρεπε να φοβάται ο ίδιος µια τέτοια εξέλιξη, διότι θα είχε τεράστια ζηµία από την επιλογή και µόνον. Εγώ δεν έχω ούτε κάτι να φοβηθώ ούτε κάτι να αποδείξω.

Βαθιά µέσα µου πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η καρδιά της µεγάλης προοδευτικής και δηµοκρατικής παράταξης, αργά ή γρήγορα, θα είναι σε θέση να διεκδικήσει ξανά την κοινωνική πλειοψηφία. Η εξέλιξη της πανδηµίας ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις αξίες της προόδου, την αλληλεγγύη και την κοινωνική προστασία. Είµαι βέβαιος, λοιπόν, ότι θα επανέλθουµε στη διακυβέρνηση. Το στοίχηµα είναι να επανέλθουµε όχι ως κόµµα διαµαρτυρίας, αλλά ως δύναµη δηµιουργίας.»

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε ότι υπάρχει «ΣΥΡΙΖΑ του 3%» και «ΣΥΡΙΖΑ του 32%»: «Οι ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ και της Ανανεωτικής Αριστεράς δεν ήταν ποτέ ιδέες µειοψηφικές. Η Αριστερά πάντοτε εµπλούτιζε τον δηµόσιο διάλογο µε προτάσεις, ιδέες που ηγεµόνευαν στην πολιτική ζωή. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο κληρονόµος αυτού του χώρου να ήταν κάποτε στο 3%, αλλά είχε την ιδεολογική ηγεµονία, το παραδέχεται και η Ν.∆. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποιο άλλο κόµµα κατάφερε να αναδειχθεί σε ρεύµα εξουσίας.»

Η οικονομία

Στο πεδίο της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αποτυχία της πολιτικής Μητσοτάκη πριν την πανδημία και το lockdown:

«Μέχρι τον κορωνοϊό η κυβέρνηση είχε µε πολύ µεγάλη ταχύτητα διαψεύσει τις προσδοκίες που είχε δηµιουργήσει προεκλογικά για µεγάλη ανάπτυξη. Τον Ιούλιο του ’19 παραδώσαµε µια οικονοµία που «έτρεχε» µε 2,8% ανάπτυξη και τον Δεκέμβριο του ’19 η ανάπτυξη είχε πέσει στο 1%. Ήδη από το πρώτο τρίµηνο του 2020 είχαµε ύφεση 0,9%, ενώ το lockdown έγινε τέλη Μαρτίου. Και τους δύο πρώτους µήνες είχαµε υστέρηση 2 δισ. έναντι του στόχου. Η πανδημία, λοιπόν, δεν είναι δικαιολογία· ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει την ύφεση πριν από την πανδηµία.»

Ασκώντας κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε:

«Oταν επιδοτείς την αναστολή εργασίας και τις απολύσεις αντί για την εργασία, τις µειώσεις µισθού αντί για τον µισθό, όταν κάνεις την κρίση ευκαιρία για κατάργηση εργασιακών δικαιωµάτων, όταν κωφεύεις στην κραυγή της µικροµεσαίας επιχειρηµατικότητας για στήριξη και ρευστότητα, τότε η έκρηξη της ανεργίας, των λουκέτων και της ύφεσης δεν είναι νοµοτέλεια της πανδηµίας. Είναι στρατηγική επιλογή.»

Τα ελληνοτουρκικά

Στα ελληνοτουρκικά, ο Αλέξης Τσίπρας με εξαιρετικά προσεκτικές διατυπώσεις συνέχισε την πολιτική της «λελογισμένης εθνικής πλειοδοσίας», ενσωματώνοντας όμως στοιχεία της άποψης της εσωκομματικής αντίληψης. Εξίσου σημαντικό είναι ότι κατήγγειλε τον λαϊκισμό στην εξωτερική πολιτική, ενώ έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι θα τη στηρίξει εκεί που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Μεταξύ άλλων, ο κ Τσίπρας είπε:

«Όταν έχουµε την είσοδο σε ελληνικό έδαφος Τούρκων στρατιωτών προκειµένου να κάνουν µετρήσεις εκεί όπου η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει κάποια τεχνικά έργα, νοµίζω ότι όλοι αντιλαµβανόµαστε πως δεν είναι κάτι ασήµαντο. […] Η Τουρκία έχει µια τακτική όχι µόνο στον Εβρο αλλά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να θέτει σε αµφισβήτηση περιοχές στον χάρτη, όπου δεν τίθεται θέµα αµφισβήτησης κυριαρχίας βάσει των συνθηκών. […]

Όχι, δεν θα αποφάσιζα την καταρχήν σύλληψη των στρατιωτών, αλλά σίγουρα την αποµάκρυνσή τους.Ήταν υπερβολή και από την πλευρά της Τουρκίας η σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτών, διότι αυτά τα ζητήµατα δεν λύνονται έτσι, υπάρχουν δίαυλοι. Οµως θα έπρεπε να εφαρµοστούν τα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία υπάρχουν και είναι δεδοµένα. Ο στρατός κινείται µε βάση κανόνες εµπλοκής. […]Το βασικό θέµα δεν ήταν µόνο το γεγονός αυτό καθαυτό, αλλά η ρηµατική διακοίνωση από πλευράς Τουρκίας που αµφισβητούσε το αναφαίρετο δικαίωµα της Ελλάδας να κάνει ό,τι εργασίες θέλει στο ελληνικό έδαφος, µε το επιχείρηµα ότι δεν έχουµε συνοριακή αµφισβήτηση, αλλά τεχνικού χαρακτήρα διαφορές.»

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι:

«Οι σχέσεις µε έναν δύσκολο γείτονα πρέπει να έχουν πάντα διττό χαρακτήρα: να έχουν την απειλή αλλά και τη θετική προοπτική πάνω στο τραπέζι. Θεωρώ ότι η βασική διαφορά ανάµεσα στις προοδευτικές δυνάµεις και στη ∆εξιά στην εξωτερική πολιτική, είναι ότι η ∆εξιά πάντοτε φοβάται την ευθύνη.»

Επισήμανε επίσης:

«Στα θέµατα της εξωτερικής πολιτικής έχω υποστεί τον λαϊκισµό και την ψηφοθηρία, µε κίνδυνο για τη χώρα όχι για µένα. Γιατί θα ήταν κίνδυνος για τη χώρα να µην καταλήξει η συµφωνία των Πρεσπών. […] Τα έχω υποστεί αυτά και ξέρω πόση ζηµιά κάνουν στη χώρα. Επειδή γνωρίζω πόσο επιζήµια ήταν η λαϊκιστική αυτή στάση του κ. Μητσοτάκη, έχω αποφασίσει εγώ να µην κάνω τα ίδια. Και σε θέµατα όπου µπορεί και πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση είµαι εδώ για να τη δώσω. Αλλά εθνική συνεννόηση δεν σηµαίνει να αποφασίζει µόνος του και εµείς να ακολουθούµε.»

Για το ΚΙΝΑΛ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έτεινε κλάδο ελαίας στο ΚΙΝΑΛ, δηλώνοντας ότι δεν είναι στην πρόθεσή του η λεηλασία του: «Όταν υπάρχει ένα ρεύµα υπέρ µιας πολιτικής δύναµης, του βασικού πόλου δηλαδή της ∆εξιάς και της Αριστεράς, που σήµερα είναι η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, το να µπορούν να διαµορφώνουν κυβερνήσεις συνεργασίας µε δυνάµεις του Κέντρου, είτε της Κεντροδεξιάς είτε της Κεντροαριστεράς, είναι ένα υγιές µοντέλο διακυβέρνησης. Τα µοντέλα µονοκοµµατικών κυβερνήσεων µας οδήγησαν σε µεγάλες καταστροφές. Εγώ πιστεύω σε αυτό το µοντέλο διακυβέρνησης. Και γι’ αυτό τον λόγο δεν έχω επιλέξει και µια πολιτική απορρόφησης ή άλωσης απέναντι στο ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Μητσοτάκης το επιλέγει απ’ ό,τι βλέπω.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ