ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλεί με βέτο ο Τσίπρας για το προσφυγικό

Απειλεί με βέτο ο Τσίπρας για το προσφυγικό
EPA

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται η Σύνοδος Κορυφής για το θέμα του προσφυγικού, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί να θέσει βέτο στο κείμενο συμπερασμάτων και ζητάει ομόφωνη απόφαση που να καλύπτει τις ελληνικές θέσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει προγραμματιστεί έκτακτη τριμερής σύσκεψη μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ για το ζήτημα την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός , κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής όπου και το θέμα της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται στο τραπέζι, έριξε προειδοποιητικές βολές προς τις χώρες, οι οποίες δρομολογούν κλείσιμο των συνόρων και ντε φάκτο ελληνικό αποκλεισμό, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρχει κοινή θέση στο ζήτημα, δεν χρειάζεται να βγει κάποιο κείμενο συμπερασμάτων.

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση», μεταξύ του «Εver closer Europe» στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των «μονομερών ενεργειών» που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της. Επίσης, ανέφερε ότι η Μ. Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μ. Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πληροφορίες της δημοσιογράφου της Καθημερινής, Ελένη Βαρβιτσιώτη, αναφέρουν ότι υπάρχει αίτημα για νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, σε 15 ημέρες.

Αβραμόπουλος: Κίνδυνος χάους στην Ελλάδα

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Ελλάδα και το προσφυγικό, καθώς το αναμενόμενο προσφυγικό κύμα το προσεχές χρονικό διάστημα θα εγκλωβίσει στη χώρα μας ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, που δεν θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως δήλωσε στο Reuters.

O Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί ακόμη να διασαφηνίσει κατά πόσο θα μπορέσει να αναχαιτίσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών. Έτσι, μόλις βελτιωθεί ο καιρός, το πρόβλημα για τη χώρα μας θα είναι δυσβάσταχτο.

«Καθ' όσον η συμφωνία συνεργασία μας την οποία συνήψαμε με την Τουρκία δεν αρχίζει να καρποφορεί, η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Οι ροές θα συνεχιστούν», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος. «Για αυτό έχουμε ήδη αρχίσει να καταρτίζουμε σχεδιασμούς αντιμετώπισης κρίσης».

«Εάν συμβεί αυτό, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και αυτό πρέπει να αποφευχθεί», πρόσθεσε ο επίτροπος.

Πέρυσι αφίχθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 800.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πρόσφυγες, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ταξίδεψαν προς βορρά, με προορισμό τη Γερμανία, μέσω Βαλκανίων. Το Βερολίνο διαμηνύει πως θέλει να αποτρέψει την επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου και πολλά κράτη νοτιότερα, κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού, να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα ή ακόμη και να κλείνουν τα σύνορά τους. Αυτό εγείρει το ενδεχόμενο ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων αφίξεων να ακινητοποιείται στην Ελλάδα, σημειώνει το Ρόιτερς.

Κατά τον Δ. Αβραμόπουλο η διαδικασία στα νέα κέντρα υποδοχής προχωρά, όπως και οι προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για να φιλοξενήσει 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες ενόσω θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεών τους για τη χορήγηση ασύλου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πιέσεις σε άλλα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στα αιτήματα που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να της διαθέσουν εξοπλισμό, όπως σκηνές, ώστε να διαχειριστεί τον κίνδυνο συγκέντρωσης ενός μεγάλου ανθρώπου αστέγων, μέσω ενός ευρωπαϊκού συστήματος που αρχικά είχε σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε πως ασκεί πιέσεις σε κυβερνήσεις χωρών-μελών της ΕΕ προκειμένου να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα υποδεχόμενες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ενόσω θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου. «Είναι καιρός όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ειδικά τα κράτη μέλη», είπε.

Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα λιγότερο από 600 έχουν ανακατανεμηθεί βάσει του συστήματος ποσοστώσεων που πρότεινε η Κομισιόν, εν μέρει διότι οι πρόσφυγες αφήνονται να ταξιδέψουν προς βορρά και δεν περιμένουν να τύχουν επεξεργασίας οι αιτήσεις τους.

«Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία· αυτό δεν είναι δυνατό», επισήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η πόρτα είναι ανοικτή για όλους όσοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Αλλά επαφίεται στο σύστημα να τους πει πού να πάνε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επίτροπος τόνισε ότι απομένει ελάχιστος χρόνος για να αποτραπεί η επανάληψη του περσινού «χάους». «Ο καιρός θα βελτιωθεί ως τα τέλη του Μαρτίου. Επομένως, το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι πως πρέπει να έχουμε καταλήξει μέσα σε αυτή τη βραχεία περίοδο. Όλοι — οι τρίτες χώρες, τα κράτη μέλη, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι διακινητές — πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε την κατάσταση υπό τον πλήρη έλεγχό μας», επέμεινε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ