ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Οι δύο προϋποθέσεις για επωφελή συμφωνία με την Ιταλία

Κοτζιάς: Οι δύο προϋποθέσεις για επωφελή συμφωνία με την Ιταλία
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Νίκος Κοτζιάς επισημαίνει τις δύο βασικές προϋποθέσεις για να κρίνει επωφελή για την Ελλάδα μια συμφωνία με την Ιταλία σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook o πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι αυτές οι προϋποθέσεις είναι:

  1. Το πώς θα μετρηθεί η ΑΟΖ σε σχέση με τα εθνικά χωρικά ύδατα, δηλαδή αν θα υπολογιστεί με βάση τα 6 ή τα 12 μίλια.
  2. Αν τα μικρά ελληνικά νησιά του Ιονίου έχουν κανονική ή μειωμένη ΑΟΖ.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κοτζιά:

«H Συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας κρίνεται σε δύο σημεία, διότι κατά τα άλλα ήταν έτοιμη από το 2016. Το πρώτο αν διορθώνει το βαρύ λάθος της κυβέρνησης της ΝΔ το 1977 -στη συμφωνία που έκανε με Ιταλία για την υφαλοκρηπίδα- να αποδώσει σε ελληνικά μικρά νησιά του Ιουνίου περιορισμένη επήρεια από 32 μέχρι 70% και το δεύτερο αν εκχωρεί ελληνική κυριαρχία στο Ιόνιο, στη γραμμή της εν δυνάμει Αιγιαλίτιδας από 6-12 μίλια. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν υπογράψαμε την έτοιμη συμφωνία προκειμένου προηγούμενα να επεκτείνουμε την Αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο. Τυχόν εκχώρηση κυριαρχίας και κυρίαρχων δικαιωμάτων στο όνομα δικαιωμάτων αλιείας που ζητάνε οι Ιταλοί σε αυτή τη ζώνη θα είναι ανεπίτρεπτη. Πρώτα έπρεπε να διασφαλιστούν με την επέκταση της ελληνικής Αιγιαλίτιδας τα κυρίαρχα δικαιώματά μας και μετά να γίνει η συμφωνία για την ΑΟΖ. Αλλιώς πρόκειται για επικοινωνιακό κόλπο για χάρη του οποίου παραχωρείται κυριαρχία.»

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα. Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνάντηση όπου συζητήθηκαν διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ