ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας: Το παρασκήνιο και τα επόμενα σχέδια του Νίκου Δένδια

Συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας: Το παρασκήνιο και τα επόμενα σχέδια του Νίκου Δένδια
(Costas Baltas /Pool via AP)

Ιστορική χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία ΕλλάδαςΙταλίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) , η οποία αποτελεί μια επίπονη προσπάθεια 43 ετών στην ελληνική διπλωματική ιστορία.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα ανακηρύσσει ΑΟΖ και διατρανώνει προς όλους τα αναφαίρετα δικαιώματα της.

Το δικαίωμα, δηλαδή, έρευνας και της εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων πέραν των χωρικών υδάτων της.

Αυτό και μόνο αποτελεί μήνυμα προς όλους. Ο πρωθυπουργός, στη δεδομένη πολιτική στιγμή και με ανοικτά τα μέτωπα με την Τουρκία, χαιρετίζει τη συμφωνία σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς η Άγκυρα αυξάνει την προκλητική της ρητορική απέναντι στην χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει με γραπτή του δήλωση ότι:

«Σήμερα, είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας έτσι με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών. Η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται και αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -ηπειρωτικά και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας και για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης.

Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχή».

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

Στην ουσία, ο πρωθυπουργός με την αναφορά του στέλνει μήνυμα και σε άλλες γειτονικές χώρες, κυρίως προς Αλβανία, για ανάλογες συμφωνίες, ενώ ταυτόχρονα δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για «κίνηση ματ» που έγινε με μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφευχθούν ξένες και πιθανόν ισχυρές παρεμβάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος πιστώνεται πολιτικά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία, τόνισε αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του ότι επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας πρόσθεσε είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ με όλους τους γείτονες στο πλαίσιο Διεθνούς Δικαίου.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, επισήμανε πως η συμφωνία είναι πολύ σημαντική.

Η συμφωνία έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Επιβεβαιώνει πως, παρά της δηλώσεις Ερντογάν, τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ με την Ελλάδα να ξεκαθαρίζει προς όλους πως έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα θαλάσσια ύδατα της στα 12 ν.μ. παντού και υφαίνει ένα πλέγμα συμμαχιών που αποτελεί οδηγό για σειρά παρόμοιων ενεργειών και με άλλες χώρες.

Στο σημείο αυτό ο κ. Δένδιας τόνισε πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών έγινε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με έγκυρες συμφωνίες, όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνησης Σάρατζ της Τρίπολης και βέβαια όχι με μονομερές καταθέσεις συντεταγμένων.

Η συμφωνία επιλύει και το ζήτημα της αλιείας της κόκκινης γαρίδας που αποτελούσε εδώ και χρόνια «αγκάθι» για την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Οι Ιταλοί αλιείς θα μπορούν να ψαρεύουν στην περιοχή ανάμεσα στα 6 με 12 ναυτικά μίλια των ελληνικών υδάτων αλλά με συγκεκριμένο αριθμό σκαφών, ενώ δεν θα επιτρέπεται το ψάρεμα ειδών που επιλέγουν οι Έλληνες επαγγελματίες του χώρου.

Οι επόμενες κινήσεις

Η Ελλάδα αυξάνει τώρα την πίεση προς την Αλβανία ώστε να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Ωστόσο, η πιο σημαντική συμφωνία θα είναι αυτή με την Αίγυπτο, την οποία θα επισκεφθεί ο Νίκος Δένδιας εντός του μήνα, κάτι που θα έχει ως συνέπεια τη διάλυση των «ονείρων» του Ερντογάν για κοινά σύνορα με τη Λιβύη.

Η αποτίμηση της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαιρέτισαν τη συμφωνία με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να αναφέρει:

«Η συμφωνία υπογραφής ΑΟΖ με την Ιταλία αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Θα μελετήσουμε τη συμφωνία».

Η Φώφη Γεννηματά, η οποία συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, επιμένει στην ανάγκη οι πολιτικοί αρχηγοί να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι για να βρουν κοινούς βηματισμούς στα εθνικά θέματα.

Η ίδια, κατά τον διάλογο που είχε με την Πρόεδρο επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Παλεύω προσωπικά εδώ και πάρα πολύ καιρό, προσπαθώ να τους πείσω ότι πρέπει να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να τη διαμορφώσουμε αυτήν την εθνική γραμμή».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι την στενοχωρεί το γεγονός ότι κάποιοι λένε πως αυτή η συζήτηση θα είναι για το θεαθήναι.

«Τολμώ να πω ότι αυτοί που τα λένε αυτά, απλά δεν θέλουν να δεσμευτούν γύρω από μια εθνική γραμμή και τις εθνικές “κόκκινες” γραμμές. Και το να αναζητά κανείς ευελιξία στα εθνικά ζητήματα σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Έχουμε ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν και δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε και που αξίζει ο ελληνικός λαός. Ελπίζω λοιπόν ότι θα ωριμάσει σιγά σιγά όλη αυτή η συζήτηση κι ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε να βρεθούμε. Και σίγουρα αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά» επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Συγκρατημένο για την ΑΟΖ εμφανίστηκε το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας δεν χωράει πανηγυρισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ