ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς να βγάλετε πιστοποιητικό γέννησης και οικογενειακής κατάστασης με λίγα… κλικ

Πώς να βγάλετε πιστοποιητικό γέννησης και οικογενειακής κατάστασης με λίγα… κλικ
Τέλος η επίσκεψη στα ΚΕΠ για τα απλά και δημοφιλή πιστοποιητικά ΙΝΤΙΜΕ

Από τον… καναπέ του σπιτιού και με ελάχιστα κλικ στον υπολογιστή τους μπορούν πλέον να αποκτούν πιστοποιητικό γέννησης, οικογενειακής κατάστασης ή ιθαγένειας οι πολίτες ολόκληρης της χώρας.

Η ψηφιοποίηση των δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων ξεκίνησε με τα συγκεκριμένα τρία πιστοποιητικά, τα οποία είναι εκ των πλέον δημοφιλών, δεδομένου ότι πάνω από 6,6 εκατ. επισκέψεις στα ΚΕΠ ετησίως αφορούν την έκδοση αυτών των πιστοποιητικών.

Από χθες (9/6) στο gov.gr υπάρχει μία κατηγορία με τον τίτλο «Οικογένεια» όπου υπάρχουν οι σύνδεσμοι για τα συγκεκριμένα τρία πιστοποιητικά. Στη συνέχεια, το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης για να συνδεθεί με την κάθε υπηρεσία είναι οι κωδικοί πρόσβασης για το Taxisnet. Σε περίπτωση που τους έχει χρησιμοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν είναι πολύ πιθανό να είναι αποθηκευμένοι στη «μνήμη» του προγράμματος πλοήγησης (browser) οπότε η σύνδεση και η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται αυτόματα.

Στη συνέχεια, ζητείται η επιβεβαίωση των στοιχείων που εμφανίζονται και προέρχονται από την ΑΑΔΕ, ενώ ζητείται και η ημερομηνία γέννησης. Μόλις συμπληρωθεί και η ημερομηνία γέννησης, γίνεται η ηλεκτρονική έκδοση του πιστοποιητικού, το οποίο ο πολίτης μπορεί να «κατεβάσει» σε μορφή pdf στον υπολογιστή του προς εκτύπωση. Επιπλέον, τα εκδοθέντα πιστοποιητικά αποθηκεύονται στη θυρίδα του πολίτη, ενώ να επισημανθεί πως είναι έγκυρα καθώς χρησιμοποιείται ψηφιακή υπογραφή. Είναι επίσης ασφαλή καθώς η διαδικασία προβλέπει ψηφιακή σφραγίδα, μοναδικό αριθμό, κωδικό με τη μορφή μωσαϊκού (QR code) και μηχανισμό επαλήθευσης.

Όπως έγινε γνωστό χθες κατά τη διάρκεια σχετικής τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρμόδιους υπουργούς, η έκδοση των τριών πιστοποιητικών αποτελεί το πρώτο βήμα.

Στην επόμενη φάση, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί σύντομα, θα είναι διαθέσιμη μέσα από το gov.gr η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης.

Στην τρίτη φάση θα ενσωματωθούν στο gov.gr το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ