ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Εσωτερική μας υπόθεση η Αγία Σοφία - Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός

Τσαβούσογλου: Εσωτερική μας υπόθεση η Αγία Σοφία - Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός
Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

Την πάγια θέση της Άγκυρας περί μη δικαιώματος των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες επανέλαβε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πρώτο σχόλιό του για τη ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ, ενώ επανέλαβε ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς αφορά μόνο την Τουρκία

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης παραχώρησε συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό μέσο είπε:

«Δεν υπάρχει κάτι που να μας απασχολεί. Η συμφωνία αφορά στο Ιόνιο Πέλαγος. Δεν υπάρχει κάτι σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» τόνισε, χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε πάντως, ότι «αποτελεί μια σημαντική συμφωνία, όσον αφορά την εξέλιξη των γεγονότων», καθώς «μέχρι τώρα, η Ελλάδα ήθελε τα νησιά και οι βράχοι να θεωρούνται “ηπειρωτική χώρα”».

Επανέλαβε δε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν μπορούν να ασκήσουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα, όπως ακριβώς ισχύει με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα και με αφορμή τα θρησκευτικά ζητήματα.

«Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα, που μπορεί να μας μιλήσει για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί».

Ειδική αναφορά έκανε και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την οποία -για ακόμη μία φορά- χαρακτήρισε ως «τουρκική».

Εσωτερική υπόθεση η Αγία Σοφία

Όσον αφορά την Αγία Σοφία, επανέλαβε ότι δεν αποτελεί ένα διεθνές ζήτημα, καθώς συνιστά «εσωτερική υπόθεση».

Ερωτηθείς για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρέπεμψε στην απόφαση του Ανώτατου Τουρκικού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις 2 Ιουλίου.

«Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο».

Απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας είχε εκδώσει ανακοίνωση, με αφορμή έκθεση του αμερικανικού State Department, στην οποία επισημαινόταν το εξής:

«Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας και κάθε σχετική απόφαση συνιστά εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν δεν είναι αρμοδιότητα άλλων χωρών».

«Όταν είναι ξεκάθαρα τα βήματα που κάνει η Τουρκία για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και την βελτίωση αυτών, είναι τραγικό οι ΗΠΑ με εκθέσεις τους να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη την ώρα που αυξάνεται ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και η εναντίωση στο Ισλάμ», αναφέρει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ