ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό διχάζει την κυβέρνηση

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό διχάζει την κυβέρνηση
Πηγή: MoD/NATO via Getty Images/Ideal Image

Διχογνωμία φαίνεται πως σχηματίζεται στην κυβέρνηση σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο για το προσφυγικό. Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι Μάκης Μπαλαούρας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας τους κινδύνους από μια τέτοια εμπλοκή.

“Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία δουλειά με το προσφυγικό γιατί είναι μια πολεμική μηχανή”, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, εκφράζοντας τη σαφή αντίθεσή του στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, στριμωγμένη στον τοίχο, αναγκάστηκε να δεχθεί την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Μέρκελ – Ερντογάν. Η στρατηγική μας απέναντι στο ΝΑΤΟ δεν άλλαξε, αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε λόγω των πιεστικών συγκυριών”, ανέφερε ο κ. Μπαλαούρας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Επιπλέον σημειώσε, ότι οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης δεν περιορίζονται μόνο στο ΝΑΤΟ: “Κάνουμε υποχωρήσεις όχι μόνο στο ΝΑΤΟ, αλλά και σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ όπως συμπλήρωσε “ δεν κοροϊδέψαμε κανέναν, αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε στρατηγική”.

Σχετικά με την διαπραγμάτευση με τους δανειστές υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, ανέφερε πως “Δεν μας βγήκε η εξάμηνη, σκληρή διαπραγμάτευση, ηττηθήκαμε και μας στρίμωξαν”.

Χριστοδουλοπούλου: Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ κρύβει κινδύνους

Τους σοβαρούς κινδύνους από την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τόσο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή όσο και για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνει και η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου. “Η συναίνεση της Ελλάδας στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δημιουργεί εύλογες ανησυχίες”, ανέφερε σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών.

“Πρώτη φορά διαφαίνεται ο κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδας σε πολεμικές επιχειρήσεις στη γειτονιά της. Είναι εμφανές πως πρόκειται για σχεδιασμό της Αμερικής και της Τουρκίας, με επιδίωξη την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας σε εδαφικές επιχειρήσεις στη Συρία. Το μεγάλο φαγοπότι καθορίζεται τώρα. Όταν προετοιμάζεται η ειρήνη, κλιμακώνεται ο πόλεμος, ώστε να ενισχύσουν οι παίκτες τις θέσεις τους για τη μοιρασιά”, σημείωσε.

Βίτσας: Στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνονται και τα Δωδεκάνησα

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, από την μεριά του , ανέφερε πως στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνονται και τα Δωδεκάνησα και τόνισε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

“Συζητιέται για να ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για το ΝΑΤΟ και περιλαμβάνει και τα Δωδεκάνησα, βεβαίως με τη συμμετοχή μας φτιάχνεται και το επιχειρησιακό σχέδιο και οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία”, δήλωσε στο ΣΚΑΙ.

“Η Αθήνα θέλει να μην κλείσει κανένα σύνορο και να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές με διεθνή εγγύηση”, κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ