ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην Τουρκία

Γεννηματά: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην Τουρκία

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε την Παρασκευή πως η Τουρκία έχει μια αναθεωρητική στρατηγική σε σχέση με τις συνθήκες και θέλει να ενισχύσει το γεωγραφικό της ρόλο για να γίνει μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη.

Μιλώντας στο στοΟικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο, η κυρία Γεννηματά τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει σε κινήσεις τακτικής και θα πρέπει να βάλει τους εταίρους της και τον διεθνή παράγοντα μπροστά στις ευθύνες τους.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι πως δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και ξεκαθάρισε πως «αν ο Ερντογάν περάσει από τα λόγια στις πράξεις τότε η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, γιατί αποφεύγει όπως είπε να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αν και η ίδια του το έχει ζητήσει επανειλημμένως, και διεμήνυσε στον πρωθυπουργό πως κανείς δεν του έχει δώσει λευκή επιταγή να χειρίζεται τα εθνικά ζητήματα.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενιαία στρατηγική για τα εθνικά μας θέματα και για αυτό τα μηνύματα που στέλνει είναι θολά. Όταν η Τουρκία προχωρά σε παράνομες ενέργειες, τι σημαίνει να τα βρούμε; σημαίνει να παραχωρήσουμε κάτι;», αναρωτήθηκε η Φώφη Γεννηματά και έθεσε το ερώτημα στον πρωθυπουργό να απαντήσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης του.

Για το ζήτημα της πανδημίας η Φώφη Γεννηματά είπε πως η χώρα μας δεν αντέχει νέο lockdown για την οικονομία της αλλά και για την κοινωνία. Σε αυτό το θέμα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή πως στη δεύτερη αυτή φάση η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει τους πολίτες ασφαλείς.

«Το μήνυμα της χαλάρωσης το έδωσε η ίδια η κυβέρνηση, είδαμε τον πρωθυπουργό έξω από το Μαξίμου να συμμετέχει χωρίς μέτρα προστασίας σε συναυλία, είδαμε τo δήμαρχο της Αθήνας στα εγκαίνια της Ομόνοιας», τόνισε. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει το παράδειγμα, είπε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.

Στο θέμα της Οικονομίας η Φώφη Γεννηματά υπεραμύνθηκε του προγράμματος που έχει εκπονήσει το κόμμα της και εξήγησε πως είναι ένα κοστολογημένο ενδιάμεσο πρόγραμμα με συγκεκριμένους πόρους που δίνει τη δυνατότητα στήριξης 1 εκατομμύριου θέσεων εργασίας χωρίς οι εργαζόμενοι να υποχρεωθούν να δουλεύουν μόνο 15 μέρες το μήνα όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση.

«Το πρώτο πεντάμηνο δεν δημιουργήθηκαν 260.000 θέσεις εργασίας», επισήμανε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε πως τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση υλοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση.

Η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε σε ένα πλαίσιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνει ΦΠΑ 6% στην εστίαση, μηδενική προκαταβολή για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και στο 50% για τις υπόλοιπες.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. αναφέρθηκε και στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, λέγοντας πως η κυβέρνηση μιλάει για εγγυημένα δάνεια από το δημόσιο αλλά οι τράπεζες βάζουν φρένο και δίνουν δάνεια με καθαρά τραπεζικά κριτήρια.

«Για δάνειο 10.000 ζητάνε εγγύηση 8.000 ευρώ δεσμευμένα χρήματα», πρόσθεσε ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος. «Δεν φτάνει η ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις», είπε η κυρία Γεννηματά.

Για την πρόσκληση που της απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Τετάρτη, για να κάνουν μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, η κυρία Γεννηματά είπε, πως δεν το είπε ακριβώς έτσι ο κ. Τσίπρας, αλλά όπως και να χει το ΚΙΝ.ΑΛ. γνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει ούτε φυσικά και ο κ. Τσίπρας. Θύμισε την κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου και διαβεβαίωσε πως το ΚΙΝ.ΑΛ. θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, όσο και αν Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν το επιθυμούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ