ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Συν-εργασία» κυβέρνησης στις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις

ΣΥΡΙΖΑ: «Συν-εργασία» κυβέρνησης στις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η αξιωματική αντιπολίτευση «σηκώνει» πολύ ψηλά το ζήτημα των εργασιακών.

Με μια σειρά δηλώσεων στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται στην κυβέρνηση για το πρόγραμμα Συν-εργασία που ξεκινάει σήμερα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει την εκ περιτροπής εργασία του προσωπικού (τη μια βδομάδα οι μισοί, την επομένη οι άλλοι μισοί). Ο εργοδότης θα πληρώνει θα καλύπτει 50% του μισθού και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσων του προγράμματος SURE το 60% του άλλου 50%. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μείωση μισθού κατά 16% σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, οι εργοδοτικές εισφορές θα επιδοτούνται σε ποσοστό 60%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το πρόγραμμα Συν-εργασία εκφράζει «μια λογική που ξαναγυρνά τη χώρα στο σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης που βίωσε έως το 2014, αναπροσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες. Ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν με το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο και αποκρούσαμε στη δική μας περίοδο διακυβέρνησης, πάνε να το ολοκληρώσουν σήμερα», όπως είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στην Εποχή.

Επιλογή Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πολιτική επιλογή προσωπικά του πρωθυπουργού να μετακυλήσει το κόστος της κρίσης στους εργαζομένους. Στην οξύτατης ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει με αφορμή τη σημερινή έναρξη του προγράμματος Συν-εργασία:

«Από σήμερα το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν να έρχονται αντιμέτωποι με την προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να επιδοτήσει τις μειώσεις μισθών και την μερική εργασία. Είτε λοιπόν ο μισθός τους θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% είτε θα απολυθούν.

Ας εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι θα είναι σαν να παίρνουν «σχεδόν τον ίδιο μισθό», όπως προκλητικά τους είπε πριν από λίγες μέρες.»

Μείωση μισθών

Το πρόγραμμα Συν-εργασία στηλίτευσε και η Έφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας στην ΕΡΤ, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «Προβλέπει μείωση μισθών τουλάχιστον κατά 20%. Ουσιαστικά επιδοτεί τις επιχειρήσεις για να μειώσουν τους μισθούς και να ελαστικοποιήσουν τις σχέσεις εργασίας, ενώ δεν τις απαλλάσσει από σοβαρό ασφαλιστικό και μισθολογικό κόστος, όπως ζητούν οι μικροί επιχειρηματίες. Το σχήμα που επέλεξε η κυβέρνηση,είναι τιμωρητικό για τους εργαζόμενους, ουσιαστικά λέει “ή θα μειωθεί ο μισθός ή θα απολυθείς”, δεν στηρίζει τη θέση εργασίας και το επίπεδο του μισθού».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ακόμα ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πάρει 800 ευρώ για τρεις μήνες, πώς μπορεί με αυτά τα χρήματα να καλύψει τις ανάγκες του ένας άνθρωπος, πολύ περισσότερο μία οικογένεια, τι να πληρώσει το ενοίκιο το σούπερ μάρκετ;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ