ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την Αθήνα ο Ντι Μάιο πηγαίνει στην Τουρκία

Μετά την Αθήνα ο Ντι Μάιο πηγαίνει στην Τουρκία
Costas Baltas /Pool via AP

Την Τουρκία θα επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, την Τετάρτη 17 Ιουνίου, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Ντι Μάιο θα επισκεφθεί για δεύτερη φορά την Τουρκία την Τετάρτη, κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Στις συναντήσεις θα συζητηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας και η διαδικασία ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ανταλλαγούν επίσης απόψεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας νέου κορωνοϊού (Covid-19), τις επίκαιρες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ίδια ανακοίνωση.

Πέραν όσων αναφέρονται στην τουρκική ανακοίνωση, τη Ρώμη απασχολούν οι εξελίξεις στη Λιβύη, με την οποία η Ιταλία έχει ιστορικούς δεσμούς και ανησυχεί για ένα νέο προσφυγικό κύμα από την Αφρική προς τα εδάφη της, μέσω της Μεσογείου, εάν η κυβέρνηση της Τρίπολης χάσει τον έλεγχο. Σημαντικό είναι επίσης το ιταλικό ενδιαφέρον για τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία και η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, μέσω του ιταλικού πετρελαϊκού κολοσσού ΕΝΙ.

Η επίσκεψη Ντι Μάιο στην Τουρκία πραγματοποιείται τη στιγμή που κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης λαμβάνει χώρα λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα στην Αθήνα, όπου μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια υπέγραψε συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Η ελληνο-ιταλική συμφωνία επιβεβαίωσε το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και είναι η πρώτη που υπογράφει η Αθήνα και ως εκ τούτου θεωρείται ιστορικής σημασίας. Η συμφωνία λαμβάνει ως σημείο αναφοράς τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ως οριογραμμής της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή συμφωνία η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως η εν λόγω συμφωνία επιβεβαιώνει το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, εξαπολύοντας πυρά κατά της Άγκυρας για την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα ισχυρό επιχείρημα έναντι της Τουρκίας, η οποία αρνείται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, και στη βάση αυτού του ισχυρισμού υπέγραψε το μνημόνιο με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις ανατολικά και νότια της Κρήτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ