ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστημονικό Συμβούλιο για Προανακριτική Επιτροπή: Δεν μπορούν να κληθούν ως ύποπτοι μη πολιτικοί

Επιστημονικό Συμβούλιο για Προανακριτική Επιτροπή: Δεν μπορούν να κληθούν ως ύποπτοι μη πολιτικοί
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τους τίτλους τέλους της Προανακριτικής Επιτροπής ρίχνει επί της ουσίας η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου που απεφάνθη ότι δεν μπορούν να κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτα μη πολιτικά πρόσωπα κι εν προκειμένω οι εκδότες Γιάννης Φιλιππάκης και Αλέξανδρος Τάρκας και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Το Συμβούλιο στο οποίο είχε προσφύγει η Προανακριτική Επιτροπή εξέφρασε την άποψη ότι η Βουλή δεν μπορεί να ασκήσει καμία ανακριτική πράξη σε βάρος μη πολιτικού προσώπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση αναφέρεται ότι με την άσκηση ποινικής δίωξης στο πολιτικό πρόσωπο, δηλαδή στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, δεν νοείται αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Πηγές της ΝΔ ανέφεραν ότι ακόμα κι αν έχει αρχειοθετηθεί η υπόθεση για μη πολιτικά πρόσωπα, μετά τη δίωξη υποχρεωτικά ανασύρεται από το αρχείο.

Από το ΚΙΝΑΛ έλεγαν ότι η επιστημονική υπηρεσία γνωμοδοτεί πως πρέπει να ανακοινώσει η Επιτροπή τα ονόματα συμμετόχων και πιθανά εγκλήματα.

Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Θανάσης Πλεύρης πρότεινε βάσει του άρθρου 38 να καταγραφούν τα ονόματα ως υπόπτων τριών δημοσιογράφων και να ανακοινωθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και των τριών Εισαγγελέων Διαφθοράς στους κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη.

Θ. Πλεύρης: Το ζήτημα είναι σαφές. Για μένα ο μοναδικός τρόπος να τους εξετάσουμε είναι ως ύποπτοι. Αυτό δεν μας το επιτρέπει η γνωμοδότηση. Άρα οι εργασίες ολοκληρώνονται με την κατάθεση του κ.Παπαγγελόπουλου. Συνοψίζω: να γίνει δεκτή η γνωμοδότηση και να διαβιβασθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα όλα τα θέματα που αφορούν στους τρεις δημοσιογράφους ως συμμετόχους

Δ. Μπιάγκης: Πρέπει να διαβιβασθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα όλα τα θέματα που αφορούν στους τρεις δημοσιογράφους ως συμμετόχους και επιμένουμε το ίδιο να πράξουμε και για τους τρεις Εισαγγελείς Διαφθοράς

Θ. Πλεύρης: Συμφωνούμε σε αυτό.

Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ανέφερε πως σύμφωνα με την άποψη του επιστημονικού Συμβουλίου "δεν υπάρχει η έννοια μη πολιτικού πρόσωπου ως υπόπτου και μόνο και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την κλήση ως μάρτυρας- αν μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση της αλήθειας- οποιοδήποτε μη πολιτικό πρόσωπο".

Ευ.Λιακούλη: Όλοι βρισκόμαστε εδώ με αίσθημα καθήκοντος. Δεν αντιλαμβάνομαι τα σχόλια του κ.Λάππα περί γέλιου ή κλάματος. Αυτά τα σχόλια είναι άστοχα. Το Κίνημα Αλλαγής αντιλαμβάνεται ως ευθύνη ανάδειξης της αλήθειας τον ρόλο του στην Επιτροπή. Εμείς πράγματι πρέπει να εφαρμόσουμε τη γνωμοδότηση. Είναι όμως είναι σαφές: Η ποινική δίωξη των συμμετόχων αρχίζει αμέσως μετά την δίωξη που θα ασκήσει η Βουλή στο πολιτικό πρόσωπο. Επίσης επειδή υπάρχει ένα κενό νόμου η επιστημονική επιτροπή γνωμοδοτεί οτι ο Ανακριτής του δικαστικού συμβουλίου θα επιληφθεί των υπόπτων-μη πολιτικών προσώπων. Και ακόμη γνωμοδοτεί οτι μόλις διαπιστώσουμε αξιόποινες πράξεις μη πολιτικών προσώπων ως Επιτροπή οφείλουμε στην παρούσα φάση να τις ανακοινώσουμε αμέσως και παραχρήμα στους αρμόδιους εισαγγελείς. Καταλήγω: κακώς κάποιοι μιλούν για γέλια. Εδώ υπάρχει βάρος ευθύνης και αυτό εμείς το σηκώνουμε με κάθε σοβαρότητα.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ) απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ φέρεται να είπε: "Αρκείστε σε μια μήνυση, του Μιωνή, η οποία είναι μια μονόπλευρη στάση. Δεν οφείλουμε να εξετάσουμε τις μαρτυρικες καταθέσεις, άλλων προσώπων που θα συμβάλουν στην διερεύνηση της αλήθειας; Ειδικά όταν υπάρχει η εκφρασμένη βούληση κάποιων, όπως της κ. Παπαδάκου, κ. Φιλιππακη και Τάρκα, να καταθέσουν;"

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη φαίνεται να επισπεύδει το τέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς για την πλειοψηφία δεν υπάρχουν άλλοι μάρτυρες προς κλήτευση πλην του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Από τη ΝΔ έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος.

Πηγές της ΝΔ ανέφεραν:

"Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή με απόλυτα θεσμικό τρόπο υποστήριξε ότι τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση είτε πρέπει να εξετασθούν ως ύποπτα είτε να μην εξετασθούν καθόλου και ότι η κλήση για παροχή εγγράφων εξηγήσεων για τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι νόμιμη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαισθανόμενος το αβάσιμο του υπομνήματος του και ότι ενώ πήγαινε για μαλλί τελικά βγήκε κουρεμένος προσπάθησε με fake News να παρουσιάσει απόσπασμα του υπομνήματος του ως δήθεν Γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά μόλις απέσυρε κακήν κακώς τη σχετική ανακοίνωση του.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και σε απάντηση της αγωνιώδους προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να αλλοιώσει για μια ακόμη φορά την πραγματικότητα, συνοψίζουμε τα συμπεράσματα της σημερινής γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου από την οποία προκύπτουν τα ακόλουθα:
α) ορθά κλήθηκε ο κ Παπαγγελόπουλος για παροχή εγγράφων εξηγήσεων,
β) στα φυσικά πρόσωπα πιστοποιείται η ιδιότητα τους ως ύποπτοι και πιθανοί συμμέτοχοι και υποχρεούμεθα να τους παραπέμψουμε στην δικαιοσύνη,
γ) στην παρούσα φάση είναι ύποπτοι και δεν μπορούν να εξετασθούν ως μάρτυρες που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε να κληθούν για εγγραφές διότι αυτό θα γίνει από την δικαιοσύνη
δ) Εάν ασκηθεί ποινική δίωξη στον υπουργό αυτομάτως η υπόθεση μεταφέρεται στο δικαστικό συμβούλιο και για τα φυσικά πρόσωπα.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης πολιτικής σκευωρίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ότι η αλήθεια θα λάμψει. Οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος του Ρασπούτιν θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στα αρμόδια όργανα, όποια προσχηματικά δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν για να εμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας".

"Ηχηρό θεσμικό χαστούκι" σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική:

"-Ηχηρό θεσμικό χαστούκι σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Απόφαση κόλαφος και νίκη των θεσμών κόντρα στις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτακη. Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό το νέο πραξικόπημα που επιχείρησε η πλειοψηφία κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν μπορεί να εξετάσει ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Όποτε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εξαναγκάστηκαν να βρεθούν αντιμέτωποι με θεσμικά όργανα της Πολιτείας, γνώρισαν την μία ήττα μετα την άλλη. Εντός Επιτροπής έλεγαν ότι «βγάζουν τις κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην προσπάθεια τους να τους εκφοβίσουν. Στη συνέχεια αναγκάστηκαν σε άρον άρον υποχώρηση, όταν η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ αλλά και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου του υποχρέωσαν να εφαρμόσουν τον νόμο.

Η πλειοψηφία της Επιτροπής προσπάθησε από την αρχή της διαδικασίας με ψευδείς διαρροές, παραποιημένα πρακτικά και παραβιάσεις τόσο του Συντάγματος όσο και του Κανονισμού της Βουλής, να στηρίξει το αφήγημα της ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis αλλά σκευωρία!!!

Τελικά, μέσα από τη διαδικασία -με καταθέσεις και κυρίως στοιχεία μέσω εγγράφων από τις Ελληνικές και τις Αμερικανικές Αρχές- αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο.

· Οτι το σκάνδαλο Novartis είναι μεγάλο και υπαρκτό

· Οτι υπάρχουν εκατοντάδες στοιχεία και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που το αποδεικνύουν

· Οτι υπήρξε μαύρο πολιτικό χρήμα, «αμαρτωλοί» λογαριασμοί, μίζες σε υπουργούς και προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας των Εισαγγελέων από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και τους συνεργούς τους. Ζούμε έναν παραλογισμό και μια ευτέλεια της πολιτικής. Αποτελούμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, όπου αντί να διερευνήσουμε την αλήθεια, κυνηγάμε αυτούς που αποκάλυψαν το σκάνδαλο και όχι αυτούς που συνέβαλαν σε αυτό.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο και πιστή στο δόγμα ότι όταν η αλήθεια δεν μας συμφέρει τόσο το χειρότερο για την αλήθεια, η πλειοψηφία προχώρησε στην αλλαγή -την οποία ονόμασε διεύρυνση- του κατηγορητηρίου στηριζόμενη στην μήνυση και την μαρτυρία χωρίς στοιχεία ενός και μόνο ιδιώτη.

Η ΝΔ θα πρέπει να συνηθίσει ότι όταν θα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αλήθεια και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας δεν θα μπορεί να στηρίζεται στην μονοφωνία που έχει επιβάλει και το ένα χαστούκι θα διαδέχεται το άλλο".

Ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Γιάννας Παπαδάκου, Δημήτρης Τσοβόλας με δήλωσή του αναφέρει:

"Κόλαφο για την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής αποτελεί η ομόφωνη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Η τελευταία γνωμοδότησε ότι είναι παράνομη η κλήση ως υπόπτων από την Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή, προσώπων μη πολιτικών. Την ένσταση αυτή είχαμε καταθέσει στην Επιτροπή και εν γνώσει τους οφθαλμοφανώς παράνομα την απέρριψαν αρχικά. Έτσι αποκαλύφθηκαν οι παράνομες και σκόπιμες μεθοδεύσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που ήθελαν με αυτές να αποκλείσουν από την εξέτασή τους ως μάρτυρες τη Γιάννα Παπαδάκου και τον Ιωάννη Φιλιππάκη, οι οποίοι είχαν ζητήσει γραπτώς να εξεταστούν ως μάρτυρες αλλά και τους είχε προτείνει ως μάρτυρες και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για να αντικρούσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Σάμπυ Μιωνή. Ο λαός τώρα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του".

Την ίδια ώρα σε δήλωσή της η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, αναφέρει:

"Η απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής δικαιώνει το αίτημά μου , μέσω του συνηγόρου μου Δημ. Τσοβόλα ότι δεν είναι δυνατή η κλήση μου ως ύποπτης από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Η επί ημέρες διαπόμπευσή μου, όμως ως «ύποπτης» για την δήθεν σκευωρία των δυο μεγάλων σκανδάλων της Νοβάρτις και της λίστας Λαγκάρντ από εκείνους που εν γνώσει τους μεθόδευσαν την κλήση μου ως ύποπτης και όχι ως μάρτυρα ,παραβιάζει τα δικαιώματά μου και θα κριθεί από τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια!
Τους καλώ για άλλη μιά φορά να με καλέσουν ως μάρτυρα για να πω την αλήθεια! Αν δεν την φοβούνται να κληθώ για τους φέρω τα έγγραφα , που έχω στη διάθεσή μου σε βάρος των συκοφαντών μου!
Τα έγγραφα , που πρόσφατα παρέλαβα νομίμως από τη δικογραφία της Βουλής μου αποκάλυψαν , πάντως, ότι εκείνοι που μεθόδευσαν την κλήση μου ως «ύποπτης» ήθελαν να πετύχουν εκτός από το ξέπλυμα των σκανδάλων της Νοβάρτις και της λίστας Λαγκάρντ και το ξέπλυμα του σκανδάλου της πώλησης των ακινήτων της Εθνικής ( ΠΑΝΓΑΙΑ)... Η δημοσιογραφική έρευνα όμως συνεχίζεται!"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ