ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Οι παραβατικές συμπεριφορές φέρνουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ε.Ε.

Δένδιας: Οι παραβατικές συμπεριφορές φέρνουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ε.Ε.
INTIME NEWS

«Η Τουρκία επιμένει να προκαλεί, αμφισβητώντας, λόγω και έργω, την εδαφική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η παραβατική της συμπεριφορά τη φέρνει, κατ' επέκταση, αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, επιθυμεί ακόμη να ενταχθεί», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα iEidiseis.

Και προσθέτει: «Ελπίζω ότι σύντομα η Τουρκία θα αποδεχθεί τη σύγχρονη πραγματικότητα που το Διεθνές Δίκαιο επιτάσσει και θα αντιληφθεί ότι οι παραβατικές συμπεριφορές την απομακρύνουν και την αποκλείουν από τις επωφελείς συνεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας».

«Συνεργασίες οι οποίες προάγουν τη σταθερότητα και την ευημερία, αντί του αναθεωρητισμού και της διπλωματίας των κανονιοφόρων. Άλλωστε, η γεωγραφία έχει "καταδικάσει" την Ελλάδα και την Τουρκία να συνυπάρχουν στην κοινή γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου», συνεχίζει ο Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι χώρα διαχρονικά φιλειρηνική και με μία σταθερή εξωτερική πολιτική που δεν διαπνέεται από τάσεις αναθεωρητισμού και θα επιθυμούσε να γειτνιάζει με χώρες ευημερούσες που μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές και πανανθρώπινες αξίες στις διεθνείς τους σχέσεις».

Αναφέρει δε, πως οι δυο χώρες μας «θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης δύο διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων, λειτουργώντας ως πρωτοπόροι στην διαχρονικά ταραγμένη περιοχή», όμως απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ