ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική αισιοδοξία για σύντομη επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα

Κυβερνητική αισιοδοξία για σύντομη επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φράνσουα Ολάντ, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γνωρίζει πιθανότατα η ελληνική κυβέρνηση πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Πάντως όπως υποδηλώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες το ενδεχόμενο οι θεσμοί να γυρίσουν για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εντός της ερχόμενης εβδομάδας φαίνεται πως έχει ατονήσει. Ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμά πως η έλευση των τροϊκανών θα γίνει την μεθεπόμενη Δευτέρα καθώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, παρά το γεγονός ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με ανταλλαγή στοιχείων.

Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν προς το CNN Greece πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τροϊκανοί θα επανακάμψουν οπωδήποτε, κάτι που είπε και η ίδια η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε έλληνα αξιωματούχο στην διάρκεια συνάντησης που είχαν στις αρχές της εβδομάδας στο περιθώριο της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου του Ταμείου.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί για την επάνοδο των θεσμών ειδικά μετά την χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες της τριμερούς, δηλαδή των Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό γιατί οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να διαβεβαίωσαν τον έλληνα πρωθυπουργό πως θα αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου οι εκπρόσωποι της τρόικας να επανέλθουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν αναγνωρίζοντας αμφότεροι τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά στην κατεύθυνση της υλοποίησης της συμφωνίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θερμότερος στο ραντεβού των τριών ηγετών εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος ο οποίος ούτως ή άλλως βρίσκεται κοντά στην χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίστηκε στην συνάντηση αρκετά αγχωμένη από το μεταναστευτικό και το brexit δείχνοντας πως δεν έχει παρακολουθήσει στενά τις τελευταίες εξελίξεις περί το ελληνικό πρόγραμμα.

Όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός κατάφερε να αποσπάσει στις Βρυξέλλες την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει κανένα κλείσιμο συνόρων ως τις 6 Μαρτίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής παρουσίας και της Τουρκίας, αναγκαζόμενος βεβαίως να απειλήσει ακόμη και με βέτο στην έκδοση των συμπερασμάτων της Συνόδου σε περίπτωση που υπάρξουν μονομερείς αποφάσεις ή περίεργες διατυπώσεις για το καθεστώς στα ευρωπαϊκά σύνορα. Το μεταναστευτικό βεβαίως αν και εντονότατο ως πρόβλημα κάποια στιγμή βρέθηκε σε δεύτερη μοίρα με τους ευρωπαίους ηγέτες να παρακολουθούν έναν έντονο αγγλογερμανικό καυγά με αιχμή το Brexit.

Πάντως η νεα εβδομάδα που μπαίνει στέλνει θετικότερα μηνύματα για το Μαξιμου αφου τελικως ανακοινώθηκε χθες το πρωτο ραντεβού του Αλεξη Τσιπρα με τον αγροτικό κοσμο σε μια προσπάθεια να βρεθεί σημείο επαφής σε σχεση με τα αιτήματα που εγείρουν οι αγρότες για το ασφαλιστικο. Στην συναντηση θα υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα των μπλόκων ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να εκπροσωπηθούν όλες οι περιφέρειες καθώς κάποιες ομάδες αγροτών παραμένουν άκαμπτες μπροστά στην πρόκληση του διαλόγου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ