ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαψεύδει τα περί ανασχηματισμού ο Μητσοτάκης παρά την έντονη φημολογία

Διαψεύδει τα περί ανασχηματισμού ο Μητσοτάκης παρά την έντονη φημολογία
ΙΝΤΙΜΕ/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού στην κυβέρνηση τις «επόμενες εβδομάδες», όπως ήθελαν τα σενάρια που κυκλοφορούσαν στα δημοσιογραφικά γραφεία.

«Τροφή» ωστόσο στα σενάρια αυτά είχε δώσει και ένας «χρησμός» του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος -μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στο Ισραήλ- έκανε λόγο για «διορθωτικές κινήσεις».

Συγκεκριμένα,, οι δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ισραήλ ρώτησαν επιμόνως για το θέμα των αλλαγών στην κυβέρνηση, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να πει οτιδήποτε που ενδεχομένως να επισκίαζε τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Προτίμησε τότε να δώσει μια πιο ήπια διάσταση στις απαντήσεις του, ενώ λίγη ώρα αργότερα άλλοι συνεργάτες του προχωρούσαν σε διευκρινίσεις για το χρόνο και το περιεχόμενο του ανασχηματισμού. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, και σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ουσία του θέματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με νόημα:

«Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…».

Οι δημοσιογράφοι, όμως, επέμειναν και έτσι ο πρωθυπουργός πρόσθεσε:

«Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις» δίνοντας προφανώς το στίγμα πάνω στο οποίο θα κινηθεί.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν με τα σενάρια ανασχηματισμού και την ονοματολογία, αντί να αναδείξουν της κομβικής σημασίας για τη χώρα επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Νωρίτερα πληρφορίες που κατέφθαναν στα δημοσιογραφικά γραφεία έκαναν μάλιστα λόγο για επίσπευση των «διορθωτικών παρεμβάσεων», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανανεώσει το κυβερνητικό σχήμα μέσα στις επόμενες ημέρες -ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εξάλλου και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, στενός συναργάτης του πρωθυπουργού και νούμερο 2 στην κυβερνητική ιεραρχία, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, την προηγούμενη εβδομάδα, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. «Πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά σε πιο ουδέτερο χρόνο βέβαια, όχι τώρα μέσα στη κρίση» είχε δηλώσει συγκεκριμένα.

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί δύο εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του -μια για την ανακοίνωση κυβερνητικών αλλαγών στις αρχές Ιουλίου και μια για μετά τον Αύγουστο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι συζητήσεις στα πολιτικά «πηγαδάκια» αλλά και τα υπουργικά γραφεία έχουν ήδη πάρει… φωτιά, με την ονοματολογία να δίνει και να παίρνει.

Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ανεχθεί από τους υπουργούς του να… κατεβάσουν τα μολύβια και να μην παράγουν κυβερνητικό έργο μέχρι εκείνος να προχωρήσει στις αλλαγές που θεωρεί απαραίτητες και έτσι δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε πολιτικό αιφνιδιασμό.

Ονόματα και αλλαγές στα υπουργεία

Νωρίτερα οι πληροφορίες έδειχναν πως αμετακίνητοι θα παραμείουν οι επικεφαλής βασικών υπουργείων -όπως για παράδειγμα Εξωτερικών και Άμυνας- λόγω των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων.

Άλλωστε, οι κ.κ. Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεπέρασαν τις αρχικές «αρρυθμίες» -κυρίως από πλευράς της Μεσογείων- και τώρα η συνεργασία των δύο υπουργείων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι αποτελεσματικές και κοινές.

Αμετακίνητος φαίνεται πως παραμένει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον οποίο αποδίδεται η σταθερότητα στον χειρισμό της οικονομικής διάστασης της κρίσης του κορωνοϊού.

Έπειτα είναι και ο σχεδιασμός της κατανομής του οικονομικού πακέτου των 32 δισ. ευρώ, που μαζί με τους τεχνοκράτες θα αποφασιστεί πώς θα διανεμηθεί και σε ποιους τομείς με έμφαση στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη.

Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο να «σπάσουν» δύο υπουργεία -αυτά του Άδωνι Γεωργιάδη (Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και του Κωστή Χατζηδάκη (Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Και οι δύο υπουργοί θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή αλλά σε περίπτωση που «σπάσουν» τα υπουργεία τους, θα εμφανιστούν νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση. Αλλαγές αναμένονται και σε επίπεδο υφυπουργών.

Στο πόστο του υπουργού Εργασίας ενδέχεται να βρεθεί o Στέλιος Πέτσας, καθώς φαίνεται πως έχει αποφασιστεί η μετακίνηση του νυν υπουργού, Γιάννη Βρούτση τον οποίο ωστόσο το Μαξίμου χαρακτηρίζει «δουλευταρά».

Για το ίδιο υπουργείο έχει ακουστεί, όμως, και το όνομα του Βασίλη Οικονόμου.

Υπάρχει, ωστόσο, και η πιθανότητα ο Στέλιος Πέτσας να αναλάβει τη θέση του υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και να παραμείνει στο εργασίας ο σημερινός υπουργός, ο οποίος άλλωστε γνωρίζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο υπουργείο αναμένεται να αποτελέσει το «μήλον της έριδος» το επόμενο διάστημα, σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της μετά - κορωνοϊό εποχής.

Ερώτημα για τον υπουργό τουρισμού, θετική εικόνα για πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χάρης Θεοχάρης ενδέχεται να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο υπουργείο. Θετική εικόνα επικρατεί στο Μαξίμου για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος βοήθησε σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση να βγάλει άκρη με τα θέματα των χαρτών για τις Αποκλειστικές οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Ο ίδιος, πάντως, διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι «αμετακίνητοι»

Αμετακίνητος λόγω της αποτελεσματικότητάς του θεωρείται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και όλη η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου.

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου και για τον Πολιτισμό, με τη Λίνα Μενδώνη να παραμένει, ως φαίνεται, στη θέση της. Αλλαγές εξετάζονται, όμως, για τον τομέα του Αθλητισμού, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να μετακινείται σε μια τέτοια περίπτωση σε άλλο πόστο.

Οι «επιτυχημένοι» υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης (υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και Τάκης Θεοδωρικάκος (υπουργός Εσωτερικών) δεν πρόκειται να μετακινηθούν καθώς και οι δύο αποτελούν «καλά χαρτιά» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναβαθμισμένος εμφανίζεται, τέλος, και ο Βασίλης Κικίλιας που είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις και τους τελευταίους τρεις μήνες βρίσκεται στη «θετική λίστα» του πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ