ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Επαφές Κουμουτσάκου με πρέσβεις για τις εθελούσιες επιστροφές

Προσφυγικό: Επαφές Κουμουτσάκου με πρέσβεις για τις εθελούσιες επιστροφές
INTIME NEWS

Η επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης (AVRR) του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης την Τετάρτη του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου με τον πρέσβη του Αφγανιστάν, Μιργουάις Σαμαντί και τον επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο.

Το πρόγραμμα αυτό, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, έχει ως σκοπό την αποσυμφόρηση των νησιών μέσω του επαναπατρισμού έως 5.000 αιτούντων άσυλο, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική βοήθεια και επιστρέφουν με τη βούλησή τους στις χώρες καταγωγής τους.

Ο κ. Σαμαντί τόνισε ότι η χώρα του θα συμβάλλει έμπρακτα στην επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος. Παρομοίως, επικοινωνία είχε ο κ. Κουμουτσάκος με τον πρέσβη του Ιράκ στην Ελλάδα, Σορς Καλίντ Σαΐντ, ο οποίος επίσης εξέφρασε την πρόθεσή του να εντατικοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες εφαρμογής του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών.

Η πρώτη μετακίνηση μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του Covid 19, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ