ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Γεωργαντάς στο CNN Greece: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί εθνικό στοίχημα

Γιώργος Γεωργαντάς στο CNN Greece: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί εθνικό στοίχημα
Αλέξανδρος Μπελτές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καλεσμένος στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece βρέθηκε την Τετάρτη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος μιλώντας στην Αμαλία Κάτζου τόνισε την πρόοδο που έχει σημειώσει το υπουργείο του, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο υπουργείο έχει τέτοιες αρμοδιότητες.

«Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται τέτοιο υπουργείο με τέτοιες αρμοδιότητες που να παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της δημόσιας διοίκησης για καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες προς τον πολίτη και φυσικά για την ελάφρυνση των διοικητικών βαρών, που ο καθένας υφίσταται στην καθημερινότητά του είτε ως οικογενειάρχης είτε ως επιχειρηματίας ή επαγγελματίας» υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς και συνέχισε λέγοντας ότι το γεγονός πως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων βρίσκεται για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του συγκεκριμένου υπουργείου είναι κάτι που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Οι πρώτες εντυπώσεις από τα νέα πιστοποιητικά

Την περασμένη εβδομάδα προστέθηκαν στο www.gov.gr τρία πιστοποιητικά και συγκεκριμένα το πιστοποιητικό γεννήσεως, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγενείας.

Εντός του μήνα θα προστεθεί ακόμη ένα πιστοποιητικό, καθώς και τέσσερις ληξιαρχικές πράξεις στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

«Για να καταλάβει και ο κόσμος πόσο σημαντικό είναι αυτό το βήμα κάθε χρόνο εκδίδονται 6.600.000 πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις, που πλέον ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει στα χέρια του σε 30 δευτερόλεπτα», είπε, ενώ, μάλιστα, ανέφερε γελώντας ότι πολλοί Έλληνες πολίτες μπήκαν τις πρώτες μέρες στην πλατφόρμα για να εκδώσουν τα πιστοποιητικά χωρίς να χρειάζονται, απλά για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι λειτουργεί.

Το δημόσιο παρέχει ψηφιακά 530 υπηρεσίες, μέσω των οποίων ο κάθε πολίτης, χωρίς να ταλαιπωρείται και να περιμένει σε ατελείωτες ουρές, μπορεί να εξυπηρετείται, διεκπεραιώνοντας τις υποχρεώσεις του.

Τέλος στην ταλαιπωρία δικαιούχων λογοθεραπειών και εργοθεραπειών

Από το προσεχές διάστημα οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά προς τον ΕΟΠΥ για όσους δικαιούνται αποζημιώσεις από εργοθεραπείες και λογοθεραπείες, βάζοντας φρένο με αυτόν τον τρόπο στην ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που είχαν κάποιον δικαιούχο. Με αυτό τον τρόπο οι δικαιούχοι θα κάνουν την αίτηση ηλεκτρονικά και αυτομάτως θα μπαίνει το ποσό στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Οι φήμες περί ανασχηματισμού

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, που αποτελεί μείζον θέμα συζήτησης αυτές τις μέρες, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε, «μας ικανοποιεί το γεγονός ότι βλέπουμε παραγόμενα αποτελέσματα, που ικανοποιούν και τον κόσμο αλλά και εμάς και σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός έχει το προνόμιο όποτε αποφασίσει να κάνει τις παρεμβάσεις του στο κυβερνητικό σχήμα. Εμάς μας ενδιαφέρει να είμαστε όσο αποτελεσματικότεροι γίνεται» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ