ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Εμβληματικό» το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» - Οδικός χάρτης ανάπτυξης

Μητσοτάκης: «Εμβληματικό» το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» - Οδικός χάρτης ανάπτυξης
INTIME

«Εμβληματικό» χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του Νέου Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι ένας οδικός χάρτης ανάπτυξης και ταυτόχρονα ένας οδικός χάρτης κοινωνικής φροντίδας.

«Το εμβληματικό πρόγραμμα είναι η πυξίδα που ορίζει τους δρόμους ώστε να ξαναγίνει η αυτοδιοίκηση μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος και συνέχισε:

«Είναι ένα σχέδιο με τις αρετές του πολιτικού από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Είναι οραματικό, τολμηρό και ταυτόχρονα είναι μελετημένο και κοστολογημένο. Απλώνεται παντού, σε ολόκληρη τη χώρα. Έχει το βλέμμα του στραμμένο στην κοινωνία για πολλές νέες θέσεις εργασίας παντού στην Ελλάδα, αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους».

Όπως είπε στη συνέχεια, «τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν αυτή την εμβληματική δέσμη πολλών χιλιάδων παρεμβάσεων: Καινοτομία, ευελιξία, προοπτική. Τρεις είναι οι στόχοι: ανάπτυξη, περιβάλλον και κοινωνική συνοχή. Και τρεις είναι οι κατευθύνσεις που το εξειδικεύουν: ψηφιακή σύγκλιση, βελτίωση της ποιότητας ζωής και κοινωνική συνοχή, χωρίς να ξεχνάμε την έννοια της πολιτικής προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Παρακολουθείστε την παρουσίαση:

Ο πρωθυπουργός, αφού υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα πρέπει να αδιάβλητο, σημείωσε ότι όλες οι διαδικασίες του θα γίνονται ψηφιακά. «Στο πρόγραμμα αυτό πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Όπως ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας τους, «προσωπικά αδιαφορώ για την κομματική προέλευση του κάθε τοπικού άρχοντα. Με ενδιαφέρει το μεράκι του και το ενδιαφέρον του για τους συμπολίτες του».

«Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία εμπιστοσύνης προς τις τοπικές εκλεγμένες Αρχές» είπε ακόμα και συνέχισε:

«Προβλέπει στο μέλλον, συνυπολογίζει όμως και το παρελθόν και το παρόν».

«Η Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού αποτελεί κρίσιμο μέρος της αρχιτεκτονικής της δημοκρατικής πολιτείας, όπως την αντιλαμβάνομαι. Κρίσιμη συνιστώσα του κράτους και ταυτόχρονα κύτταρο διαχείρισης των κοινών στην καθημερινότητα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός

«Οι επιλογές που την αφορούν είναι κατεξοχήν πολιτικές και από τις πρώτες μας θεσμικές παρεμβάσεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης το υπουργείο έδειξε το στίγμα του που ήταν να απελευθερωθεί η αυτοδιοίκηση από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης, αλλά να απελευθερωθεί και από την παράλυση που στην πράξη προκαλούσε η απλή αναλογική» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «πριν από 30 χρόνια, ως υποψήφιος ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης παρουσίαζε το πρόγραμμά του με αιχμή την ίδρυση δημοτικού αναπτυξιακού ταμείου για την αναβάθμιση της ζωής, της πόλης και των πολιτών. Αυτό το όραμα κάνουμε πράξη αγκαλιάζοντας μάλιστα ολόκληρη την Ελλάδα».

Θεοδωρικάκος: Το πρόγραμμα θα αρχίσει να «τρέχει» άμεσα

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου το πρόγραμμα θα αρχίσει να «τρέχει» άμεσα, καθώς έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ «το γεγονός ότι έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να μιλήσει και να παρουσιάσει αυτό το πρόγραμμα, δείχνει ότι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μια ακόμη καινοτομία του προγράμματος που διασφαλίζει το ακομμάτιστο της διαδικασίας -σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο- είναι ότι «δημιουργήθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης, ώστε η απόφαση για το ποια έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα να έχει συλλογικότητα. Στην Επιτροπή πέραν των εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών και υπηρεσιακών του παραγόντων, μετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία η ίδια η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, η ΕΕΤΑΑ καθώς και δύο εμπειρογνώμονες από την αγορά. Να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για να μπορούν να παίρνουν γρήγορα και αντικειμενικά αποφάσεις. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους. Όλοι μαζί θέλουμε να επιταχύνουμε τα έργα γιατί θα έχουν αποτελέσματα για τη ζωή των πολιτών και γιατί θα προσθέσουν θέσεις εργασίας».

Επίσης, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, 461 έργα που ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά δεν είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς εντάσσονται στο σύνολό τους στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ