ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βόζεμπεργκ στο CNN Greece: Αισιοδοξώ για μια ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ελλάδα

Βόζεμπεργκ στο CNN Greece: Αισιοδοξώ για μια ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ελλάδα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Απαντήσεις για την εγχώρια και ευρωπαϊκή επικαιρότητα καθώς και για την οικονομία έδωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας στο CNN NOW και την Αμαλία Κάτζου.

Ερωτηθείσα αν το Ταμείο Ανάκαμψης και οι μηχανισμοί χρηματοδότησης που απορρέουν από αυτόν θα είναι λειτουργικοί για την Ελλάδα, η κυρία Βόζεμπεργκ απάντησε: «Γνωρίζουμε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα γίνει μία πρώτη συζήτηση, ωστόσο είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Δεν περιμένουμε αύριο κάποιο αποτύπωμα».

Παράλληλα, σημείωσε πως στην ευρωβουλή αναμένουν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, αυτή του Ιουλίου, ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Αισιοδοξία για ευρωπαική εύνοια προς τη χώρα μας

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στο πακέτο των 32 δισ. ευρώ που αφορούν στην Ελλάδα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε: «Το συγκεκριμένο πακέτο, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι εξαιρετικά ευνοϊκό, καθώς οι επιχορηγήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ το επίπεδο των δανείων, ειδικά αν σκεφτούμε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία κτλ) οι επιχορηγήσεις με τα δάνεια βρίσκονται στο 50-50. «Είναι κάτι για το οποίο προσπάθησε πολύ ο Κυριακός Μητσοτάκης. Φυσικά και μένει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».

Αναφορικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εξήγησε ότι έχει πάρει αποστάσεις από τις χώρες του Βορρά που αντιδρούν τόσο ως προς το ποσό που θα διανεμηθεί στα κράτη- μέλη όσο και ως προς την αναλογία επιχορηγήσεων δανείων.

«Στο πρόσωπο του πρωθυπουργού αποτυπώνονται προς τα έξω η οικονομική αναβάθμιση αλλά και μία αναβάθμιση του διαπραγματευτικού κύρους της χώρας μας, αφού μας έχει αναγνωριστεί η διαχείριση της πανδημίας» ανέφερε η κυρία Βόζεμπεργκ.

Τουρισμός: Πριν από 20 μέρες οι προβλέψεις για το καλοκαίρι ήταν δυσοίωνες

Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει την εικόνα που παρουσιάζει ο τουρισμός στην Ελλάδα, η Ελίζα Βόζεμπεργκ τόνισε πως «η χώρα μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα δεδομένα αισιόδοξα, αφού αν κάνουμε μία αναδρομή 20 περίπου ημερών θα δούμε ότι τα σύνορα ήταν κλειστά και οι προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2020 ήταν απαισιόδοξες και δυσοίωνες. Υπήρχαν χώρες που έλεγαν ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου τα σύνορα τους, ενώ αυτή τη στιγμή η μία χώρα μετά την άλλη ανοίγει τα ανοίγει, πάντα με πολύ σοβαρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που η Ελλάδα έδωσε πρώτη τα δείγματα και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται στο εξωτερικό».

«Από εκεί που είχαμε μηδενικές προκρατήσεις και ακυρώσεις, αρχίζουν δειλά- δειλά να εμφανίζονται τα πρώτα φωτεινά δείγματα στον τουρισμό, που φυσικά θα δούμε τον Ιούλιο», ανέφερε η Ελίζα Βόζεμπεργκ - μεταξύ άλλων.

Για την υπόθεση Παπαδημούλη

«Ο κ. Παπαδημούλης θα κριθεί από τους συναδέλφους και τους ψηφοφόρους του. Εμένα υπάρχει κάτι άλλο που με πληγώνει και το έχω αναφέρει ξανά. Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωβουλευτές έξω δεν είμαστε εθνική Ελλάδος, υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε σειρά ερωτήσεων τον τελευταίο μήνα που αναφέρονται σε πολεμική εναντίον της κυβέρνησης στο εξωτερικό», τόνισε.

Περί ανασχηματισμού

Ερωτηθείσα για τον επικείμενο ανασχηματισμό η Ελίζα Βόζεμπεργκ σημείωσε ότι μόνο ωραίο δεν είναι να ακούγονται διάφορα επί του θέματος και κυρίως δεν είναι ωραίο να εκτίθενται πρόσωπα, αφού είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του. «Έχουμε μία θετική εικόνα, το οποίο το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Όταν έχεις προβάδισμα 20% από το δεύτερο κόμμα τότε η εικόνα σίγουρα δεν μπορεί να είναι αρνητική», ενώ δεν δίστασε να κάνει λόγο και για την καλή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό –ειδικά- μετά την σωστή διαχείριση που έκανε με τον νέο ιό, φτάνοντας στο σημείο να αποτελέσει «χώρα- παράδειγμα» για πολλές χώρες του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ