ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είμαι τυχερή που σας συναντώ»: Τα συγκινητικά λόγια της 17χρονης ασυνόδευτης στη Σακελλαροπούλου

«Είμαι τυχερή που σας συναντώ»: Τα συγκινητικά λόγια της 17χρονης ασυνόδευτης στη Σακελλαροπούλου
ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Είμαι πολύ χαρούμενη και τυχερή που συναντώ και μιλώ στενά με την Πρόεδρο της Ελλάδας. Έμαθα νέα πράγματα από το να μεγαλώσω σε αυτή τη χώρα τους τελευταίους μήνες». Μία ανήλικη που διαμένει στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων κοριτσιών στο Ίλιον επέλεξε να γράψει τα παραπάνω λόγια στα ελληνικά και τα αγγλικά για να υποδεχθεί την Πέμπτη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσκεψή της στη δομή.

«Ευχαριστώ που διαβάσατε την επιστολή μου και σας ευχαριστώ και πάλι γιατί σ' αυτό το σπίτι με το εξαιρετικό προσωπικό του, εγώ και όλα τα κορίτσια εδώ αισθανόμαστε ασφαλείς», συνέχισε η κοπέλα απευθυνόμενη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης το 17χρονο κορίτσι ζήτησε στη συνέχεια από την κυρία Σακελλαροπούλου να τη βοηθήσει να επισπευσθεί η μεταφορά της στη Γερμανία, προκειμένου να γιορτάσει σε λίγο καιρό τα γενέθλια ενηλικίωσής της μαζί με τη μητέρα της.

Συνολικά 24 κορίτσια που φιλοξενούνται στη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων, που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, συνάντησαν σήμερα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μίλησαν μαζί της και τής χάρισαν ζωγραφιές και γράμματά τους.

Η ίδια κοπέλα που έγραψε το παραπάνω γράμμα δώρισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ένα πορτρέτο της φιλοτεχνημένο με μολύβι. Στη συνέχεια τα κορίτσια θέλησαν να βγάλουν σέλφι μαζί με την κυρία Σακελλαροπούλου, κάτι που η ίδια δεν αρνήθηκε.

«Τις ημέρες πριν από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας το προσωπικό της δομής ενημέρωσε τα κορίτσια για τη διαδρομή της κ. Σακελλαροπούλου και το τι σημαίνει να ανεβαίνει μια γυναίκα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έφη Κοντούνη, υπεύθυνη του προγράμματος «Λειτουργία έξι δομών ασυνόδευτων ανηλίκων» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Όπως προσθέτει η κυρία Κοντούνη, «τα κορίτσια που δεν φαντάζονταν ούτε στα όνειρά τους μια γυναίκα να έχει τέτοια θέση, εμπνεύστηκαν από την ιστορία της και πήραν θάρρος και κουράγιο». Την έμπνευση αυτή μετασχημάτισαν σε λέξεις και ζωγραφιές και χάρισαν τα έργα τους στην κυρία Σακελλαροπούλου.

Αποχωρώντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στη δομή τρία τάμπλετ για να τα χρησιμοποιούν τα κορίτσια στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Στη συγκεκριμένη δομή, που λειτουργεί από το 2016, διαμένουν κορίτσια ηλικίας 12-18 ετών από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία, το Κουβέιτ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Σομαλία, στη συντριπτική πλειοψηφία τους πολύ ευάλωτες περιπτώσεις. Τα παιδιά υποστηρίζονται σε 24ωρη βάση από 19 άτομα προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, διερμηνείς, νομικό σύμβουλο και φροντιστές.

«Είναι ένα κανονικό σπίτι, στο οποίο απλώς μένουν περισσότερα παιδιά και προσπαθούμε να καλύψουμε μέσα στη δομή όποιες ανάγκες έχει το κάθε παιδί. Έχουμε εστιάσει στην εκπαίδευση των παιδιών και θέλουμε να τα στηρίξουμε σε όλα τα επίπεδα, γι' αυτό και για κάθε παιδί κάνουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο δράσης», επισημαίνει η κ. Κοντούνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης λειτουργεί έξι δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, με στόχο την παροχή στέγασης και υπηρεσιών σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12-18 ετών. Τις δομές λειτουργούσε η ΜΚΟ Praksis και από τις αρχές του 2019 πέρασαν υπό την ευθύνη του ΔΟΜ.

Εκτός από τη στέγαση, στις δομές παρέχεται νομική συμβουλευτική, διερμηνεία, ψυχοκοινωνική και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη, εκμάθηση ελληνικών και ενισχυτική διδασκαλία, διοργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων, δημιουργική απασχόληση και επαγγελματικός προσανατολισμός. Η δυναμικότητα των δομών ανέρχεται σε 131 θέσεις. Στην Αττική βρίσκονται τρεις δομές ανήλικων αγοριών και η δομή ανήλικων κοριτσιών στο Ίλιον. Επίσης δύο δομές για αγόρια λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή της στη δομή στο Ίλιον η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από την ειδική γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ